Ανώμαλη προσγείωση από τη Γερμανία για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ανώμαλη προσγείωση από τη Γερμανία για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε ότι η απόφαση για το ύψος των πλεονασμάτων αποτελεί «ειλημμένη» και «σταθερή».

Μια ακόμη άσχημη είδηση για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, επιφύλασσε στην Αθήνα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Απατώντας σε ερώτηση εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 έτσι ώστε η Ελλάδα να μειώσει τους φόρους και να ενισχύσει την οικονομία της, η εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ παρέπεμψε στις υπάρχουσες «σταθερές συμφωνίες» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Υπενθύμισε επίσης ότι το θέμα των δημοσιονομικών στόχων δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά «είναι ζητήματα που συζητούνται και αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα αντίστοιχα όργανα και συζητούνται εκεί τα μέτρα που αναφέρατε».

Σε ερώτηση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η ίδια εκπρόσωπος παρέπεμψε στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας: «Έχουμε μιλήσει πολύ για το θέμα, θα δούμε τι θα βγει τη Δευτέρα, είμαστε αισιόδοξοι ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει, δεν θέλω να εμπλακώ σε εικασίες για το πότε αυτό θα γίνει, πάντως σε αυτό το σημείο είμαστε αισιόδοξοι και δεν σχολιάζουμε δηλώσεις άλλων». (σσ. τις δηλώσεις Μοσκοβισί, ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα βρεθεί λύση).