Μίνι ανασχηματισμός: Ο Δραγασάκης στο Οικονομίας, μπαίνει ο Κουβέλης στην κυβέρνηση

Μίνι ανασχηματισμός: Ο Δραγασάκης στο Οικονομίας, μπαίνει ο Κουβέλης στην κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιμένει για να υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank Walter Steinmeier κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο , στην συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το Σάββατο, 8 Απριλίου, οι δύο Πρόεδροι θα εγκαινιάσουν την Έκθεση documenta14. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Παρελθόν ο Γιάννης Μουζάλας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πώς αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο μετά τις παραιτήσεις των υπουργών Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ράνιας Αντωνοπούλου, η κυβέρνηση προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης σε μικρής κλίμακας κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Τις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα γίνει την Πέμπτη στις 12:30 στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μία ακόμη αλλαγή σε επίπεδο υπουργού αφορά στον Γιάννη Μουζάλα. Τη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής αναλαμβάνει πλέον ο Δημήτρης Βίτσας.

Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας που κατείχε έως σήμερα ο κ. Βίτσας, τοποθετείται ο Φώτης Κουβέλης.

Στον κυβερνητικό σχήμα εντάσσονται τρία εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Φώτη Κουβέλη, Κωνσταντίνο Στρατή και Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος έως σήμερα διατελούσε ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ. Επισημαίνεται ότι ο κ. Ηλιόπουλος ορίζεται υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και όχι αναπληρωτής υπουργός (θέση που κατείχε η Ράνια Αντωνοπούλου). Συνεπώς, πλέον το υπουργείο Εργασίας έχει μια αναπληρώτρια υπουργό και δύο υφυπουργούς.

Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπου υφυπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό είναι ο Γιώργος Βασιλειάδης, προστίθεται μία ακόμη θέση υφυπουργού, στην οποία τοποθετείται ο Κωνσταντίνος Στρατής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει αρμοδιότητες που άπτονται του τομέα του Πολιτισμού.

Στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από όπου είχε παραιτηθεί ο Κώστας Ζουράρις από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για την Ομογενειακή Εκπαίδευση, ορίζεται υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη. Οι αρμοδιότητες της οποίας -όπως και των άλλων νέων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών- θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά αυτά είναι τα νέα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση:

Νέος Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής στη θέση του Γιάννη Μουζάλα, «τον οποίο ο Πρωθυπουργός ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του στο Κυβερνητικό έργο», ο Δημήτρης Βίτσας.

Τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Φώτης Κουβέλης.

Επίσης, Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη.

Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αθανάσιος Ηλιόπουλος.

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ο κος Κωνσταντίνος Στρατής.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «οι αρμοδιότητες των νέων αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ καμία άλλη αλλαγή δεν επέρχεται στο Κυβερνητικό σχήμα». «Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους και όλες τους», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με ανθρώπους που έρχονται από το προχθές ο κ. Τσίπρας προχώρησε στον τελευταίο ανασχηματισμό της θητείας του», ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. «Αν μην τι άλλο, o κ. Τσίπρας με τις επιλογές του διασκεδάζει τουλάχιστον τους πολίτες για να ξεχνούν πρόσκαιρα την καταστροφική πολιτική του. Τον ευχαριστούμε. Ειδικά για τον κ. Κουβέλη ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Δηκτικά σχολίασε το ΠΑΣΟΚ τον ανασχηματισμό και την τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Αμυνας. Συγκεκεριμένα αναφέρει: «Ο ανασχηματισμός της επιδότησης ενοικίου, οδηγεί σε εικόνα αποδρομής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Συγχαρητήρια στον νέο υφιστάμενο του Καμμένου, τον κ. Φώτη Κουβέλη».

«Τελικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν εφεδρείες. Με τον κ.Κουβέλη αναπληρωτή του κ.Καμμένου, η κυβέρνηση της ιδεοληπτικής αριστεράς και της ψεκασμένης δεξιάς, αποκτά νέα δυναμική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Δείτε ακόμη: «Καλησπέρα Αλέξη»: Τα sms της παραίτησης του Δημήτρη Παπαδημητρίου