Apple και Google σε Ομπάμα: «Κάτω τα χέρια από τα τηλέφωνά μας!»

Apple και Google σε Ομπάμα: «Κάτω τα χέρια από τα τηλέφωνά μας!»

Δεκάδες εταιρείες τεχνολογίας απευθύνουν έκκληση στον πρόεδρο Ομπάμα να κρατήσει την κυβέρνηση έξω από τα smartphones και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία.

«Η ισχυρή κρυπτογράφηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας της σύγχρονης οικονομίας της πληροφορίας», ανέφεραν στην επιστολή οι εταιρείες, η οποία παραδόθηκε την Τρίτη το πρωί. Η ύπαρξη της επιστολής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Washington Post.

Η Apple προκάλεσε αίσθηση πέρυσι, όταν κρυπτογράφησε τα iPhones των πελατών της, καθιστώντας το έργο των διωκτικών αρχών για την εξασφάλιση των δεδομένων από το iPhone του υπόπτου πιο δύσκολο. Ο κωδικός πρόσβασης ενός iPhone είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σπάσει την κρυπτογράφηση, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν η αστυνομία έχει ένταλμα, πρέπει να εισάγει τον κωδικό πρόσβασης για να μάθει τί περιέχεται στο τηλέφωνο.

Η Google επιτρέπει στους πελάτες της να κρυπτογραφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα Android, αλλά δεν εφάρμοσε την υπόσχεσή της για να κρυπτογραφήσει τις συσκευές Android από το εργοστάσιο. Όμως, η Google είναι μια από τις εταιρείες που έχουν αρχίσει πρόσφατα την κρυπτογράφηση της απευθείας επικοινωνίας των πελατών, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για τις πολιτικές κρυπτογράφησης των εταιρειών τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν εμπόδιο για τον εντοπισμό τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών, συμπεριλαμβανομένων παιδεραστών. Το FBI έχει πιέσει τις εταιρείες τεχνολογίας να δημιουργήσουν εναλλακτικές οδούς πρόσβασης στο λογισμικό τους, δίνοντας στις διωκτικές αρχές έναν τρόπο να παρακάμψουν την κρυπτογράφηση.

Όμως, στην επιστολή προς τον Ομπάμα οι εταιρείες τεχνολογίας, πολιτικοί αναλυτές και οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων ζήτησαν από τον πρόεδρο να μην υποστηρίξει κανένα νομοσχέδιο που θα δίνει στις διωκτικές αρχές τρόπους πρόσβασης στην επικοινωνία των πελατών.

Η επιστολή υποστηρίζει ότι η ύπαρξη κερκόπορτας στις επικοινωνίες θα οδηγήσει σε απειλές κατά της ασφάλειας και θα υπονομεύσει τα δικαιώματα των πολιτών και τις επιθυμίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να αγωνίζεται σε μια χαμένη μάχη κατά της κρυπτογράφησης. Οι εταιρείες τεχνολογίας είναι ευθυγραμμισμένες προς στήριξη της κρυπτογράφησης και το Κογκρέσο είναι αρνητικό στην πρόταση του FBI ότι θα πρέπει να δοθεί εν λευκώ πρόσβαση στις επικοινωνίες των πολιτών, προκειμένου να συλληφθούν οι εγκληματίες.

Τα πράγματα άρχισαν να στρέφονται εναντίον της κρατικής κατασκοπίας το 2013, όταν ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε για πρώτη φορά το μεγάλο βαθμό στον οποίο η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας έχει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και τα τηλεφωνικά αρχεία και μπορεί να υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες και βιντεοκλήσεις.

Η κρυπτογράφηση των τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων ήταν μια δυναμική απάντηση. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι διωκτικές αρχές μπορούν να αποκτήσουν αρκετά εύκολα έναν κωδικό πρόσβασης για να σπάσουν την κρυπτογράφηση – ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης ενός smartphone δεν είναι διατεθειμένος να αποκαλύψει τον κωδικό.

Ένας τετραψήφιος κωδικός μπορεί να παραβιαστεί με μόλις 10.000 προσπάθειες, σύμφωνα με τον Ματ Μπλέιζ, έναν από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στην κρυπτογράφηση. Αυτό είναι θέμα δευτερολέπτων για έναν υπολογιστή, παρέχοντας πρόσβαση στην αστυνομία, παρά την κρυπτογράφηση.