Αποχώρηση ή λύση για το χρέος; ΕΕ και ΔΝΤ προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους

Αποχώρηση ή λύση για το χρέος; ΕΕ και ΔΝΤ προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους
German Chancellor Angela Merkel (R) and Christine Lagarde, managing director of the International Monetary Fund (IMF), leave after a press conference following a meeting at the Chancellery in Berlin on October 30, 2012. Merkel hosted the meeting to discuss the global economy with the heads of the World Bank, IMF, the World Trade Organization and other top institutions. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

Προσπάθειες ακόμη και την τελευταία στιγμή καταβάλλονται, προκειμένου να βρεθεί η λύση ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.

Προσπάθειες ακόμη και την τελευταία στιγμή καταβάλλονται, προκειμένου να βρεθεί η λύση ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι ο χρόνος τελειώνει, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται. Ακόμη και εάν δεν συμμετάσχει σε επίπεδο χρημαδοτόσης, θα έχει ρόλο στη μετα-μνημονιακή εποπτεία.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του προγράμματος που έχει εγκριθεί κατ’ αρχήν τον Ιούλιο του 2017 -ακόμη και την εκταμίευση του ποσού των 1,6 δισ. από το ΔΝΤ-, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει αισθητά, αλλά οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους συνεχίζονται.

Σημείωσε δε πως ακόμη και εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ σε επίπεδο χρηματοδότησης, θα συμμετάσχει στην μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Θέλοντας, δε, να υπογραμμίσει ότι το Ταμείο εξακολουθεί να έχει ρόλο και είναι ανοιχτό στις διαβουλεύσεις, επικαλέστηκε τη συνάντηση του Washington Group στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του Πολ Τόμσεν. Όπως είπε ο κ. Ράις, αν και το ΔΝΤ δεν έχει δώσει χρήματα στην Ελλάδα για κάποια χρόνια, και πάλι προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, με την Αθήνα να ελπίζει στην επίτευξη μίας συμφωνίας – πακέτο, που θα περιλαμβάνει το καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το «παρών» στο Europroup της 21ης Ιουνίου θα δώσει πιθανότατα, σύμφωνα με τον κ. Ράις, και η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Ραις επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους θα συμπεριληφθεί στην συνολικότερη έκθεση που θα συντάξει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του.