«Αφήστε την Ελλάδα να φύγει για να σώσετε το ευρώ»

«Αφήστε την Ελλάδα να φύγει για να σώσετε το ευρώ»

«Αυτή η ελληνική τραγωδία δεν πρόκειται να τελειώσει καλά για κανέναν από τους πρωταγωνιστές». 

Με άρθρο της στους Financial Times, η DeAnne Julius, πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, τοποθετείται στο ζήτημα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων των Ελλήνων αξιωματούχων με τις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας πως μία αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν προς όφελος του κοινού νομίσματος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «κάθε πλευρά πιστεύει για την άλλη πως έχει πάρα πολλά να χάσει από την κατάρρευση της Ελλάδας προκειμένου να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Όμως αυτό μπορεί να είναι ένας λανθασμένος υπολογισμός από την Ελλάδα» και εξηγεί τους λόγους που την κάνουν να στηρίζει κάτι τέτοιο:

«Πρώτον, η οικονομία της Ευρωζώνης, με εξαίρεση την Ελλάδα, φαίνεται να ανακάμπτει είτε λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είτε λόγω των επιπτώσεων των μέτρων που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις, είτε λόγω και των δύο. Μικρή ανάγκη ή όρεξη υπάρχει για αλλαγή κατεύθυνσης.

Δεύτερον, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και οι τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες από ότι στο παρελθόν για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ. Οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και ελληνικό χρέος είναι πλέον μικρότερο μέρος των αποθεματικών τους από ό, τι πριν από δύο χρόνια.

Τέλος, η άνοδος αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία έχει μετατοπίσει τη συζήτηση τα «ξερά» οικονομικά θέματα σε φλέγοντα πολιτικά ζητήματα. Η προθυμία των άλλων εκλογικών σωμάτων να πληρώσουν το τίμημα για τις γενναιόδωρες παροχές συνταξιοδότησης και των αδυναμιών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην Ελλάδα έχει μειωθεί».

Η DeAnne Julius καταλήγει: «Αυτή η ελληνική τραγωδία δεν θα τελειώσει καλά για κανέναν από τους πρωταγωνιστές. Αν το παρελθόν αποτελεί οδηγό, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή και οι παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά μπορεί να επιτρέψουν στους ηγέτες της Ευρωζώνης να «συνεχίσουν να υποκρίνονται» για μια ακόμη φορά. Αλλά αν συμβεί αυτό, δεν θα είναι η τελική πράξη.

Το δράμα που εκτυλίσσεται έχει εκθέσει τη βασική αδυναμία της επιβολής ενός κοινού νομίσματος σε τόσο διαφορετικές κοινωνίες, χωρίς την ύπαρξη κεντρικών μηχανισμών που είτε να επιβάλλουν περιορισμούς για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, είτε να ενθαρρύνουν τις μεγάλες διακρατικές επιδοτήσεις μεταξύ των χωρών. Αν η Ευρωζώνη επιθυμεί να ευημερήσει στο πλαίσιο ενός ενιαίου νομίσματος κατά τις επόμενες δεκαετίες, η ελληνική απειλή θα πρέπει να απομακρυνθεί – όχι επειδή επιμένει η Γερμανία, αλλά για την αλληλέγγυα σωτηρία όλων των υπόλοιπων μελών».