«Κατοικήστε όπως η Καγκελάριος»!

«Κατοικήστε όπως η Καγκελάριος»!

Το παλιό δυάρι της Μέρκελ στο Ανατολικό Βερολίνο ενοικιάζεται προς 55 ευρώ την ημέρα.

Προς ενοικίαση έχει βγει το παλιό δυάρι της Άνγκελα Μέρκελ, στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου έζησε τέσσερα χρόνια ως την πτώση του Τείχους το 1989. Στην ιστοσελίδα Airbnb, στην οποία δημοσιεύονται αγγελίες ιδιωτών για πωλήσεις και ενοικιάσεις ακινήτων, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 55 ευρώ την ημέρα. «Όλος ο κόσμος μπορεί τώρα να ενοικιάσει το διαμέρισμα της νεαρής φοιτήτριας Άγγελα Μέρκελ», αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Bild, η οποία αφιερώνει ολόκληρη σελίδα στο θέμα, με φωτογραφίες του διαμερίσματος.

Η αγγελία με τον τίτλο «Κατοικείστε όπως η καγκελάριος», είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://www.airbnb.de/rooms/1363187. «Ήταν πάντα πολύ συμπαθητική και πάντα έτοιμη να βοηθήσει», θυμούνται οι παλιοί γείτονές της, Πέτερ και Κλαούντια Βίντερ, σήμερα συνταξιούχοι, σύμφωνα με την Bild.

Τριάντα ετών, κι ενώ μόλις είχε τελειώσει το διδακτορικό της στη Φυσική, η Άνγκελα Μέρκελ, διαζευγμένη και χωρίς παιδιά από τον πρώτο της γάμο, ζούσε μετά το 1986 σ’ αυτό το ήσυχο και φωτεινό δυάρι στην οδό Σενχάουζερ Αλέε, στην κεντρική συνοικία Πρεντσλάουερ Μπεργκ.

Ο Πέτερ Βίντερ θυμάται ότι την Μέρκελ επισκεπτόταν συχνά ο καθηγητής Χημείας Γιοαχίμ Ζάουερ, ο οποίος έγινε ο δεύτερος σύζυγός της, το 1998. Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου του 1989, η Μέρκελ αφήνει το διαμέρισμά της για να πάει στη σάουνα με τις φίλες της και δε συνειδητοποιεί ότι γκρεμίζεται το Τείχος. Κι όμως, το διαμέρισμά της βρίσκεται μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα από το πρώτο σημείο διέλευσης ανάμεσα στο Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο, το οποίο άνοιξε το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου.
Πολιτικά δραστήρια, την ξεχώρισε ο Χέλμουτ Κολ το 1990, ο οποίος εμπιστεύτηκε στο «κορίτσι» αυτό, όπως την αποκαλούσε, δυο υπουργεία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων. Εγκαταλείπει τότε το διαμέρισμά της στο Βερολίνο για τη Βόννη, η οποία ήταν ακόμα πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η συνοικία Πρεντσλάουερ Μπεργκ έγινε πολύ δημοφιλής μεταξύ των νέων οικογενειών και των ευκατάστατων εργένηδων. Πολλά διαμερίσματα της συνοικίας αυτής διατίθενται για τη διαμονή των τουριστών που επισκέπτονται τη γερμανική πρωτεύουσα.

Στη γραμμή Μέρκελ ο Σόιμπλε για την ευρωζώνη

Το δίδυμο Μέρκελ και Σόιμπλε θέλουν οι Γερμανοί
Περίπου οι τρεις Γερμανοί στους τέσσερις θέλουν να παραμείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση της ‘Ανκγελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η Μέρκελ αναζητεί εταίρο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τη νίκη της στις εκλογές της Κυριακής, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Forsa, η καγκελάριος και ο Σόιμπλε κέρδισαν την υποστήριξη των ψηφοφόρων για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την κρίση στην ευρωζώνη και το 72% των Γερμανών θέλει να παραμείνει ο ηλικίας 71 ετών Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, θέση την οποία κατέχει από το 2009.

Η Μέρκελ έχει ήδη έλθει σε επαφή με τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός «μεγάλου συνασπισμού». Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να προσφέρει στο SPD σημαντικές υπουργικές θέσεις συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Οικονομικών.

Ο  Σόιμπλε δήλωσε ότι θα προτιμούσε να αποφευχθούν τυχόν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη χώρα μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, εν μέρει διότι υπάρχουν εκκρεμή θέματα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η προώθηση της τραπεζικής ένωσης, τα οποία πρέπει να επιλυθούν σύντομα.

«Θα προτιμούσα μια ταχεία συμφωνία παρά μια αργή, με δεδομένες ορισμένες σημαντικές αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι, για παράδειγμα όσον αφορά την τραπεζική ένωση» της ΕΕ, δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του την οποία δημοσιεύει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Διαβάστε ακόμη: Οι Σοσιαλδημοκράτες θέτουν όρους στην Μέρκελ