Από τον Ρόντεϊ Κινγκ στον Μάικλ Μπράουν

Από τον Ρόντεϊ Κινγκ στον Μάικλ Μπράουν

Στο Φέργκιουσον, η Αμερική βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τον χειρότερο εαυτό της.

Λος Άντζελες, 1992: H αμερικανική μεγαλούπολη παίρνει «φωτιά» από την ιστορία του Ρόντεϊ Κινγκ. Έπειτα από καταδίωξη για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα, πέντε αστυνομικοί ξυλοφορτώνουν αναίτια τον 26χρονο άοπλο Αφροαμερικανό οικοδόμο, αφήνοντάς τον σχεδόν ημιθανή στον δρόμο, με 11 κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, λοιπά κατάγματα και ρήξη νεφρού. Οι δράστες αθωώνονται στο δικαστήριο. Στο Λος Άντζελες ξεσπούν γενικευμένες ταραχές στις γκετοποιημένες γειτονιές του και ο τότε πρόεδρος, Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος, στέλνει ενισχύσεις του στρατού και της αστυνομίας, που μέσα σε έξι νύχτες έχουν βάλει… «τα πράγματα στη θέση τους», με απολογισμό 53 νεκρούς, 2.300 τραυματίες και πάνω από 11.000 συλλήψεις!

Rodney King Riots (1992)
Rodney King Riots (1992)
Rodney King Riots (1992)

Φλόριντα, 2012: Άοπλος, ο 17χρονος Αφροαμερικανός Τρέιβον Μάρτιν διαβαίνει τη φρουρούμενη γειτονιά του Σάνφορντ, όταν πέφτει στην αντίληψη του 28χρονου ισπανόφωνου (με γερμανικά γονίδια) «εθελοντή πολιτοφύλακα» Τζόρτζ Ζίμερμαν. Ο ανήλικος πέφτει νεκρός από τα πυρά του 28χρονου, ο οποίος επικαλείται αυτοάμυνα και αθωώνεται στη δίκη. Εδώ, οι διαδηλώσεις εξελίσσονται σε ένα ειρηνικό κίνημα κατά της οπλοχρησίας στις ΗΠΑ κα της αστυνομικής βίας.

Trayvon Martin, 2012
Trayvon Martin, 2012
Trayvon Martin, 2012

Μιζούρι, 2014: Επίσης άοπλος, ο 18χρονος Αφροαμερικανος Μάικλ Μπράουν πέφτει νεκρός στο προάστιο Φέργκιουσον του Σέντ Λούις από τα πυρά του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, που του «φύτεψε» 6 σφαίρες, τις δύο στο κεφάλι! Με γνώμονα το πρόσφατο παρελθόν, οι κάτοικοι του γκετοποιημένου Φέγκιουσον ξεσηκώνονται. Και παρά το ότι τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι και με την εθνοφρουρά -που έστειλε στις γειτονιές τους ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ- συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας το αυτονόητο: αυτή τη φορά να αποδοθεί δικαιοσύνη…

Αντιμέτωπος με μία μεγάλη πρόκληση στη δεύτερη και τελευταία θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα καλείται εκ των πραγμάτων πια να κάνει πολύ περισσότερα από δημόσιες απλοϊκές διαπιστώσεις ότι ο ρατσισμός παραμένει «αγκάθι» για τις ΗΠΑ.

 

«Έχουμε κάνει εξαιρετική πρόοδο, αλλά δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο», τόνισε χαρακτηριστικά στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του: περίπου έναν αντίλαλο των όσων είχε πει μία διετία πριν, υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για τη δολοφονία του Τρέβον Μάρτιν.

Από την εποχή της Κου-Κλουξ-Κλαν έως και σήμερα, το πρόβλημα χρονίζει, περιπλέκεται και επείγει, τόσο ώστε δεν μπορεί πλέον να κρύβεται «κάτω από το χαλί» των ΗΠΑ. «Με τον χρόνο να τρέχει, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί τώρα να αδράξει την ευκαιρία για να μεταρρυθμίσει το εθνικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης εκ των έσω», γράφει το περιοδικό Time, «αλλά και για να θέσει εμφατικά στην αφροαμερικανική κοινότητα το ζήτημα της προσωπικής και οικογενειακής ευθύνης».

