Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της Bing στην Κίνα

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της Bing στην Κίνα

Παραμένει ασαφές τι οδήγησε στην απόφαση να «μπλοκαριστεί» και στη συνέχεια να «ξεμπλοκαριστεί» η μηχανή αναζήτησης της Microsoft.

Η Microsoft επιβεβαίωσε ότι τελικά αποκαταστάθηκε η πρόσβαση των Κινέζων χρηστών στη μηχανή αναζήτησης Bing, η οποία ήταν αδύνατη για σχεδόν δύο μέρες. Παραμένει ασαφές, σύμφωνα με το BBC και την «Financial Times», τι οδήγησε στην απόφαση να «μπλοκαριστεί» ή να «ξεμπλοκαριστεί» η Bing και κατά πόσο η μηχανή αναζήτησης θα συνεχίσει να είναι κανονικά διαθέσιμη στην Κίνα.

Η αμερικανική εταιρεία δεν έδωσε κάποια εξήγηση γιατί η μηχανή αναζήτησής της ήταν προσωρινά μη προσβάσιμη στην Κίνα, κάτι που- σε συνδυασμό με σχετικές πληροφορίες- είχε οδηγήσει στην εκτίμηση ότι οι κινεζικές αρχές, μετά τη Google το 2010, είχαν μπλοκάρει και τη Bing.

Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα online «τείχος» που εμποδίζει την πρόσβαση των Κινέζων σε πολλές ξένες τεχνολογικές πλατφόρμες όπως η Google, το Facebook και το Twitter.

Η Microsoft συνεχίζει να λειτουργεί στην Κίνα, αλλά η κινεζική Bing «φιλοξενείται» σε κινεζικούς κεντρικούς υπολογιστές και ήδη υπόκειται σε λογοκρισία από την κινεζική κυβέρνηση. Πάντως έχει ένα μικρό μερίδιο (γύρω στο 2%) της κινεζικής αγοράς αναζήτησης, η οποία κυριαρχείται από την κινεζική Baidu.

Αναφερόμενος στην προσωρινή διακοπή λειτουργίας της Bing, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ δήλωσε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός: «Δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη, συμβαίνει περιοδικά. Υπάρχουν φορές που υπάρχουν διαφωνίες, υπάρχουν φορές που γίνονται δύσκολες διαπραγματεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση και ακόμη περιμένουμε να εξακριβώσουμε περί τίνος πρόκειται αυτή τη φορά».