Αντιμέτωπες με άμεση χρεοκοπία 260.000 επιχειρήσεις

Αντιμέτωπες με άμεση χρεοκοπία 260.000 επιχειρήσεις

Οι οφειλές των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ και η «νεκρή» ρύθμιση της τρόικας. 

Οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζουν περισσότερες από 260.000 επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με άμεση χρεοκοπία λόγω των υψηλών χρεών τους σε ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση «Νέα Αρχή» η οποία συμφωνήθηκε με την τρόικα παραμένει επί της ουσίας «νεκρή» για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή».

Έτσι είναι επιτακτική μια νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σταδιακά και εντός του επόμενου διμήνου, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές, όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες, αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο η «Νέα Αρχή» παραμένει «νεκρή», είναι ότι κάθε μήνας που περνά μειώνει σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις το ποσό των παλαιών οφειλών, έως τον Ιούλιο του 2017 οπότε και ο οφειλέτης θα κληθεί να εξοφλήσει εφάπαξ το σύνολο των παλαιών οφειλών. Έτσι στο ΙΚΑ, η πρόβλεψη για είσπραξη 1,22 δισ. ευρώ από την ρύθμιση της «Νέας Αρχής» αρχίζει ήδη να τίθεται εν αμφιβόλω.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μέχρι στιγμής μόλις 15.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση, η πλειονότητα των οποίων διαθέτει οφειλές έως 50.000 ευρώ. Το οποίο σημαίνει ότι οι μεγάλοι οφειλέτες δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», στον ΟΑΕΕ θα χρειαστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ επιπλέον της προβλεπόμενης από τον προϋπολογισμό κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα έως το τέλος του έτους.

Η πρόταση που έχει καταθέσει το ΙΚΑ προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, προβλέπει κεφαλαιοποίηση των οφειλών έως 31/12/2013, παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση (από 25% έως 60%), κατάργηση του επιτοκίου 8,15% και αύξηση των μηνιαίων δόσεων (σε 72 και πάνω) ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση παλαιότερων και τρεχουσών εισφορών.

Διαβάστε ακόμη: 

H ΕΚΤ προειδοποιεί την Ελλάδα

Τα τραγικά λάθη της τρόικας με το πετρέλαιο θέρμανσης