Άγρια μάχη Ιρλανδίας – Ε.Ε. για τα «μάτια» της Apple

Άγρια μάχη Ιρλανδίας – Ε.Ε. για τα «μάτια» της Apple
A 3D printed Apple logo is seen in front of a displayed European Union flag in this illustration taken September 2, 2016. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η κόντρα της Ιρλανδίας με την Κομισιόν για το θέμα της Apple και το ιλιγγιώδες πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ, συνεχίζεται.

Σε σύγκρουση βρίσκεται πλέον η Ιρλανδία με την Κομισιόν για το θέμα της Apple και το ιλιγγιώδες πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ που η τελευταία καλείται να πληρώσει στο Δουβλίνο ως μη καταβληθέντες φόρους. Το διακύβευμα για το Δουβλίνο είναι η εξαιρετικά χαμηλή εταιρική φορολογία που έχει συνεισφέρει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας.

Η κάθε μία πλευρά δημοσίευσε τη Δευτέρα την επιχειρηματολογία της, με την Κομισιόν να κατηγορεί την Ιρλανδία ότι παραχώρησε στον αμερικανικό κολοσσό εξαιρετικά προνομιακό φορολογικό καθεστώς, χωρίς να το δικαιολογεί, και το Δουβλίνο, που έχει εφεσιβάλει την απόφαση, να επιρρίπτει στην Κομισιόν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του. Από την πλευρά της, η Apple υποστηρίζει ότι αποτελεί «πολύ βολικό στόχο, επειδή προσφέρεται για πηχυαίους τίτλους στις ειδήσεις».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ιρλανδία παραχώρησε σε δύο θυγατρικές της Apple συμφωνίες απεριόριστης διάρκειας, με τις οποίες μείωνε σημαντικά τον φορολογικό τους συντελεστή εντός της χώρας, χωρίς στοιχεία που να δικαιολογούν την επιλογή της. Η θυγατρική Apple Sales International, για παράδειγμα, είχε εμφανίσει κέρδη περίπου 16 δισ. ευρώ από πωλήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Ιρλανδία δέχθηκε ότι μόνον τα 50 εκατ. ευρώ εξ αυτών ήταν φορολογητέα.

Οπως τονίζει η Κομισιόν, το αποτέλεσμα ήταν εντελώς αναντίστοιχο με την οικονομική πραγματικότητα της εταιρείας, καθώς βασίζεται στη «μη τεκμηριωμένη υπόθεση» ότι οι δύο θυγατρικές κατέβαλαν πνευματικά δικαιώματα στη μητρική εταιρεία και, συνεπώς, δεν όφειλαν να πληρώσουν φόρο στην Ιρλανδία.

Από την άλλη, το Δουβλίνο κατηγορεί την Κομισιόν για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ιρλανδίας, ενώ υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες έχουν παρερμηνεύσει τόσο την ιρλανδική νομοθεσία περί εταιρικής φορολογίας όσο και τα γεγονότα σχετικά με την υπόθεση της Apple.

Υποστηρίζει, δε πως η Κομισιόν εφήρμοσε κατά εσφαλμένο τρόπο την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, που απαγορεύει τις ειδικές φορολογικές συμφωνίες ανάμεσα σε εθνικές αρχές και ξένες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η τεχνολογική εταιρεία υποστηρίζει πως η Κομισιόν παρερμηνεύει τις συμφωνίες κατανομής κόστους ανάμεσα στις θυγατρικές της από τις οποίες εξαρτάται και η φορολογία καθεμιάς εξ αυτών και τονίζει πως δεν οφείλει να καταβάλει φόρους για το σύνολο των κερδών της στην Ιρλανδία, ενώ αρνείται πως η Apple Sales International κατέβαλε φόρο μόνον 0,005% και διαψεύδει τον ισχυρισμό των Βρυξελλών πως η εν λόγω θυγατρική της δεν απασχολεί υπαλλήλους αλλά αποτελεί όχημα για να φοροδιαφεύγει η εταιρεία.

Σε σχετική της ανακοίνωση τόνισε πως αν υπερισχύσει η θέση της Κομισιόν, θα πρέπει να καταβάλει το 40% του συνόλου των φόρων της στην Ιρλανδία. Τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί στόχευση αποκλειστικά εναντίον της, γι’ αυτό και δηλώνει «βέβαιη πως η απόφαση θα ανακληθεί».

Διαβάστε επίσης: Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προσφεύγει κατά της Κομισιόν για το πρόστιμο στην Apple