Alberto Matrone, HMD Nokia: Σαφή μετάλλαξη της ελληνικής αγοράς και οικονομίας

Alberto Matrone, HMD Nokia: Σαφή μετάλλαξη της ελληνικής αγοράς και οικονομίας

O Matrone διαπιστώνει σαφή μετάλλαξη της ελληνικής αγοράς, κρίνοντας και από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εταιρίας του στην Ελλάδα.

Ως χώρα ειδικού ενδιαφέροντος (key focus country) αντιμετωπίζει την Ελλάδα η HMD Nokia, στην προσπάθειά της να αναδειχθεί ως μία εκ των τριών κυριότερων εταιριών στον τομέα υψηλής τεχνολογίας, στον οποίο δραστηριοποιείται παγκοσμίως, δηλώνει απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Alberto Matrone, HMD Nokia VP Eastern Europe.

Και τούτο ως αποτέλεσμα των ειδικών χαρακτηριστικών της ελληνικής αγοράς και της έμφασης που αυτή επιδεικνύει σε ζητήματα τεχνολογίας και καινοτομίας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Matrone διαπιστώνει σαφή μετάλλαξη της ελληνικής αγοράς καθώς και της οικονομίας της χώρας, κρίνοντας και από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εταιρίας του στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία πορεία, όπως εξηγεί, η οποία έχει ήδη οδηγήσει στην κατάκτηση των ετήσιων στόχων της εταιρίας του για εφέτος, ενώ δεν έχει ακόμη, καν, ολοκληρωθεί το οικονομικό έτος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Matrone στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επισκέπτεστε συχνά την ελληνική αγορά και ποια η στόχευσή σας σε αυτήν;

Είδαμε την εξέλιξη αυτής της αγοράς τόσο από πλευράς οικονομικής όσο και ωρίμανσης της λιανικής αγοράς. Είναι μία αγορά η οποία προσλαμβάνει τις διαστάσεις μίας ώριμης ευρωπαϊκής αγοράς, όπως η βρετανική, η ιταλική κλπ.

Με την εξέλιξη των πραγμάτων πολλά συμβαίνουν στην ελληνική αγορά. Το αγοραστικό κοινό και οι «παίκτες» που δραστηριοποιούνται σε αυτήν ζητούν περισσότερα πράγματα και είναι σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε στην ελληνική αγορά και να καταλαβαίνουμε περισσότερο τις ανάγκες της.

Δεν υιοθετούμε μία μόνον προσέγγιση για όλες τις αγορές, όπως πχ. την αγορά της κεντρικής Ευρώπης, αλλά προσπαθούμε να καταλαβαίνουμε τις ειδικές ανάγκες της κάθε αγοράς.

Εσχάτως το οικονομικό κλίμα εμφανίζει βελτίωση στην Ελλάδα, μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης. Κατά τη γνώμη σας πρόκειται περί μίας διατηρήσιμης τάσης;

Η τεχνολογία φέρνει καινοτομία. Για εμένα η ελληνική αγορά ακολουθεί την καινοτομία. Η ελληνική αγορά δεν είναι μία μεγάλη αγορά αλλά είναι μία διαρκώς εξελισσόμενη αγορά.

Μπορούμε ακόμη και να κάνουμε «copy paste» (σ.σ. σε αγορές του εξωτερικού) κάτι σημαντικό που συμβαίνει στην ελληνική αγορά εάν δούμε ότι μας αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Έτσι ακριβώς αντιμετωπίζουμε την ελληνική αγορά.

Να σας πω και κάτι ακόμη. Ως HMD Nokia μόλις επικοινωνήσαμε την στρατηγική μας, σχετικά με τι θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια.

Είναι σαφές ότι είπαμε πως μέσα στην επόμενη δεκαετία θέλουμε να είμαστε στην κορυφαία τριάδα των εταιριών του τομέα. Η στρατηγική αυτή συνιστά μια ιδιαίτερη πρόκληση και πριν την εφαρμογή της πρέπει να καταστούμε ως μια εκ των τριών κορυφαίων εταιριών στις χώρες ειδικού ενδιαφέροντος και η Ελλάδα είναι χώρα ειδικού ενδιαφέροντος (key focus country).

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της ελληνικής αγοράς και της οικονομίας; Έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της ;

Εάν μετρήσω αυτό που μας έχει δοθεί ως στόχος –έχοντας κατά νου ποιες ήσαν οι εκτιμήσεις για την αγορά- και να σημειώσω ότι είναι μόλις Νοέμβριος και έχουμε και ακόμη έναν μήνα, είμαι εξαιρετικά ευτυχής με την πορεία μας στην ελληνική αγορά. Έτσι, εάν συγκρίνουμε το μέγεθος αυτό με τις ευρύτερες επιδόσεις της Ελλάδος, τότε… Κατά την διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών έχουμε κυριολεκτικά βομβαρδιστεί με ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Σήμερα η προσέγγιση είναι πολύ περισσότερο χαλαρή. Εάν μετρήσουμε τις αγορές και εάν δούμε τι αποτελέσματα παρουσιάζει η Ελλάδα είναι πραγματικά εκπληκτικό.