Μαζί με την εθνοφρουρά, λοιπόν, ο Λευκός Οίκος στέλνει στο Φέργκιουσον τον υπουργό Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, με αποστολή τον συντονισμό των ερευνών γύρω από την υπόθεση Μάικλ Μπράουν. Στο επίκεντρο μοιραία βρίσκεται και το θέμα της αστυνομικής ασυδοσίας, με συνευθύνη βέβαια της ίδιας της πολιτείας.

Τελευταία έκθεση της ακτιβιστικής οργάνωσης «Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών-ACLU» δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες. Μόνον πέρυσι, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ διοχέτευσε 1 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των πολιτειακών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ το υπουργείο Άμυνας διέθεσε άλλα 449 εκατ. δολάρια για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στο αστυνομικό σώμα.

«Με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού και οχημάτων στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα», είχε προειδοποιήσει κατόπιν εορτής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χόλντερ, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την δολοφονία του Μάικλ Μπράουν, την περασμένη Πέμπτη.

 

Την επομένη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της αμερικανικής Γερουσίας, Καρλ Λέβιν, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την στρατιωτικοποίηση της αμερικανικής αστυνομίας. Η αιτιολογία του ήταν οι φόβοι των ομοσπονδιακών αρχών ότι το οπλοστάσιο των δυνάμεων ασφαλείας είχε γίνει υποδεέστερο σε ισχύ από αυτό των εγκληματικών συμμοριών.

Υπό το βάρος των εξελίξεων ωστόσο ο Λέβιν ανακοίνωσε η επιτροπή θα επανεξετάσει αυτή την πρακτική, εστιάζοντας στο «εάν ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται γαι τον αρχικό σκοπό του Πενταγώνου»…

Ακόμη και αυτά τα βήματα ωστόσο δεν αρκούν για να ξεριζώσουν το «κακό» από το προάστιο Φέργκιουσον του Σέντ Λούις και όλα τα αντίστοιχα γκετοποιημένα προάστια των ΗΠΑ, όπου οι ανισότητες βάσει των φυλετικών διακρίσεων αποτελούν μονίμως τη «μαγιά» μιας διαρκούς αναταραχής στη χώρα.

Παρά το ότι αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν ως αντεπιχείρημα την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη του Σεντ Λούις στο μεσοδυτικό Μιζούρι, τα στοιχεία μαρτυρούν παγίωση της φυλετικής ανισομέρειας στις τοπικές κοινωνίες.

Το μέσο οικογενειακό εισόδημα στο αφροαμερικανικό Φέργκιουσον είναι σχεδόν το μισό από το αντίστοιχο στο γειτονικό «λευκό» προάστιο του Μπρέντγουντ. Κι ενώ στο σύνολο του πληθυσμού της πόλης του Σέντ Λούις η ανεργία είναι κάτω από τον εθνικό μέσο όρο (6,3%), στις τάξεις των Αφροαμερικανών κατοίκων τους ξεπερνά το 26%!

«Το επίπεδο των ανισοτήτων μπορεί να μην είναι η μοναδική αιτία των προβλημάτων του Φέργκιουσον», παρατηρεί στο αμερικανικό Fortune ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, Λάρι Μίσελ. «Όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αναταραχής», που για να καταλαγιάσει θα πρέπει να απαντηθούν όλα μαζί τα αίτια που εδώ και δεκαετίες την αναμοχλεύουν.

Διαβάστε ακόμα:

«Λάδι στη φωτιά» το βίντεο από τη δολοφονία του 18χρονου στο Φέργκιουσον

Ταραχές για άλλη μια νύχτα στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ – Live video

Βυθισμένο στο χάος το Φέργκιουσον των ΗΠΑ – Φωτογραφίες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Φέργκιουσον

«Κύμα» οργής στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του 18χρονου