Ακύρωσε τη συνάντηση με Πούτιν ο Ομπάμα

Ακύρωσε τη συνάντηση με Πούτιν ο Ομπάμα

Βαθαίνει το «χάσμα» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία εξαιτίας του Σνόουντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, εξαιτίας της απόφασης του Κρεμλίνου να παραχωρήσει προσωρινό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος στη διμερή ατζέντα μας με τη Ρωσία ώστε να διεξαχθεί μία σύνοδος ΗΠΑ-Ρωσίας. Πιστεύουμε ότι είναι πιο εποικοδομητικό να αναβάλουμε τη σύνοδο μέχρις ότου υπάρξουν πιο χειροπιαστά αποτελέσματα από το κοινό μας πρόγραμμα», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ωστόσο, θα παραστεί στη Σύνοδο των G20 που θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας.

Στέλεχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η χορήγηση ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν, που βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA, οδήγησε σε  όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο κράτη.

«Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με την κατάσταση γύρω από τον συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Σνόουντεν, η οποία προκλήθηκε κάθε άλλο παρά από εμάς», δήλωσε για την «απογοητευτική», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση των ΗΠΑ ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του Πούτιν για θύματα εξωτερικής πολιτικής.

«Οι ΗΠΑ, όπως και πριν, δεν είναι έτοιμες να οικοδομήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία επί ίσοις όροις. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών οι Αμερικανοί απέφευγαν τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για την έκδοση πολιτών και στις εκκλήσεις μας να παραδοθούν πρόσωπα, που είχαν πραγματοποιήσει εγκλήματα στο έδαφος της Ρωσίας, απαντούσαν συνεχώς με αρνήσεις, επικαλούμενες την ανυπαρξία παρόμοιας συμφωνίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η ακύρωση των συνομιλιών ανακοινώθηκε μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε «απογοητευμένος από την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης», ενώ ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για σημαντικές αποκλίσεις στις θέσεις των δύο κρατών πάνω σε διάφορα ζητήματα, όπως την πολεμική σύρραξη στη Συρία, την πυραυλική άμυνα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τελευταία συνάντηση των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στα πλαίσια της διάσκεψης των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Διαβάστε ακόμη: «Πάγος» στις σχέσεις Ομπάμα-Πούτιν για τον Σνόουντεν