«Ανασυγκρότηση ή οπισθοδρόμηση» το δίλημμα της κυβέρνησης

«Ανασυγκρότηση ή οπισθοδρόμηση» το δίλημμα της κυβέρνησης

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ και τις δημόσιες επιχειρήσεις παρουσίασε στο συνέδριο του Economist ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθεί ως ο υπεύθυνος πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής χώρας και να αφήσει στην άκρη τη στρατιωτική και δικαστική αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων και να ανοίξει τον δρόμο στη διαβούλευση, τον διάλογο και τη Δημοκρατία», κάλεσε τον Αντ. Σαμαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χρησιμοποίησε τη διεθνή συνάντηση για να παρουσιάσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επίμαχης ΔΕΗ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, επισημαίνοντας ότι η εκχώρηση της ΔΕΗ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και υπό το πρίσμα αυτό «είναι, συνεπώς, σαφές ότι την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες επιβάλλουν, μέσω των δανειστών, η εγχώρια διαπλοκή και οι πολυεθνικές εταιρείες στην ενέργεια- και όχι η Ευρώπη».

«Εμείς επιδιώκουμε τη συνολική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών», είπε ο κ. Τσίπρας, και δήλωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να λειτουργούν δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί που να διασφαλίζουν:

– Το δικαίωμα στα κοινωνικά αγαθά, περιλαμβανομένης της ενέργειας. Έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή φτώχεια στη χώρα και να αποκατασταθεί το δικαίωμα όλων σε μια ελάχιστη, βιοτική ποσότητα ενέργειας. Να παραμείνει το ρεύμα δικαίωμα και να μην ξαναγίνει πολυτέλεια.

– Τον εξορθολογισμό, τη διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία τους, ως κοινωνικών και αναπτυξιακών θεσμών.

– Τη δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική λογοδοσία.

– Τη συμβολή τους στον παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Τσίπρας, «οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί είναι κινητήριοι μοχλοί της ανασυγκρότησης, και σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρήσεις ενέργειας θα εκσυγχρονιστούν σύμφωνα με τους τέσσερις προαναφερθέντες άξονες και θα λειτουργήσουν με όρους δημοσίου συμφέροντος. Και, με την έννοια αυτήν, η αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ είναι χαρακτηριστική αντιπαράθεση για το μέλλον του τόπου. Γιατί το μόνο πραγματικό δίλημμα που θέτει η πολιτική της κυβέρνησης είναι: ανασυγκρότηση ή οπισθοδρόμηση».

Στη γενικότερη αναφορά του στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις διεθνώς αναγνωρισμένων οικονομολόγων που υποστηρίζουν τη διαγραφή τού ελληνικού χρέους ως τη μόνη λύση, αλλά και στην πρότασή του για την πραγματοποίηση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος, πρόταση που, όπως είπε, έτυχε όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές θετικής αποδοχής.

Απαντώντας δε στην κυβερνητική θέση για συμμετοχή τής αντιπολίτευσης στη διαπραγμάτευση για το χρέος, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν η ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να κοροϊδέψει την αντιπολίτευση ή τον ελληνικό λαό. «Είναι σαφές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση για το χρέος, αλλά θέλει συναίνεση για το μνημόνιο και την καταστροφή».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιπολιτεύεται «το σήμερα που τελειώνει, αλλά πολιτεύεται για το αύριο που ξεπροβάλλει, με κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σ. Βούλτεψη: Υποκριτική συμπεριφορά του κ. Τσίπρα
«Ο κ. Τσίπρας, που όταν φοράει τη μάσκα του “θεσμικού” καλεί σε σεβασμό των νόμων και του Συντάγματος, ούτε σήμερα βρήκε χρόνο να καταδικάσει το γεγονός ότι ο βουλευτής του υποστήριξε από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου πως η πορεία προς την κατάκτηση της εξουσίας μπορεί να περιλαμβάνει και την “ένοπλη πάλη”», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος με αφορμή την ομιλία του κ. Τσίπρα στο συνέδριο του Economist.

Η κ. Βούλτεψη, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι μιλά για «εγκλήματα, αλλά σκόπιμα κλείνει τα ματιά στο έγκλημα της κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης της τρομοκρατίας», είπε ότι ο κ. Τσίπρας, «εξαφανισμένος για μια εβδομάδα από τη “μάχη της ΔΕΗ”, σήμερα φρόντισε να πει επί λέξη “δεν έχετε καταλάβει καλά με ποιους έχετε να κάνετε”». «Τους απαντούμε: Ακριβώς επειδή έχουμε καταλάβει, όλος ο κόσμος έχει καταλάβει με ποιους έχουμε να κάνουμε, δεν θα του επιτρέψουμε να καταστρέψει τη χώρα χρησιμοποιώντας τα μόνα όπλα που διαθέτει: το ψεύδος, τις ύβρεις και τις ένοπλες συνιστώσες του».

Διαβάστε ακόμη:

Κορυφώνεται στη Βουλή η αντιπαράθεση για τη «μικρή ΔΕΗ»

Φέρνοντας την ηλεκτρική ενέργεια στα μέτρα σου

Το καυτό καλοκαίρι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

«Η Ελλάδα είναι ο ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός στην Ευρώπη»