Αφού «τράβηξε την πρίζα», ο Τραμπ τώρα λέει ότι θέλει να σώσει τον κινεζικό κολοσσό ZTE

Αφού «τράβηξε την πρίζα», ο Τραμπ τώρα λέει ότι θέλει να σώσει τον κινεζικό κολοσσό ZTE
epaselect epa06316762 US President Donald J. Trump (C-R) and Chinese President Xi Jinping (C-L) review soldiers of the Chinese People's Liberation Army honor guard during a welcome ceremony at the Great Hall of the People in Beijing, China, 09 November 2017. Trump is on an official visit to China from 08 to 10 November as part of his 12-day tour of Asia. EPA/ROMAN PILIPEY

Και για να το καταφέρει αυτό βρίσκεται σε επαφές με την ηγεσία της Κίνας.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρει το Bloomberg, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να βοηθήσει τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ να επανέλθει στην κανονική του δραστηριότητα. Ο κινεζικός κολοσσός βρίσκεται σε φάση κατάρρευσης μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων πριν από έναν μήνα – και συγκεκριμένα αφότου η αμερικανική κυβέρνηση ανακάλεσε κάποια εξαγωγικά προνόμια της εταιρείας τον Απρίλιο.

Η αλλαγή στάσης ανακοινώθηκε από τον Τραμπ μέσω Twitter. Η εντολή του προέδρου Τραμπ βρίσκεται σε αντίθεση με την προηγούμενη απόφαση των ΗΠΑ να απαγορευθεί η πρόσβαση της κινεζικής εταιρείας στην αμερικανική αγορά.

«Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ της Κίνας κι εγώ συνεργαζόμαστε για να προσφέρουμε στη μεγάλη κινεζική εταιρεία τηλεφώνων ΖΤΕ έναν τρόπο να επιστρέψει στην κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα της» τουΐταρε ο Τραμπ. «Τόσες πολλές χαμένες θέσεις εργασίας στην Κίνα. Έχουν δοθεί οδηγίες στο υπουργείο Εμπορίου για να προχωρήσει η δουλειά».

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ περιόρισαν δραματικά τα έσοδα της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Κίνας, για την οποία οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες καθώς είναι αντιμέτωπη με την προοπτική της κατάρρευσης. Μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναστέλλει όλες τις βασικές δραστηριότητές της.

Η ZTE προσπαθεί να αναστρέψει την εις βάρος της κατάσταση και πιέζει για άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν τον Απρίλιο ως τιμωρία επειδή φέρεται να παραβίασε τους όρους ενός συμβιβασμού μεταξύ των ΗΠΑ και της εταιρείας το 2017. Οι κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα η ZTE να μην μπορεί να αγοράσει τεχνολογικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ – από τους ημιαγωγούς της Qualcomm Inc. μέχρι τα οπτικά τσιπ της Lumentum Holdings Inc. – που είναι απαραίτητος για την κατασκευή των περισσότερων προϊόντων της εταιρείας.

Σε δήλωσή του στις 16 Απριλίου, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross ανέφερε ότι η ZTE είπε ψέματα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και «συγκάλυψε το γεγονός» ότι η εταιρεία πλήρωνε πλήρη μπόνους σε εργαζομένους που είχαν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες.

Η υπόθεση της ZTE ενισχύει την ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες βρίσκονται εν μέσω εύθραυστων διαπραγματεύσεων σε μια απόπειρα αποτροπής ενός τεραστίων διαστάσεων εμπορικού πολέμου.

Παράλληλα, σε μερικές εβδομάδες ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, και μάλλον θα ήθελε να έχει την Κίνα στο πλευρό του.

Η ZTE εργάζεται μαζί με τη Huawei πάνω στη νέα ασύρματη τεχνολογία 5ης γενιάς. Πρόκειται για κρίσιμο πεδίο τεχνολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όπου η Κίνα φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα.