Αυτή η startup σας επιτρέπει να αγοράσετε μια αγελάδα στο διαδίκτυο

Αυτή η startup σας επιτρέπει να αγοράσετε μια αγελάδα στο διαδίκτυο

H Crowd Cow eπιτρέπει πλέον στον καθένα να αγοράσει μια αγελάδα από κοινού με άλλους άγνωστους ανθρώπους στο διαδίκτυο.

της Πολίνα Μαρίνοβα

Ας γνωρίσουμε το νεότερο μέλος της οικονομίας του διαμοιρασμού: η startup διαμοιρασμού βόειου κρέατος Crowd Cow.

Μία νεοφυής επιχείρηση με έδρα το Σιάτλ επιτρέπει πλέον στον καθένα να αγοράσει μια αγελάδα από κοινού με άλλους άγνωστους ανθρώπους στο διαδίκτυο.

Ιδού πώς δουλεύει το πράγμα: Πηγαίνεις στην πλατφόρμα crowdfunding, βλέπεις ένα ενημερωτικό βίντεο σχετικά με μια μονάδα εκτροφής βοοειδών, και μαθαίνεις πώς μεγαλώνει μια αγελάδα. Στη συνέχεια, επιλέγεις τα κομμάτια εκείνα του κρέατος που θα ήθελες να αγοράσεις. Τα διάφορα κομμάτια ονομάζονται «μερίδια», τα οποία σε καθιστούν … «μπριζολο-μέτοχο» της συγκεκριμένης αγελάδας.

Μόλις αγοραστούν όλα τα μερίδια από μια αγελάδα, τότε θα σας σταλεί και το δικό σας ή τα δικά σας – δηλαδή τα κομμάτια εκείνα του κρέατος που επιλέξατε. Αν η αγελάδα δεν πουληθεί, τότε η πιστωτική κάρτα σας δεν χρεώνεται.

Κάθε κομμάτι κρέατος κοστίζει από 12 έως 219 δολάρια – εξαρτάται από το μέρος του σώματος της αγελάδας που επιλέγεται – ενώ υπάρχει και κόστος αποστολής 12,99 δολαρίων ανεξαρτήτου ποσότητας. Και καταγράφεται καταναλωτική ζήτηση για κάθε κομμάτι, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του συκωτιού και της γλώσσας.

Η startup, η οποία ιδρύθηκε το 2015, συνεργάζεται με μια ντουζίνα ανεξάρτητων κτηνοτρόφων ώστε να τους βοηθά να πουλάνε το κρέας απευθείας στους καταναλωτές. Παραδοσιακά, οι κτηνοτρόφοι πουλάνε το κρέας μέσω κρεοπωλών ή εστιατορίων, αλλά η Crowd Cow αλλάζει το μοντέλο αυτό συνδέοντας τον παραγωγό με τον καταναλωτή.

Μόλις η startup αγοράσει μια αγελάδα, αναλαμβάνει την προώθηση, τη συσκευασία και την αποστολή εκ μέρους του κτηνοτρόφου. Το κλειδί για να μη μετατραπεί όλη αυτή η σύνθετη διαδικασία σε εφιάλτη; Η τεχνολογία.

«Κάθε κομμάτι συσκευάζεται σε κενό αέρος και καταψύχεται. Ο υπολογιστής μάς λέει μέχρι και το πόσο πάγο να βάλουμε σε κάθε κουτί» λέει ο συνιδρυτής της Crowd Cow, Τζο Χάιτζεμπεργκ.

Η εταιρεία αποστέλλει κρέας σε 15 πολιτείες δυτικά του Μισισιπή, αλλά πλέον επεκτείνεται και στην Ανατολική Ακτή.

Για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών της, η Crowd Cow εξασφάλισε 2 εκατομμύρια δολάρια σε venture capital από τη Fuel Capital και τη Maveron Capital, μεταξύ άλλων. Και σε λιγότερα από δύο χρόνια, η Crowd Cow κατάφερε να έχει πωλήσεις άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτή τη νέα εφοδιαστική αλυσίδα που συνδέει άμεσα τους καταναλωτές με τους παραγωγούς, για μια σειρά προϊόντων» καταλήγει ο Χάιτζεμπεργκ.