Από «πιτσιρικάς» – ειδικός στο διαδίκτυο

Από «πιτσιρικάς» – ειδικός στο διαδίκτυο

Ο Δημήτρης Μανιάτης μιλάει στο FG για performance marketing και για το λόγο που η εταιρεία του εξαγοράστηκε από τον κολοσσό της IPG MediaBrands.

Από το νέο του πόστο ως Head της RepriseMedia, ο Δημήτρης Μανιάτης μιλάει στο FortuneGreece.com για το πώς σχεδιάζει να οδηγήσει τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά από το κορυφαίο agency για search και performance marketing.

Ο Δημήτρης Μανιάτης άρχισε να ασχολείται με το Search Engine Optimization (SEO) από το 2005 ως freelancer και ένας από τους πρώτους του πελάτες ήταν το γνωστό ταξιδιωτικό site pamediakopes.gr.

Το 2009 ίδρυσε την εταιρεία all things web με αντικείμενο το performance marketing. Η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της εταιρείας και οι ευχαριστημένοι πελάτες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της IPG MediaBrands, του πολυεθνικού διαφημιστικού κολοσσού που δραστηριοποιείται σε 130 χώρες και διαχειρίζεται προγράμματα αξίας 37 δισ. δολαρίων.

Τον Ιανουάριο η IPG απορρόφησε την All Things Web και ο Δημήτρης Μανιάτης ανέλαβε επικεφαλής της RepriseMedia, η οποία έγινε αυτόματα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες Google marketing στην Ελλάδα.

Τι είναι το performance marketing;
Είναι ένας κλάδος του digital marketing με στόχο το return on investment σε σχέση με το διαφημιστικό budget του διαφημιζόμενου. Δηλαδή, αν επενδύσω 10.000 ευρώ στο Google, θέλω να κερδίσω πολλαπλάσια μέσω των πωλήσεών μου. Οπουδήποτε μετράμε πωλήσεις ως αποτέλεσμα marketing ενεργειών σε digital μέσα, αυτό θεωρείται performance marketing. Πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας είναι να καταγράφουμε την απόδοση όλων των ενεργειών, να συγκρίνουμε τις διάφορες συνέργειες μεταξύ τους και να βρίσκουμε πού θα κάνουμε καλύτερη επένδυση του διαφημιστικού budget.

Με ποιο τρόπο φτάνει το μήνυμά σας στον καταναλωτή;
Μέσω όλων των καναλιών που είναι διαθέσιμα στο Internet: αναζήτηση στο Google, display, email marketing, affiliate marketing, social media κ.ά. Δεν είναι τόσο θέμα του τρόπου με τον οποίο φτάνουμε στον καταναλωτή, είναι περισσότερο θέμα του να μετράμε, να αξιολογούμε και να επανεπενδύουμε τα κέρδη από τα αποτελέσματά μας.

Διαβάστε ακόμη: Εκκίνηση για το Founder Institute

Ο πελάτης πώς το αντιλαμβάνεται αυτό;
Οποιοσδήποτε μπορεί να ξοδέψει ένα ποσό στο Google AdWords. Εμείς όμως μπορούμε αυτό το ποσό να το επενδύσουμε καλύτερα για λογαριασμό του. Πετυχαίνουμε περισσότερα clicks, με χαμηλότερο κόστος, περισσότερες πωλήσεις, πωλήσεις με χαμηλότερο κόστος.

Οι τελικοί χρήστες δεν βλέπουν τη διαφήμισή σας ως «εισβολή» στον προσωπικό τους διαδικτυακό χώρο;
Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να δώσουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα με την προϋπόθεση ότι νιώθουν πως θα κερδίσουν κάτι από αυτό. Αν το να δώσω τα στοιχεία μου σε μια εταιρεία ασφαλειών αυτοκινήτου οδηγήσει σε καλύτερο υπολογισμό του ρίσκου και άρα σε πιο συμφέροντα ασφάλιστρα, τότε είμαι πρόθυμος να το κάνω. Σήμερα όλο και περισσότερες εταιρείες ζητούν στοιχεία, αλλά και οι καταναλωτές γίνονται πιο επιλεκτικοί. Οι ώριμες εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτά για να προσαρμόσουν το προϊόν τους και την προσφορά τους, και ο καταναλωτής θα νιώσει ανταμοιβή από αυτή τη συναλλαγή.

Έχει γίνει πια η διαφήμιση υπόθεση των τεχνοκρατών;
Δεν θα το έλεγα, αν και πολλοί το πιστεύουν. Επειδή αυτό που κάνουμε είναι απολύτως μετρήσιμο και έχει πολλές τεχνικές παραμέτρους, παρασυρόμαστε από τη γοητεία των αριθμών και πολλές φορές ξεχνάμε να κάνουμε το βασικό, απλό marketing. Είναι όμως λάθος να μην συνδέεται το performance marketing με την υπόλοιπη στρατηγική του πελάτη. Μπορεί να βγαίνεις μόνιμα πρώτος σε όλες τις αναζητήσεις στο Internet, αλλά αν ο κόσμος ξέρει τον ανταγωνιστή σου από τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα και word of mouth τότε το performance marketing μάλλον δεν αρκεί.

Πριν από λίγες ημέρες ενταχθήκατε στην ΙPG MediaBrands. Τι είδαν σε εσάς και προχώρησαν στη στρατηγική συνεργασία;
Την παγκόσμια στροφή του διαφημιστικού budget προς το digital marketing. Επιπλέον, με τη συνεργασία μας δημιουργήσαμε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες performance marketing στην Ελλάδα.

1/6

Και τι είδατε εσείς σε εκείνους που σας έκανε να συνεργαστείτε;
Τη δυνατότητα να γίνουμε ο leader στην ελληνική αγορά, να οδηγούμε τις εξελίξεις και να φέρουμε υπηρεσίες και την τεχνογνωσία του ομίλου από το εξωτερικό. Όλα αυτά μας φέρνουν σε θέση να οδηγούμε τις εξελίξεις.

Πώς θα περιγράφατε την ελληνική αγορά performance marketing;
Είναι από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες, πράγμα φανερό από τις επενδύσεις, αλλά και από την ίδια την παρουσία της Google στην Ελλάδα. Επιπλέον, εμείς από 2012 στο 2013 διπλασιάσαμε το διαφημιστικό budget που διαχειριζόμαστε. Δεν είναι εύκολο να το κάνεις σε άλλες αγορές.

PwC: Ένας στους δύο αγοράζει online

Συνεπώς είναι κάτι που θα προτείνατε σε έναν νέο επαγγελματία;
Ναι, αναμφισβήτητα. Και όσο υπάρχουν μεγάλοι διαφημιστικοί όμιλοι που δεν έχουν σύνδεση με κάποιο performance marketing agency θα υπάρχει χώρος για ανάπτυξη με στρατηγικό στόχο το exit προς αυτή τη κατεύθυνση.

Αυτός ήταν και ο δικός σας στόχος σας εξαρχής;
Δεν κυνήγησα την εξαγορά, απλώς έκανα την εταιρεία ελκυστική για εξαγορά. Συνδεθήκαμε από νωρίς με τα εργαλεία και τις υπηρεσίες της Google και κάναμε ξεκάθαρο το μέλλον της All Things Web και τον τρόπο ανάπτυξής της ως performance marketing agency.