H ΕΚΤ προειδοποιεί την Ελλάδα

H ΕΚΤ προειδοποιεί την Ελλάδα

Πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με δημοσιονομικά κενά αναφέρει σε δελτίο της η κεντρική τράπεζα και κάποια μέτρα να παραταθούν.

Τελικά μόνο προσωρινά μπορεί να μην είναι πολλά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα που ψηφίσθηκαν και ψηφίζονται στην Ελλάδα του Μνημονίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χτυπάει «καμπανάκι» σχετικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά τα επόμενα χρόνια.

Αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να παραταθούν λήγοντα μέτρα για να τα καλύψει, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο (Monthly Bulletin -June).

Ειδικότερα, στην έκθεση της ΕΚΤ υπογραμμίζεται πως σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της τρόικας για το έλλειμμα -που δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος στήριξης των ελληνικών τραπεζών- η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2013 υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο του προγράμματος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως το πρωτογενές και συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 «δεν ήταν εξίσου ικανοποιητικά» (-8,7% και -12,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αντανακλώντας πρωτίστως το μεγάλο κόστος της παροχής στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα (10,6% του ΑΕΠ).

Η αναφορά αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που στελέχη της κυβέρνησης υπόσχονται πως στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδιωχθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η μείωση της αυξημένης φορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΚΤ σημειώνει πως αν και κατά την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας προκύπτει πως η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014, ωστόσο υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη, ενώ για τις χρονιές αυτές προβλέπονται πιο φιλόδοξοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα (3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016).

«Στο πρόσφατα επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επιτύχει αυτούς τους στόχους και να παρατείνει λήγοντα μέτρα αν είναι απαραίτητο», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη:

Ήρθε το πολυαναμενόμενο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

WSJ: Πότε θα ζητήσει συγνώμη το ΔΝΤ από την Ελλάδα;