Αποτυχία στις συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας για τα εμπορικά θέματα- Ακυρώθηκαν οι συνεντεύξεις Τύπου

Αποτυχία στις συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας για τα εμπορικά θέματα- Ακυρώθηκαν οι συνεντεύξεις Τύπου
epa06072951 US President Donald J. Trump (R) talks to China's President Xi Jinping (L) during the opening session of the G20 summit in Hamburg, Germany, 07 July 2017. Others are not identified. The G20 Summit (or G-20 or Group of Twenty) is an international forum for governments from 20 major economies. The summit is taking place in Hamburg 07 to 08 July 2017. EPA/PHILIPPE WOJAZER / POOL MAXPPP OUT

Η συνεδρία του ετήσιου διαλόγου κατέληξε χωρίς κοινή ανακοίνωση, και χωρίς νέες ανακοινώσεις για αμερικανική πρόσβαση στις αγορές της Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα απέτυχαν χθες να συμφωνήσουν σε σημαντικά νέα βήματα για να μειώσουν το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, δημιουργώντας αμφιβολίες για τις σχέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το Πεκίνο στους τομείς της οικονομίας και ασφάλειας.

Στο κενό

Οι δύο πλευρές είχαν “ειλικρινείς συνομιλίες” αλλά απέτυχαν να συμφωνήσουν στα περισσότερα κύρια διμερή εμπορικά και οικονομικά θέματα που είναι σημαντικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ανώτατο μέλος της κυβέρνησης υπό το καθεστώς ανωνυμίας γιατί δεν δικαιούται να κάνει δημόσιες δηλώσεις για τη συνάντηση.

Η ατζέντα

Τα θέματα υπό συζήτηση περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις των ΗΠΑ από την Κίνα για πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μείωση της πλεονάζουσας ικανότητας παραγωγής χάλυβα, μειώσεις σε δασμούς αυτοκινήτων, παύση επιδοτήσεων σε κρατικές επιχειρήσεις, παύση των κινεζικών απαιτήσεων σε ό,τι αφορά εντοπισμούς δεδομένων, και την άρση ορίων ιδιοκτησίας για ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα, είπε το στέλεχος της κυβέρνησης.

“Η Κίνα αναγνώρισε τον κοινό μας στόχο να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα, για το οποίο και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν”, δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπερ Ρος σε σύντομη δήλωση, υπογραμμίζοντας το ένα, σπάνιο, σημείο στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο χώρες.

Δύση και Ανατολή

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Κίνα είχε σκοπό να επιμείνει σε ότι αφορά στην άρνηση της Αμερικής για τα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα της ενώ οι ΗΠΑ δεν παρέλειψαν να πιέσουν την Κίνα για το θέμα των πυρηνικών στη Βόρειο Κορέα. Σημειωτέον, ο Ντόναλντ Τραμπ, στο παρελθόν δεν έχει διατάσει να αναφερθεί σε ενδεχόμενες εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την χώρα του Κιμ Γιογκ Ουν στο ίδιο πλαίσιο.

Η αποτυχία της συμφωνίας στα εμπορικά ζητήματα, έχει επισκιάσει τις συζητήσεις για όλα τα υπόλοιπα θέματα που ήταν προγραμματισμένα να συζητηθούν μεταξύ των αντιροσωπειών των δυο χωρών.