Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Ελλάδα και ΟΗΕ μετά τη δήλωση Ζάεφ περί διδασκαλίας «μακεδονικής γλώσσας»

Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Ελλάδα και ΟΗΕ μετά τη δήλωση Ζάεφ περί διδασκαλίας «μακεδονικής γλώσσας»
ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ (2Α) και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας (Κ) καταφτάνουν στους Ψαράδες Πρεσπών για την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, Φλώρινα, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Η συμφωνία αποτελεί προϊόν μίας πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών και κατέληξε στο όνομα “Βόρεια Μακεδονία” ή “Severna Makedonja”. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές τέτοιες τοποθετήσεις. Αναφορές και για παρέμβαση Νίμιτς για το θέμα.

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση των Σκοπίων έστειλαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στη βουλή περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.

Στη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του, Μπόρουτ Πάχορ, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπογράμμισε τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να γίνουν στην έννομη τάξη και ιδίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Διαβάστε ακόμη: Έλυσε τη σιωπή του το Μαξίμου μετά τη δήλωση Ζάεφ για τη «μακεδονική γλώσσα»

Με δική του παρέμβαση για το ζήτημα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διεμήνυσε προς την ΠΓΔΜ πως «Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας».

Οι δηλώσεις Ζάεφ προκάλεσαν και την παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό τηλεφώνησε στην κυβέρνηση της πΓΔΜ. Αν δεν υπάρξει ανασκευή των δηλώσεων αυτών τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας τις επόμενες ώρες. Μέσα στην επιστολή θα αναφέρεται η ενόχληση της ελληνικής πλευράς για τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, καθώς διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται μέσα στη μέρα να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, με σκοπό να δοθούν εξηγήσεις από τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τις δηλώσεις Ζάεφ

Aπαράδεκτες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «Μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας όμως πως ήταν αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η ΝΔ είχε πει από την πρώτη στιγμή, «ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για αυτό που συμφώνησε» ενώ, όπως λέει χαρακτηριστικά, «ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής λες και με αυτό τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς. Να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.