Αναλυτικές οδηγίες για πληρωμές συντάξεων, επιδομάτων ΟΑΕΔ και εισφορές επαγγελματιών

Αναλυτικές οδηγίες για πληρωμές συντάξεων, επιδομάτων ΟΑΕΔ και εισφορές επαγγελματιών

Ποια μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών μετά τον έλεγχο αναλήψεων και την τραπεζική αργία.

Αναλυτικό οδηγό για τις πληρωμές από τον ΟΕΑΔ, τις συντάξεις των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και τη διαδικασία εξυπηρέτησης των συνταξιούχων, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα:

Πληρωμές ΟΑΕΔ

-Από την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2015 θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας.

-Από την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 θα πιστωθούν τα επιδόματα αφερεγγυότητας, επιδόματα ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τα φοιτητικά βοηθήματα, οι πληρωμές των ΕΠΑΣ, τα ειδικά βοηθήματα βιομηχανίας ζάχαρης.

-Από την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015 θα πιστωθούν τα επιδόματα και οι παροχές ανεργίας, τα επιδόματα επίσχεσης, τα βοηθήματα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, οι σπουδαστικές άδειες και τα συμπληρωματικά επιδόματα μητρότητας.

Συντάξεις ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας μέχρι και την 1η Ιουλίου πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων ολόκληρες οι συντάξεις των ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ.

 

 

Θα εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι των εξής ασφαλιστικών ταμείων:

1) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που έχει πιστώσει τους λογαριασμούς των συνταξιούχων από το βράδυ της Παρασκευής, 26 Ιουνίου.

2) ΤΑΠ-ΟΤΕ, που έχει πιστώσει τους λογαριασμούς των συνταξιούχων από σήμερα το μεσημέρι, 30 Ιουνίου.

3) ΤΑΠ-ΔΕΗ, που οι λογαριασμοί θα πιστωθούν απόψε το βράδυ.

4) ΝΑΤ, που έχει πιστώσει τους λογαριασμούς από χθες, Δευτέρα 29 Ιουνίου.

5) ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που έχουν πιστωθεί από το βράδυ της 26ης Ιουνίου.

6) ΕΤΑΑ, που έχουν πιστωθεί από τις 26 Ιουνίου.

7) ΟΓΑ, που θα πιστωθούν σήμερα το βράδυ, 30 Ιουνίου.

8) ΟΑΕΕ, που θα πιστωθούν αύριο, 1η Ιουλίου 2015, μετά τις 11.00 το πρωί.

  • Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή άλλων ασφαλιστικών ταμείων που λαμβάνουν τη σύνταξη τους μέσω ΕΛ.ΤΑ, θα την λαμβάνουν κανονικά από 1η Ιουλίου 2015.
  • Τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα, καθώς και οι ταμειακές υπηρεσίες όλων των ασφαλιστικών ταμείων συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά με μετρητά, με επιταγές ή μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία παρατάθηκε μέχρι 31 Ιουλίου 2015.

Αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων συντάξεων Ιουλίου

Αναρτώνται από 2 Ιουλίου οι οριστικοί πίνακες κατάταξής Ανέργων της πράξης Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε επιβλέποντες φορείς για 32.433 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

Υπογράφηκε η σύμβαση με την ΔΕΗ την 1 Ιουλίου για την δωρεάν παροχή και επανασύνδεση ρεύματος στους δικαιούχους του προγράμματος του Ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Η δωρεάν επανασύνδεση κομμένου ηλεκτρικού ρεύματος και η δωρεάν παροχή 1200 kwh ανά τετράμηνο αφορά σε 89.228 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 212.216 άτομα

Νόμος του Κράτους η ανακούφιση των ΑμεΑ και η κατάργηση προκλητικά ακραίων ασφαλιστικών αδικιών

Ο Νόμος για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Επαναχορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ σε 30.000 υπερήλικες, Έλληνες και ομογενείς, η οποία είχε περικοπεί από την 1η Ιανουαρίου 2013.

-Μειώνονται οι επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ (μηχανικοί γιατροί, δικηγόροι).

-Απεγκλωβίζονται χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και των 15.000 ευρώ αντίστοιχα. Το όριο οφειλών, ώστε να μπορούν να συμψηφίσουν τις οφειλές τους με τις συντάξεις τους και για τα δύο ασφαλιστικά ταμεία αυξάνεται σε 25.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για όσους χρωστούν από 25 έως 50.000.

-Παρατείνεται η μετενέργεια και κατά συνέπεια η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των υπόλοιπων συλλογικών συμβάσεων, που λήγουν η καταγγέλλονται.

Πληρωμές ΕΟΠΥΥ

Α. Προγραμματισμένες πληρωμές ΕΟΠΥΥ. Πληρωμή 75 εκ. € στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών 29.6.2015

Β. Ποσό ύψους 11 εκ. € που αφορούν σε δαπάνες ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα πιστωθούν στους λογ/σμους των δικαιούχων

Γ. Εντός Ιουλίου θα υλοποιηθεί καταβολή ποσού ύψους 45 εκ. € στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ε. Πληρωμή νοσηλίων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας 26.6.2015

Μετακινήσεις πολιτών

Για τη διευκόλυνση των πολιτών λόγω της αργίας των τραπεζών:

– η μετακίνηση με τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες θα γίνεται δωρεάν κατά το χρονικό διάστημα από 30 Ιουνίου 2015 έως και 6 Ιουλίου 2015.

– για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, μετά τη λήξη του προηγούμενου μέτρου, θα δοθεί δωρεάν πρόσβαση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες.

– όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, με νομοθετική ρύθμιση διαγράφονται τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως σήμερα, ακόμη κι αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους.

– Υπήρξε επικοινωνία με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, σταθερής και φορητής για να μην υπάρξουν διακοπές συνδέσεων ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, τηλεφωνίας και internet. Υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον ΟΤΕ, τη VODAFONE, τη WIND και τη FORTHNET.

– Ζητήθηκε από τους παραχωρησιούχους να μην υπάρχουν διόδια το Σάββατο και την Κυριακή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας για τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα.

Κανονικά ισχύουν οι τραπεζικές επιταγές από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες

– Τα ΕΛΠΕ δέχονται κανονικά τραπεζικές επιταγές από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια θα συνεχιστούν κανονικά

– Σε όσους Πλοηγικούς Σταθμούς κρίθηκε λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών η μετακίνηση ναυτικού προσωπικού και επειδή είναι απαραίτητη η χορήγηση προκαταβολής και για όσους Πλοηγικούς Σταθμούς δεν καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά από εμπορικές τράπεζες, όπως ΠΣ Μυκόνου, έγινε αναστολή των αδειών ή αλλαγή των μετακινήσεων (από 1 Ιουνίου και για 5 ημέρες)

– Παρατάθηκε για 15 μέρες η τακτοποίηση των φαρικών τελών από τους υπόχρεους προκείμενου να εκτελείται κανονικά ο απόπλους των πλοίων

Κινήσεις που αφορούν τον Τουρισμό

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείο Τουρισμού οι κάθε τύπου τραπεζικές συναλλαγές, όλων των ξένων επισκεπτών της χώρας μας (συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό), είναι απόλυτα διασφαλισμένες και εκτελούνται κανονικά

-Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού αποφασίσθηκε για την είσοδο των οργανωμένων γκρουπ και μεμονωμένων Τουριστών σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία της χώρας θα μπορούν να αποπληρώνουν τα εισιτήρια τους κάνοντας χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.