Όπως σας είπα, εάν συγκρίνουμε τους στόχους μας για την αγορά και τα αποτελέσματα που τελικά έχουμε τότε καταδεικνύονται πολλά θετικά στοιχεία.

Η «μηχανή» της ελληνικής αγοράς έχει επανεκκινήσει. Ακόμη και στο επίπεδο του καταναλωτή. Έχει αρχίσει να κινείται ξανά. Αυτή είναι σήμερα η εκτίμησή μου για την ελληνική αγορά.

Κατά τη γνώμη σας κατά πόσον είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα;

Θα έλεγα ότι είναι ασφαλώς μία ενδιαφέρουσα αγορά -όπως σας είπα για εμάς είναι μία αγορά κλειδί- και έτσι επενδύουμε από πλευράς μάρκετινγκ, δραστηριοτήτων, δημοσίων σχέσεων κλπ, καθώς το βλέπουμε ως μεγάλη ευκαιρία. Τώρα σε ό,τι αφορά σε επενδύσεις επί εγκαταστάσεων, εξοπλισμού κλπ. Όπως ξέρετε η HMD έχει εξασφαλίσει αδειοδοτήσεις από την ΝΟΚΙΑ και έτσι οι εργασίες μας έχουν οργανωθεί στην Φιλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, κλπ και έτσι δεν σχεδιάζουμε επενδύσεις υποδομών αλλού.

Σήμερα κεφαλαιοποιούμε τη σχέση μας με την ΝΟΚΙΑ και την ενισχύουμε.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά οικονομικά πλεονεκτήματα και εάν ναι σε ποιους τομείς;

Δεν είμαι οικονομολόγος και δεν ασχολούμαι με την οικονομική πλευρά των πραγμάτων. Όπως σας είπα, η εταιρία μας στοχεύει σε συγκεκριμένες συνεργασίες και εκεί επικεντρωνόμαστε. Το τι θα γίνει στο μέλλον δεν είναι τώρα ορατό. Δηλαδή, ποιες θα είναι οι μελλοντικές ανάγκες. Θα τις διερευνήσουμε το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με έρευνες της HMD, πώς ανταποκρίνεται το ελληνικό κοινό σε τεχνολογικές καινοτομίες και ειδικά στη χρήση των λεγομένων «smartphones»;

Όταν συγκρίνουμε την βρετανική αγορά ή οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αγορά με την ελληνική βλέπουμε ότι ακολουθούν ακριβώς την ίδια οδό.

Επιπρόσθετα και αυτό είναι κάτι που είναι καλό και για εμάς διότι δεν διαθέτουμε στην αγορά μόνον smartphones αλλά και feature devices, βλέπουμε άνοδο στις πωλήσεις αυτών των εξειδικευμένων συσκευών καθώς υπάρχουν πολλοί οι οποίοι όχι μόνον χρησιμοποιούν έξυπνα τηλέφωνα αλλά και τις feature devices σας ένα δεύτερο τηλέφωνο. Αυτή είναι μία προσέγγιση βασισμένη στην τεχνολογία. Η χρήση, δηλαδή, της τεχνολογίας βάσει των αναγκών και οι Έλληνες τα πάνε μία χαρά στον τομέα αυτόν. Εάν έθετα στόχους τον Μάιο και έλεγα αυτό είναι που θέλω να δω στην Ελλάδα από πλευράς αποτελεσμάτων, τότε σήμερα θα το είχα ήδη εξασφαλίσει, γεγονός που δείχνει και την τάση της αγοράς.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της HMD NOKIA;

Παρουσιάσαμε συσκευές mid-segment και πλέον διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιο μας καθώς –ξεκάθαρα- εάν θέλουμε να είμαστε ένας εκ των τριών κορυφαίων παικτών της αγοράς τα επόμενα 3-4 χρόνια θα πρέπει να έχουμε ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο –και για αυτό λανσάραμε τα NOKIA 3, 5 και 6- καθώς και τα ΝΟΚΙΑ 2, 7 και 8 στην αγορά της Κίνας και επιπρόσθετα θα συνεχίσουμε με τις feature devices καθώς βλέπουμε την ισχυρή ανταπόκριση της αγοράς και βεβαίως κτίζουμε ακόμη περισσότερο τις προτάσεις μας προς το αγοραστικό κοινό.