Αποκλείει το σενάριο πρόωρων εκλογών

Αποκλείει το σενάριο πρόωρων εκλογών

Σταθερότητα και εξάντληση της τετραετίας επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

«Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω, ούτε πρόκειται να επιδιώξω», δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα.

«Θέλω σταθερότητα και εξάντληση τετραετίας. Για το καλό του τόπου. Αλλά έχω και τα μάτια μου ανοικτά…», σημειώνει ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε όσους «συντηρούν» τα εκλογικά σενάρια.

«Τα ‘εκλογικά σενάρια’ τα συντηρούν όσοι εύχονται να αποτύχει η κυβέρνηση. Αλλά η πλειονότητα του ελληνικού λαού εύχεται το ακριβώς αντίθετο: Να ολοκληρώσουμε το έργο μας! Και αυτό καλύτερα από όλους το γνωρίζουν οι βουλευτές μας», υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς, που πρόσθεσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί «οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα».

Τήρηση του προγράμματος ζήτησε ο Α.Σαμαράς

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την πορεία της οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. «Δεν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα. Και οι συνθήκες φέτος θα είναι πολύ διαφορετικές. Επιπλέον, τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας η οποία εφόσον μένουμε στο σωστό δρόμο, δεν θα αργήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέες μειώσεις φόρων σε περίπτωση που πετύχει το «πείραμα με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση» κι επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Ως προς το ζήτημα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «σε μια χώρα που βούλιαζε στα ελλείμματα και διέθετε έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, τελικά θα θέσουμε σε διαθεσιμότητα το 3,5% του συνολικού προσωπικού του δημοσίου, για αυτό συζητάμε» κι εξήγησε πως από το 3,5%, μόνο το 2% θα απομακρυνθεί τελικά και θα αντικατασταθεί από νέους υπαλλήλους, αξιοκρατικά, σε θέσεις που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες όπως για παράδειγμα νοσοκομεία ή ΚΕΠ.

«Σήμερα αντιδρούν κυρίως οι βολεμένοι. Και όσοι κερδοσκοπούν πάνω στις αντιστάσεις των βολεμένων. Αλλά η κοινωνία είναι εναντίον τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Οδικός χάρτης αμυντικής συνεργασίας» ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ομπάμα στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου, λέγοντας ότι «στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου βλέπουμε έναν φίλο και έναν σύμμαχο», προσθέτοντας «Πιστεύω ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συμπίπτουν με τις αντίστοιχες δικές μας ανησυχίες».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως διαθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και το έχουν αποδείξει πολλές φορές έως τώρα. Ακόμη, χαρακτήρισε «ειλικρινή και εποικοδομητική» τη συνεργασία του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνοντας ότι «διαφωνίες για το παρελθόν υπάρχουν αναμφίβολα, αλλά έχουμε σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα να σηκώσουμε τη χώρα στα πόδια της».

Μνημόνιο ή δημοκρατία, το δίλημμα κατά τoν ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη, με τις οποίες «τελευταία αδίκησε τον εαυτό του». «Δήλωνε τις προάλλες ότι δήθεν… σχεδίαζα εκλογές τον περασμένο Ιούνιο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λέει τέτοια πράγματα. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Τέλος, ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερώτηση για τα προκλητικά συνθήματα που ακούστηκαν εντός του κοινοβουλίου τις τελευταίες εβδομάδες, όπως τα «Στο Βίτσι και στο Γράμμο σας χώσαμε στην άμμο» και «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ Μελιγαλάς».

«Είναι ακραίες εκδηλώσεις διχασμού και ‘νοσταλγία’ εμφύλιας σύγκρουσης! Όσοι τα φωνάζουν είναι τυφλωμένοι, ακραίοι. Και όσοι τα ανέχονται, ακόμη, είναι απολύτως συνυπεύθυνοι και εξίσου ακραίοι», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