«Ανάσα» για τις επιχειρήσεις: Ακατάσχετες οι εισπράξεις από πωλήσεις μέσω καρτών

«Ανάσα» για τις επιχειρήσεις: Ακατάσχετες οι εισπράξεις από πωλήσεις μέσω καρτών
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης κατά την παρουσίαση Κοινής Δήλωσης Προθέσεων, μεταξύ των οικονομικών αρχών του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, στην αίθουσα Συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στην Αθήνα, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016.

Ειδικό τραπεζικό λογαριασμό θα αποκτήσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες- Οι καταθέσεις αυτές δεν θα κατάσχονται για τυχόν χρέη των επιχειρήσεων.

Έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος, θα αποκτήσουν όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Ο λογαριασμός αυτός θα είναι συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα POS και θα εισέρχονται ως έσοδα (καταθέσεις) τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων που πραγματοποιεί καθημερινά η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας μέσω των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών των πελατών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία».

Για τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σκοπός του μέτρου είναι η διαφύλαξη της ρευστότητας των εταιρειών, προκειμένου να καλύπτουν τις υπόλοιπες πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες τους όταν έρχονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις ποσών για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έναντι του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων ή των τραπεζών. Την ψήφιση διάταξης για τον ακατάσχετο λογαριασμό πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου με προσκεκλημένο τον κ. Αλεξιάδη.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών προχώρησε και σε ακόμη τρεις ανακοινώσεις που ανακουφίζουν οικονομικά τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι οι δωρεές που θα κάνουν οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης πρόκειται να έχουν απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Σε σχέση με την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου, ο κ. Αλεξιάδης εξήγγειλε τη συγκρότηση ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου το οποίο θα οργανώνει ελέγχους των συναρμόδιων υπηρεσιών και αρχών.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα τεθεί σε προτεραιότητα το θέμα του «φορολογικού ανταγωνισμού» που πλήττει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών.

Πηγή: Ημερησία