Βυθισμένο στο χάος το Φέργκιουσον των ΗΠΑ – Φωτογραφίες

Βυθισμένο στο χάος το Φέργκιουσον των ΗΠΑ – Φωτογραφίες

Την αποστολή δυνάμεων της Εθνοφρουράς αποφάσισε ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μιζούρι προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Για άλλη μία νύχτα οι διαδηλωτές στο προάστιο Φέργκιουσον του Σεντ Λιούις των ΗΠΑ αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η αστυνομία και διαδήλωσαν στους δρόμους της μικρής πόλης της πολιτείας του Μιζούρι, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα ενός άοπλου νεαρού Αφρο-Αμερικανού από τα πυρά αστυνομικού.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέι Νίξον, ανακοίνωσε πως υπέγραψε εντολή για την αποστολή της Εθνοφρούρας στην πόλη, προκειμένου να «αποκατασταθεί η ειρήνη και η τάξη και να προστατευθούν οι πολίτες του Φέργκιουσον».

«Απόψε, μια ημέρα ελπίδας, οι προσευχές και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες αμαυρώθηκαν από τις βίαιες εγκληματικές ενέργειες ενός οργανωμένου και αυξανόμενου αριθμού ατόμων», ανέφερε ο Νίξον σε δήλωση στην ιστοσελίδα του.

Η αστυνομία αφού έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση διαδηλωτών αργά το βράδυ της Κυριακής, κάλεσε το πλήθος που αποτελείτο κυρίως από νέους να διαλυθεί, περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη της εφαρμογής της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα μεσάνυκτα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκατοντάδες διαδηλωτές απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το σημείο. Ορισμένοι κρατούσαν πανό καταγγέλλοντας την αστυνομική βία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα. Πολλοί είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά, ένδειξη ότι παραδίδονται. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter έδειχναν ταραξίες να σπάνε τις βιτρίνες ενός καταστήματος ταχείας εστίασης McDonald’s.

1/9

Η αστυνομία όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς κινήθηκε στο χώρο των συγκεντρωμένων διαδηλωτών με θωρακισμένα οχήματα και έριξε δακρυγόνα προς την περιοχή όπου οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης παρακολουθούσαν και κάλυπταν τη συγκέντρωση των διαδηλωτών η οποία έως εκείνη τη στιγμή ήταν απολύτως ειρηνική.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KMOV-TV, οι αστυνομικοί που φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, αντιασφυξιογόνες μάσκες και συνοδεύονταν από θωρακισμένα οχήματα ανέλαβαν δράση μετά τη ρίψη από ορισμένους διαδηλωτές κοκτέιλ Μολότοφ προς την πλευρά των δυνάμεων της τάξης. ‘Αλλες πηγές έκαναν λόγο για πυροβολισμούς.

Ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν που ήταν άοπλος έπεσε νεκρός στις 9 Αυγούστου από τα πυρά του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ένα περιστατικό που αναβιώνει το φάντασμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ σε μια μικρή πόλη, ο πληθυσμός της οποίας είναι Αφροαμερικανοί και η αστυνομία και η ηγεσία της είναι λευκοί στην πλειοψηφία τους.

Τι έδειξε η νεκροψία στον Μάικλ Μπράουν

O Μάικλ Μπράουν, ο νεαρός αφροαμερικανός τον οποίο πυροβόλησε και σκότωσε αστυνομικός στο Φέργκιουσον του Μισούρι, δέχθηκε τουλάχιστον 6 σφαίρες, δύο εκ των οποίων στο κεφάλι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρώτης νεκροψίας-νεκροτομής που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η μία από τις σφαίρες εισήλθε από την κορυφή του κρανίου, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κεφάλι του ήταν σκυμμένο όταν δέχθηκε τη σφαίρα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της ιδιωτικής νεκροψίας που διενήργησε ο πρώην ιατροδικαστής της πόλης της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπέιντεν και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times.

Όλες οι σφαίρες έπληξαν το θύμα στο μπροστινό μέρος του σώματός του, προσέθεσε ο ιατροδικαστής, ηλικίας 80 ετών, ένας διαπρεπής ειδικός στον τομέα του.

Τέσσερις σφαίρες βρέθηκαν στο δεξί μπράτσο και δύο στο κεφάλι του εφήβου.

Τρεις νεκροψίες έχει διαταχθεί να πραγματοποιηθούν στη σορό του Μάικλ Μπράουν: μία από τις τοπικές αρχές, οι οποίες δεν έχουν αποκαλύψει καμία λεπτομέρεια, μια άλλη από την οικογένεια και μια τρίτη, χθες, από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ.

Διαβάστε ακόμη:

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Φέργκιουσον

«Κύμα» οργής στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του 18χρονου