Αυτή η startup υπόσχεται έναν νέο τρόπο να βγάλετε χρήματα μέσω newsletters

Αυτή η startup υπόσχεται έναν νέο τρόπο να βγάλετε χρήματα μέσω newsletters

Αξίζει να δώσετε προσοχή σε μια νεοφυή επιχείρηση που ονομάζεται Substack.

του Jeff John Roberts

Η εποχή των διαδικτυακών δημοσιεύσεων σημαίνει ότι είναι δυνατό για οποιονδήποτε να βρει κοινό και να απευθυνθεί σ’ αυτό. Αλλά το να πληρώνεται παράλληλα, ενώ απευθύνεται στο κοινό του είναι ένα εντελώς άλλο ζήτημα.

Όποιος είναι εξοικειωμένος με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις εκδόσεις γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να πείσεις τους αναγνώστες να πληρώσουν για να διαβάσουν κάτι (ακόμη κι αν είναι καλογραμμένο), εν μέρει επειδή είναι συνηθισμένοι να το παίρνουν δωρεάν και επίσης επειδή τα εργαλεία συλλογής χρημάτων είναι συχνά δύσχρηστα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει να δώσετε προσοχή σε μια νεοφυή επιχείρηση που ονομάζεται Substack, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η εκδοτική της υπηρεσία – η οποία συνδυάζει εργαλεία συγγραφής, έκδοσης ενημερωτικού δελτίου, και χρέωσης – διατίθεται δωρεάν στο ευρύ κοινό.

Η ιδέα πίσω από το Substack, το οποίο είναι το πνευματικό τέκνο του επιχειρηματία Chris Best και του πρώην δημοσιογράφου Hamish McKenzie, είναι να επιτρέπεται στον οποιονδήποτε να αντιγράψει το μοντέλο του Stratechery – ένα καταξιωμένο newsletter τεχνολογίας από τον Ben Thompson που αψήφησε τις πιθανότητες και έγινε μια επιτυχημένη επιχείρηση ενός μόνο ανθρώπου. Ιδού πώς το Nieman Lab περιγράφει την πρόταση του Substack:

Το Substack έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει αμέτρητους περισσότερους συγγραφείς να δημιουργούν τις δικές τους παραλλαγές στο μοντέλο του Stratechery. Το όνομα της εταιρείας αναφέρεται στη «στοίβα» των εργαλείων λογισμικού, τα οποία περιλαμβάνουν τη δημοσίευση μέσω ιστολογίου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη συλλογή πληρωμών, τα στοιχεία analytics, τη δειγματοληψία άρθρων, ή ακόμη και φόρουμ και άλλα εργαλεία κοινότητας. Όλα αυτά μαζί σκοπό έχουν να προσφέρουν μια πιο εξορθολογισμένη εναλλακτική λύση στην τυπική διαδικασία συλλογής των διαφορετικών εργαλείων (MailChimp, WordPress, Stripe, Membership) που είναι απαραίτητα για την επιτυχία του μοντέλου μικρών εκδόσεων.

Το Substack έχει ήδη προσφέρει την επί πληρωμή υπηρεσία ενημερωτικού δελτίου σε μια σειρά συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένων των Mallory Ortberg (που συνίδρυσε τη δημοφιλή φεμινιστική ιστοσελίδα The Toast) και Kelly Dwyer (που γράφει για το NBA).

Παρόλο που είναι προφανώς ευκολότερο για τους δημοσιογράφους αυτούς που έχουν ήδη χτίσει ένα γνωστό brand να χρεώνουν για το περιεχόμενό τους, το Substack έχει κάτι να προσφέρει και σε νέους συγγραφείς που προσελκύουν παθιασμένους αναγνώστες σε μια νέα και πρωτότυπη θεματική περιοχή.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι συγγραφείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία δωρεάν και να την προσφέρουν στους αναγνώστες τους χωρίς χρέωση – και όταν αισθανθούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, αρκεί ένα τηλεφώνημα για να μετατρέψουν το ενημερωτικό δελτίο τους σε μια επί πληρωμή υπηρεσία.

Σε συνέντευξή του στο Fortune, ο Best εξήγησε ότι το μερίδιο του Substack από τα έσοδα του συγγραφέα είναι 10% συν τα τέλη χρέωσης πιστωτικών καρτών εάν ένας συγγραφέας χρεώνει για το ενημερωτικό δελτίο του, αλλά θα επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί το Substack ως δωρεάν υπηρεσία εφόσον ο ίδιος δεν χρεώνει.

Η κυκλοφορία του Substack έρχεται σε μια εποχή που το Διαδίκτυο αρχίζει να προσφέρει στους δημιουργούς περιεχομένου περισσότερες επιλογές – από το μοντέλο crowd-funding του Patreon έως υπηρεσίες συνδρομής όπως το Spotify – για να πληρώνονται.

Την περασμένη εβδομάδα, η Subtstack ανακοίνωσε επίσης ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση από τον διάσημο επιταχυντή Y-Combinator.