Η ύφεση χτυπάει την πόρτα της Τουρκίας μετά από επτά χρόνια

Η ύφεση χτυπάει την πόρτα της Τουρκίας μετά από επτά χρόνια

H συνεχόμενη πολιτική κρίση και η ανασφάλεια που προέκυψε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν φέρει τα «πάνω κάτω» στην οικονομία της Τουρκίας.

Η πολιτική κρίση και το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου έχουν άφησαν «σημάδια» στην οικονομία της χώρας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια.

Αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,8%, καθώς η πολιτική κρίση φαίνεται να έχει πλήξει καίρια την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Διαβλέποντας τα δεινά της τουρκικής οικονομίας, με κυριότερο από αυτά την ελεύθερη πτώση του νομίσματος, η πολιτική ηγεσία της χώρας επιχειρεί να ανακόψει αυτήν την αρνητική πορεία με έκτακτα μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα και υποσχέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας το πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας, δύο ημέρες αφότου η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, και φέρουν τις καταναλωτικές δαπάνες το τρίτο τρίμηνο να είναι μειωμένες κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Μάλιστα, ο οικονομολόγος της Ziraat Bank Μπόρα Τάμερ Γιλμάζ εκτίμησε ότι η υποτίμηση του νομίσματος θα ενισχύσει τις εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να ανακάμψουν το τέταρτο τρίμηνο. Παράλληλα, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν ο κοινός παρονομαστής σε όλους τους τομείς της τουρκικής οικονομίας. Στον αγροτικό τομέα η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 7,7%, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,4% και ο κλάδος των υπηρεσιών κατά 8,4%.

Η τουρκική λίρα

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων συνοδεύθηκε από νέα διολίσθηση της τουρκικής λίρας, που έχει χάσει το 17% της αξίας της από τις αρχές του 2016, αλλά και από την παραδοχή του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, ότι «οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αποδυνάμωση του παγκόσμιου εμπορίου και οι εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες έπληξαν την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο».

Πράγματι, όπως όλες οι αναδυόμενες οικονομίες, η Τουρκία γνωρίζει νέα οικονομική αιμορραγία, καθώς εγκαταλείπεται από το ξένο κεφάλαιο, αν και όχι στον ίδιο βαθμό που είχε συμβεί την άνοιξη του 2013.

Ο λόγος είναι η προσπάθεια των επενδυτών να διασφαλίσουν μεγαλύτερες αποδόσεις, γι’ αυτό και στρέφουν το ενδιαφέρον τους εκ νέου στις ΗΠΑ, καθώς προσβλέπουν σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, με αποτέλεσμα η Τουρκία να χάνει το ξένο κεφάλαιό της, το οποίο της είναι απαραίτητο για την κάλυψη των ελλειμμάτων της.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, που έχει αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες κατά 23,8%, περιορίζοντας κάπως τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης, εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ταμείου για τη χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το ταμείο θα έχει κεφάλαια 73 δισ. δολαρίων και θα χορηγεί πιστώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, η τουρκική κυβέρνηση δεσμεύεται να αυξήσει τις δαπάνες για επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης το 2017, ενώ αναμένεται να προωθήσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και να διασφαλίσει 100.000 θέσεις εργασίας, μέσω κοινωνικών προγραμμάτων.