Αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία – Ο Ερντογάν ανακτά τον έλεγχο

Αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία – Ο Ερντογάν ανακτά τον έλεγχο
epa05427127 People occupy a tank in Istanbul, Turkey, 16 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. The Turkish military meanwhile stated it had taken over control. EPA/TOLGA BOZOGLU

Το πραξικόπημα απετράπη και οι οργανώτες του συλλαμβάνονται δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης.

Τελευταία Ενημέρωση: 03:34

Στρατιωτικό πραξικόπημα επιχειρήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία από μέρος των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων. Τανκς και στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, αποκλείοντας τις βασικές εισόδους των πόλεων και παίρνοντας προσωρινά υπό τον έλεγχό τους στρατηγικά σημεία, αλλά και την κρατική τηλεόραση.

Ενώ αρχικά η εικόνα ήταν ότι ο στρατός κυριαρχεί, μετά από κάποιες ώρες η κατάσταση ανατράπηκε καθώς ο λαός ακολούθησε το μήνυμα Ερντογάν και κατέβηκε στους δρόμους σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη υπέρ  της κυβέρνησης. Παράλληλα οι ΗΠΑ και η Γερμανία πήραν θέση κατά του πραξικοπήματος.

H τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε και η αστυνομία έχει συλλάβει κάποιους στρατιωτικούς πίσω από το πραξικόπημα. Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν δήλωσε ότι η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται. Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Ο υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ κάλεσε τους στρατιώτες να μην υπακούουν σε παράνομες διαταγές και να επιστρέψουν στις μονάδες τους . Κατά των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με την Ζαμάν, τάχθηκε ο αρχηγός του ναυτικού και της χωροφυλακής.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «προδότες» όσους κρύβονται πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα και επανέλαβε την έκκληση του σε όλους τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος AKP να βγουν στους δρόμους. Όπως δήλωσε, τώρα είναι η ώρα να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε αυτή την ειδεχθή και ανήθικη πράξη. Τόνισε πως η στρατιωτική ηγεσία διέταξε όλους τους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν είναι χώρα του τρίτου κόσμου και όσοι απεικόνισαν με αυτό τον τρόπο την χώρα θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.

Επιστροφή Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Πριν από μερικά λεπτά προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης το αεροσκάφος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο του αεροδρομίου για να τον υποδεχτούν.

Διαβάστε ακόμη:Η κυβέρνηση Ερντογάν αναφέρει ότι έχει ακόμα την εξουσία

Η ανακοίνωση του στρατού νωρίτερα
Νωρίτερα σε ανακοίνωση του τουρκικού στρατού από το αυτοαποκαλούμενο “Συμβούλιο Ειρήνης της Χώρας”, αναφέρθηκε ότι η εξουσία κατελήφθη για να προστατευτεί η δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ανακοίνωση στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσιεύτηκε από τουρκικούς τηλεοπτικούς στρατούς. Μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι όλες οι υφιστάμενες εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν και πως το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει την πληροφορία ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ ήταν όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο, ενώ το τουρκικό TRT το οποίο ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό ανέφερε ότι ετοιμάζεται καινούργιο Σύνταγμα.

Όπως έγινε γνωστό, στρατιωτικοί εισήλθαν στο κτίριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας, του TRT ενώ η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς στην Τουρκία, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο.

Μήνυμα Ομπάμα υπέρ Ερντογάν: Να στηριχθεί η εκλεγμένη κυβέρνηση

Μέσω κινητού τηλεφώνου το πρώτο μήνυμα Ερντογάν

Από το κινητό του τηλέφωνο μέσω Skype απηύθυνε το μήνυμά του προς τον τουρκικό λαό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας από άγνωστη τοποθεσία, ο Ερντογάν κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να αντισταθεί στους εξεγερμένους, όπως τους ονόμασε.

«Με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση» είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορώντας για τις εξελίξεις το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου κληρικού ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτικό εχθρό του Τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους». Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται ακόμη στην εξουσία και δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της δημοκρατίας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε έπειτα από λίγη ώρα με νέο του μήνυμα σε σημείο όπου φαίνεται πως αποτελεί την είσοδο ενός κτιρίου, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες εναντίον του Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα που συντελείται στην χώρα και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως εκείνοι που αποπειράθηκαν να διαπράξουν το πραξικόπημα δεν έκαναν καμία απόπειρα να τον συλλάβουν.

Διαβάστε ακόμη: Σε επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμειες ασφαλείας μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία

Γιλντιρίμ: Η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο».

«Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV . «Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει». Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό που χαρακτήρισε πως μια απόπειρα πραξικοπήματος από μια παράταξη εντός του στρατού θα πληρώνουν με βαρύ τίμημα.

Τανκς στους δρόμους και τις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο οποίος μετέδωσε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Την πληροφορία ότι στην τουρκική πρωτεύουσα πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις τη μετέδωσαν και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Παράλληλα η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν σχεδόν δύο ώρες πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με τις εικόνες που μεταδίδονται να δείχνουν τανκς πάνω στις δύο γέφυρες.

Τα τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες φαίνεται η στρατοχωροφυλακή να έχει διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Επιφυλακτική στάση κρατά το ισχυρότερο αντιπολιτευτικό κόμμα της Τουρκίας

Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που δήλωσε: «Αυτή η χώρα έχει υποφέρει τόσο πολύ από τα πραξικοπήματα. Δεν θέλουμε να ξαναβιώσει τις ίδιες δυσκολίες. Διατηρούμε με πλήρη τρόπο την πίστη μας στη δημοκρατία. Ο καθένας ξέρει πολύ καλά ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση των πολιτών , που είναι απαραίτητη για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία».