Αυτοί απειλούνται περισσότερο από την κρίση στην Κίνα

Αυτοί απειλούνται περισσότερο από την κρίση στην Κίνα

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για όλον τον υπόλοιπο κόσμο.

Η οικονομία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επιβραδύνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι παραδέχεται το Πεκίνο, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές και επενδυτές. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο έναν μεγάλο αριθμό χωρών, εταιρειών και ανθρώπων είναι ο αντίκτυπος αυτής της επιβράδυνσης.

Η οικονομική ανάπτυξη εκμηδενίζεται στην Λατινική Αμερική και οι ευρωπαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται για «βουτιά» των πωλήσεων. Οι μικρότερες οικονομίες της Ασίας βλέπουν τα νομίσματά τους να «κατρακυλούν». Ακόμη και οι αμερικανικές εταιρείες που έχουν έκθεση στην Κίνα αναμένεται να πληγούν και χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους.

Οι χώρες που εξαρτώνται από την Κίνα

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα που παράγονται σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, στη Χιλή, που έχει μία πολύ ισχυρή οικονομία τα τελευταία χρόνια, το 25% των εξαγωγών κατευθύνεται προς την Κίνα. Το εμπόριο αντιπροσωπεύει το 10% της εθνικής οικονομίας της χώρας-διπλάσιο σε σχέση με αυτό των ΗΠΑ.

Χώρες όπως η Χιλή βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο για την οικονομική τους ανάπτυξη. Μεταξύ αυτών είναι η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Ιαπωνία, οι οποίες έχουν άμεση έκθεση στην οικονομική ύφεση της Κίνας. Με τους Κινέζους να αγοράζουν λιγότερα αγαθά, συμπαρασύρονται προς τα κάτω οι οικονομίες των χωρών αυτών και οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Η οικονομία της Χιλής αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 1,8% το τρέχον έτος, σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch. Μεταξύ του 2010 και του 2013 η οικονομία της χώρας αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση. Το θέμα είναι ότι η οικονομία της Χιλής είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι συμβαίνει σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Το μειωμένο εμπόριο με την Κίνα μεταφράζεται σε ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη.

Οι πολυεθνικές εταιρείες δεν μπορούν να κρυφτούν από την επιβράδυνση της Κίνας

Οποιοσδήποτε συνδέεται οικονομικά με την Κίνα, δέχεται πλήγμα. Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford, η BMW και η Volkswagen βλέπουν τις πωλήσεις τους να πέφτουν. Την ίδια ώρα, η Αυστραλιανή εταιρεία Bluescope Steel προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα πως ίσως αναγκαστεί να κλείσει ένα από τα εργοστάσιά της λόγω των ανησυχιών για την κινεζική ζήτηση σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε απώλεια 5.000 θέσεων εργασίας.

Ακόμη και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Microsoft έχουν επηρεαστεί. Οι πωλήσεις της Apple στην Κίνα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αλλά τα έσοδά της από την Κίνα κατέγραψαν «βουτιά» μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου της εταιρείας το τρέχον έτος.

Η Microsoft έχει, επίσης, υποστεί μείωση των πωλήσεών της λόγω της κατάστασης στην Κίνα. Το ισχυρό δολάριο δεν βοηθά αυτές τις εταιρείες να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Συνολικά, η αμερικανική οικονομία είναι λιγότερο εκτεθειμένη στην Κίνα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Μόνο το 2% του κύκλου εργασιών των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον S & P 500 συνδέονται άμεσα με την Κίνα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Αλλά αυτό υποτιμά το πρόβλημα. Έχετε υπόψη πως το 44% των εσόδων των εταιρειών του S & P 500 προέρχονται από χώρες εκτός των ΗΠΑ. Έτσι, ενώ οι άμεσες πωλήσεις στην Κίνα είναι ένα μικρό κομμάτι της πίτας, οι πωλήσεις σε άλλες χώρες είναι τεράστιες και έχουν ήδη επηρεαστεί από το αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα.

Το κινεζικό ντόμινο και η John Deere

Η κατάσταση χειροτερεύει. Ακόμη και εταιρείες που δεν έχουν σημαντική άμεση έκθεση στην Κίνα, έχουν πληγεί. Πάρτε για παράδειγμα, την εταιρεία κατασκευής γεωργικού εξοπλισμού John Deere. Οι περισσότερες από τις πωλήσεις της είναι στη Βόρεια Αμερική, αλλά το 40% των πωλήσεών της προέρχεται από το εξωτερικό.

Οι πωλήσεις της Deere στην Κίνα είναι κάτω του μετρίου, αλλά οι πωλήσεις της στη Νότια Αμερική αναμένεται να μειωθούν κατά 25% το τρέχον έτος, σύμφωνα με την εταιρεία. Μεγάλο μέρος της πτώσης των πωλήσεων συνδέεται με την Κίνα, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Πώς λειτουργούν πολλαπλασιαστικά τα αποτελέσματα στην Κίνα για την John Deere:

1. Η Κίνα εισάγει πολλά γεωργικά προϊόντα. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχει προκαλέσει κατακόρυφη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων.

2. Η Νότια Αμερική είναι σημαντικός εξαγωγέας εμπορευμάτων γεωργικού εξοπλισμού. Χώρες όπως η Βραζιλία στέλνουν πολλά βασικά προϊόντα τους στην Κίνα.

3. Με την μείωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, οι αγρότες δεν έχουν πραγματικά πολλά χρήματα να δαπανήσουν για τον εξοπλισμό Deere. Οι αγρότες θα κάνουν βγάζουν λιγότερα χρήματα και θα έχουν λιγότερα χρήματα για να δαπανήσουν για τα γεωργικά μηχανήματα.

Πηγή: CNN Money