«Άνγκελα δεν φτάνουν μόνο τα θερμά λόγια για τους Έλληνες»

«Άνγκελα δεν φτάνουν μόνο τα θερμά λόγια για τους Έλληνες»

Η Καγκελάριος πρέπει να «χαλαρώσει τη λιτότητα» τονίζει η Handelsblatt, ενόψει της επίσκεψης της στην Ελλάδα.

Με ένα άρθρο γνώμης, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», αναφέρεται στην επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την Παρασκευή. Η εφημερίδα καλεί την Μέρκελ να «χαλαρώσει» την λιτότητα και να προχωρήσει σε οικονομικές παραχωρήσεις.

«Την Παρασκευή η ‘Ανγκελα Μέρκελ ταξιδεύει στην Αθήνα. Θα πρέπει εκεί να μην ξεχάσει όχι μόνο (να πει) θερμά λόγια, αλλά και να κάνει οικονομικές παραχωρήσεις. Για το δικό τους συμφέρον, πρέπει οι χώρες της Ευρωζώνης να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας» αναφέρεται στο άρθρο και επισημαίνεται ότι ήδη την περασμένη εβδομάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συζήτησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ένα νέο σχέδιο δράσης για την Ελλάδα.

«Μια από τις προτάσεις είναι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης να συμμετάσχουν στην οικονομική βοήθεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είμαστε σε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσουμε, μαζί με το Eurogroup, τα διάφορα μέτρα σε άν σχέδιο δράσης’, δήλωσε ο Σόιμπλε.

Αυτό ακούγεται περίπου σαν σχέδιο Μάρσαλ» σχολιάζει ο αρθρογράφος και υπενθυμίζει ότι έχει γίνει συχνά λόγος για βοήθεια ανάπτυξης, άλλοτε για τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους και άλλοτε για βοήθεια της τράπεζας KfW προς ελληνικές επιχειρήσεις. «Στην πραγματικότητα τέτοιες ανακοινώσεις είναι πιο πολύ ζεστός αέρας» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει:  «Υπάρχει η έκφραση “κομίζω γλαύκα στην Αθήνα” που αναφέρεται σε περιττές δραστηριότητες. Μεταφράζοντάς την σε ό,τι αφορά την κρίση, αυτό θα σήμαινε, αντί να κομίσει γλαύκα στην Αθήνα, θα έπρεπε η κυρία Μέρκελ να φέρει μαζί της καλύτερα ευρώ, όταν θα πάει εκεί την Παρασκευή. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι μεγαλύτερα περιθώρια στα μέτρα λιτότητας – για να βοηθηθούν τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού – ή να μειωθούν οι φόροι. Πιο επιεικής προσέγγιση για τα μέτρα λιτότητας είναι εντέλει και προς το συμφέρον των δανειστών της Ελλάδας».

«Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας»
«Χαίρομαι που αποφασίσαμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ και επισήμανε ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της. «Και βέβαια υπάρχουν προβλήματα. Ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεπεραστεί η κρίση χρέους. Αλλά χαίρομαι που δεν χρειάζεται πλέον κάθε μέρα να σκέφτομαι τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα δεν ήταν πλέον στο ευρώ. Χαίρομαι που αποφασίσαμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Η Ελλάδα προχωρά σε έναν δύσκολο δρόμο. Αλλά στεκόμαστε στο πλευρό της και το ευρώ παρέμεινε ένα πολιτικό και οικονομικό πρότζεκτ. Ένα πετυχημένο πρότζεκτ», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας το Σάββατο σε ημερίδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για τις ευρωεκλογές.

Η Καγκελάριος τάχθηκε και πάλι κατά της αύξησης του χρέους των κρατών και ανέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη να πλησιάσει τους πολίτες της και να παραμείνει ισχυρή, μοντέρνα και ενδιαφέρουσα. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει ένα καλό μέλλον, όπου όλοι θα βρίσκουν θέση εργασίας. «Δεν είναι άνευ σημασίας ποιος θα βρίσκεται στην κορυφή», τόνισε, αναφερόμενη στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος συμμετείχε στην ημερίδα του κόμματος.

Διαβάστε ακόμη: 

Βενιζέλος: «Αλλαγή σελίδας» σηματοδοτεί η άφιξη Μέρκελ

Guardian: «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές την επόμενη εβδομάδα»

Zeit Online: «Η Ελλάδα έχει σωθεί»