Η «αναγέννηση» της Saab

Η «αναγέννηση» της Saab

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία έβαλε και πάλι μπρος στις «μηχανές» στη γραμμή παραγωγή της.

Πέρασε από 40 κύματα και, τώρα, η Saab Automobile βάζει και πάλι μπρος τη μίζα για την επιχειρηματική επανεκίννησή της. Κι έτσι υπό τη νέα ιδιοκτησία της, τον κιζενο-σουηδικό επενδυτικό όμιλο National Electric Vehicle Sweden (Nevs), έβαλε ήδη μπροστά την γραμμή παραγωγής του 9-3 sedan της στο εργοστάσιο στο Τρολχάταν, στη δυτική Σουηδία…

Στα αρχικά σχέδια της εταιρίας είναι η παραγωγή του μοντέλου της με κινητήρα ντίζελ κι αργότερα σκοπεύει να το βγάλει στην αγορά και στην ηλεκτρική εκδοχή του. «Δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά μέσα σε έναν χρόνο», παραδέχεται ο Μάικλ Όστελουντ, εκπρόσωπος της Nevs, η οποία εξαγόρασε την Saab Automobile από τον ολλανδικό όμιλο Spyker μόλις τον περασμένο Ιούνη.

1/3

Διαβάστε ακόμη: Car mode στα κινητά για ασφαλέστερη οδήγηση

Είχε προηγηθεί η χρεωκοπία της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ήταν ακόμη υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της αμερικανικής -επίσης προβληματικής τότε- General Motors (GM). «Τώρα στόχος μας», διευκρινίζει ο Όστελουντ, «είναι να ενισχύσουμε τις συνεργασίες, να πορευτούμε με 400 προμηθευτές και να διασφαλίσουμε την λειτουργία των εγκταταστάσεών μας».

Οι νέοι ιδιοκτήτες της Saab δηλώνουν επικεντρωμένοι στην αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, στην οποία «ποντάρουν» περισσότερο για την επανεκκίνηση της εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο Όστελουντ, όλοι στην εταιρία πια κρατούν… «μικρό καλάθι»: «Δεν θέλουμε να δίνουμε υποσχέσεις ή να κάνουμε προβλέψεις που δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε. Θα κάνουμε ένα μετριοπαθές ξεκίνημα από πλευράς παραγωγής, την οποία και θα αυξάνουμε σταδιακά, ανάλογα με την ζήτηση».

Ο εκπρόσωπος της Saab δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και αριθμούς ως προς τους στόχους. Για την ιστορία, πάντως, η τελευταία καλή χρονιά για την εταιρία, από πλευράς πωλήσεων τουλάχιστον, ήταν το 2006, με 133.000 οχήματα. Μέσα σε τρία χρόνια όμως, μεσούσης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι πωλήσεις της βυθίστηκαν στις 93.000 το 2008 και μόλις στις 27.000 το 2009. Και ίσως αυτός να είναι και ο σημερινός της «πήχης»…

Φωτογραφίες: EPA

Διαβάστε ακόμη: Έρχονται βιολογικά ελαστικά για τα αυτοκίνητα;