Αποκάλυψη της Google: Πώς το FBI ζητάει μυστικά πληροφορίες για λογαριασμούς Gmail

Αποκάλυψη της Google: Πώς το FBI ζητάει μυστικά πληροφορίες για λογαριασμούς Gmail
BERLIN, GERMANY - APRIL 21: Posed scene on the topic google, glasses in front of the google company logo on April 21, 2015 in Berlin, Germany. Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Κρίσιμες αποκαλύψεις από την εταιρεία σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς

Η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκονται σε μακροχρόνια μάχη για τις επονομαζόμενες «Επιστολές Εθνικής Ασφάλειας» που χρησιμοποιεί το FBI όταν ζητάει πληροφορίες σχετικά με διαδικτυακούς χρήστες – ενώ απαγορεύει επίσης στις εταιρείες τεχνολογίας ακόμη και να αποκαλύψουν ότι έλαβαν την επιστολή.

Αλλά χάρη σε ένα νόμο του 2015, η Google και άλλες εταιρείες είναι πλέον σε θέση να αποκαλύψουν κάποιες λεπτομέρειες από αυτές τις επιστολές. Πρόσφατα, ο γίγαντας της διαδικτυακής αναζήτησης δημοσίευσε οκτώ από αυτές τις επιστολές με τις οποίες υπηρεσίες του FBI σε μέρη όπως το Μπάφαλο και το Ντάλας ζητούσαν από τη Google πληροφορίες σχετικά με συνδρομητές του Gmail.

Οι επιστολές είναι αμφιλεγόμενες, διότι σε αντίθεση με ένα ένταλμα έρευνας, δεν απαιτούν καμία έγκριση από δικαστή. Το FBI μπορεί απλά να τις αποστείλει, μαζί με μια διαταγή εχεμύθειας και οι εταιρείες οφείλουν να συμμορφώνονται. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δικαστική εποπτεία της διαδικασίας.

Ένας λόγος που το Κογκρέσο επέτρεψε αυτή τη διαδικασία είναι επειδή οι επιστολές αυτές δεν υποχρεώνουν τις εταιρείες να αποκαλύψουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων του Gmail (ή του Hotmail ή του Yahoo mail) και για το λόγο αυτό το FBI δεν χρειάζεται ένταλμα. Αντ’ αυτού, οι εταιρείες του Διαδικτύου πρέπει να παραδώσουν πληροφορίες σχετικά με το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για στοιχεία όπως ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του και, το σημαντικότερο, οι άνθρωποι με τους οποίους ο χρήστης έχει ανταλλάξει μηνύματα.

Ενώ οι επιστολές και οι διαταγές εχεμύθειας μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας στην επιβολή του νόμου κατά τις ευαίσθητες αντιτρομοκρατικές έρευνες, η απόλυτη μυστικότητα που τις περιβάλλει έχει δημιουργήσει μεγάλη ενόχληση στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τους υπέρμαχους των ατομικών ελευθεριών.

Τώρα υπάρχει λίγο λιγότερη μυστικότητα χάρη στο νόμο του 2015, που υποχρεώνει το FBI να επανεξετάσει κατά πόσον εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος λόγος για να διατηρούνται σε ισχύ οι διαταγές εχεμύθειας.

Η Google είναι η δεύτερη εταιρεία που δημοσιεύει Επιστολές Εθνικής Ασφάλειας. Η Yahoo ήταν η πρώτη που το έπραξε αυτό το καλοκαίρι, όταν δημοσίευσε τρεις τέτοιες επιστολές τον Ιούλιο.

Πηγή: fortune.com