Aποκάλυψη: Η χρεοκοπημένη Lehman Brothers ακόμα διαπραγματεύεται μετοχές

Aποκάλυψη: Η χρεοκοπημένη Lehman Brothers ακόμα διαπραγματεύεται μετοχές
Generated by IJG JPEG Library

Στην έβδομη επέτειο της ιστορικής κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού γίγαντα, κάποιος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται μετοχές στη Lehman Brothers.

Από τότε που η Lehman κήρυξε πτώχευση στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 – γκρεμίζοντας την αγορά και βοηθώντας να προκαλέσει την οικονομική κρίση και τη Μεγάλη Ύφεση – έχει ως επί το πλείστον ξεπουλήσει τα περισσότερα στοιχεία ενεργητικού από το άλλοτε εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιό των 639 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προσπαθεί να ρευστοποιήσει το τεράστιο πλέγμα των επενδύσεών της. Ωστόσο, στα γραφεία της Lehman Brothers Holdings, στον 40ο όροφο του κτιρίου Time & Life (μόλις 16 ορόφους πάνω από τα γραφεία του Fortune), κάποιος εξακολουθούσε να αγοράζει μετοχές μέχρι πρόσφατα, τον περασμένο χειμώνα. Τα απομεινάρια του χαρτοφυλακίου είναι μια υπενθύμιση του πόσο σύνθετη – και τεράστια οικονομικά – οντότητα ήταν η Lehman και ο χρόνος και η προσπάθεια που έχει λάβει για να εκποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Επτά χρόνια αργότερα, η διαδικασία εκποίησης δεν έχει τελειωμό.

Η Lehman Brothers Holdings συνεχίζει να διαχειρίζεται ένα μικρό χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από μία μετοχή. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση της Lehman στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στις 30 Ιουνίου, το χαρτοφυλάκιο είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας λίγο λιγότερο από 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το χαρτοφυλάκιο κατέχει πλέον δύο μετοχές: την επιχείρηση μάρκετινγκ με έδρα στο Τέξας Bazaarvoice (η μεγαλύτερη συμμετοχή του χαρτοφυλακίου ύψους 934.000 δολαρίων) και την εταιρεία μονώσεων Aspen Aerogels.

Αλλά το Μάρτιο, η Lehman κατείχε πολύ περισσότερα: Ανέφερε ότι η αξία του χαρτοφυλακίου των μετοχών της είχε αυξηθεί στα 38 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2015, από 1,6 εκατομμύρια που ανέφερε στο τέλος του 2014. Η Lehman φαίνεται ότι είχε λάβει ένα απροσδόκητο ποσό στις αρχές του τρέχοντος έτους, με το οποίο αγόρασε μετοχές αξίας 33 εκατομμυρίων δολαρίων της Alcoa και 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων της νορβηγικής Cruise Line Holdings, ανταλλάζοντας μετοχές αξίας 2.000 δολαρίων της UBS που κατείχε το Δεκέμβριο.

Παρόλα αυτά, το σημερινό χαρτοφυλάκιο δύο μετοχών της Lehman είναι ψήγμα εκείνου που κατείχε πριν από ένα χρόνο, όταν είχε επενδύσει 48,4 εκατομμύρια δολάρια σε επτά μετοχές: Εκτός από την Aspen Aerogels, τη Bazaarvoice και τη UBS, είχε επίσης μετοχές της Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, της General Electric, της εκδοτικής εταιρείας Houghton Mifflin Harcourt και της Synovus Financial Corp. Η έκπληξη; Καμία από αυτές τις επενδύσεις δε φαίνεται να είναι απομεινάρι από την προ-χρηματοπιστωτικής κρίσης εποχή. Η Lehman αγόρασε το σύνολο των μετοχών αυτών το 2013 και το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η Lehman Brothers Holdings δεν θέλησε να σχολιάσει τις συναλλαγές ή τις τρέχουσες προσπάθειες αναδιάρθρωσης της. Αλλά μια πηγή εξοικειωμένη με τη διαδικασία εκκαθάρισης επιβεβαίωσε ότι η Lehman εξακολουθεί να διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών «κατά κύριο λόγο για να μεγιστοποιήσει την αξία για να εξοφλήσει τους πιστωτές» – καθώς η απώτερη αποστολή της τράπεζας (και ο λόγος για τη συνέχιση της ύπαρξής της) είναι να εξοφλήσει τα χρέη της.

Το χαρτοφυλάκιο μετοχών της Lehman είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορεί να πωληθεί αρκετά γρήγορα, αν δεν γίνει κάποια νέα μεγάλη αγορά. Αλλά πότε θα εκκαθαριστεί ολοκληρωτικά η τράπεζα; Μάλλον όχι πριν ο τελευταίος διαπραγματευτής της Lehman σβήσει φώτα.

Πηγή: fortune.com