Αρχίζει η «μακρά» προεκλογική περίοδος: Ο ανασχηματισμός, η ΔΕΘ και η ατζέντα Τσίπρα και Μητσοτάκη

Αρχίζει η «μακρά» προεκλογική περίοδος: Ο ανασχηματισμός, η ΔΕΘ και η ατζέντα Τσίπρα και Μητσοτάκη

Διάγγελμα για το τέλος της «Οδύσσειας» με άρωμα ανασχηματισμού από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε προεκλογική τροχιά μπαίνει από σήμερα η χώρα, μετά και την τυπική έξοδο από το τρίτο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής. Πλέον κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διαμορφώνουν την ατζέντα τους με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, με πιθανότερο σενάριο να παραμένει αυτό των τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει διάγγελμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε σημείο της Ελλάδας με ιδιαίτερο συμβολισμό που μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλλον θα είναι η Ιθάκη. Σε αυτό ο πρωθυπουργός θα κηρύξει το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, των μνημονίων, σήμερα ή αύριο.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού θα αποτελεί ένα πολιτικό μανιφέστο για την περίοδο που ξεκινά, με έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα παίρνει την τύχη και την άσκηση της οικονομικής πολιτικής στα χέρια της παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα, με προσεκτικές διατυπώσεις για την ανάγκη συνέχισης της χρηστής διαχείρισης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και μεγάλες δόσεις αισιοδοξίας για καλύτερες ημέρες που έρχονται στην ελληνική οικονομία.

Το διάγγελμα του κ. Τσίπρα θα είναι το πρώτο βήμα στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που είναι έτοιμος από τον Ιούνιο, αλλά επανασχεδιάστηκε λόγω της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, αφήνοντας εκτός τελικά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην Αθήνα και αλλού, με τη συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων. Εκδηλώσεις που αναβλήθηκαν, αλλά δεν ματαιώθηκαν, όπως επιμένουν κυβερνητικές πηγές.

Το δεύτερο βήμα θα είναι ο ανασχηματισμός, για τον οποίο επίσης κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «είναι θέμα ημερών», – ίσως και μέσα στην εβδομάδα είναι η τελευταία φήμη που κυκλοφορεί – καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να ανέβει στη ΔΕΘ, πλαισιωμένος από την νέα κυβέρνηση.

Το τρίτο βήμα είναι η ομιλία του κ. Τσίπρα στις παραγωγικές τάξεις στις 8 Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ, η οποία φέτος θα έχει έντονο, αμερικανικό χρώμα, καθώς τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους, αλλά και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα έχουν ορίζοντα τριετίας, ενώ ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν. Στο τραπέζι, εκτός από το καυτό θέμα των συντάξεων και του «παγώματος» της μείωσης από το 2019, βρίσκονται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από το 2019, μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% (προβλέπεται στα αντίμετρα του 2020 πακέτο με τη μείωση του αφορολογήτου) αλλά και αύξηση του απαλλασσόμενου ορίου εισοδήματος για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο στο πακέτο παροχών εκτός από μειώσεις φόρων να περιληφθούν και παρεμβάσεις αύξησης των κοινωνικών δαπανών, ενώ γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για μια πρώτη – έστω και μικρή – αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού.

Το σχέδιο αντεπίθεσης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ ανεβαίνει στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει τη δική του πρόταση για την επόμενη μέρα, εξηγώντας στην ελληνική κοινωνία τι θα κάνει η Ν.Δ. για να αντιστρέψει τη σημερινή πορεία της χώρας και να την οδηγήσει σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στις εξαγγελίες του για μείωση φόρων, καθώς και στην ανάγκη να προωθηθεί ταχύτατα ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις αναπτυξιακού σοκ από την πρώτη κιόλας περίοδο μετά την πολιτική αλλαγή.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αξ. Αντιπολίτευσης, η Ν.Δ. θα παραμείνει σταθερά απέναντι στην παροχολογία, με τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει ότι «θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και θα υποσχεθούμε πράγματα που μπορούν να γίνουν».

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος και περιμένουν να δουν και να εκτιμήσουν τα όσα φέρεται να ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου ως εξαγγελίες για να επιχειρήσει να ξεφύγει από τα σχοινιά στα οποία έχει στριμωχτεί. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι ο περιβόητος ανασχηματισμός, που αναμένεται, θα αποδείξει τον εγκλωβισμό του κ. Τσίπρα από τον συγκυβερνήτη του. Από την μια, επισημαίνουν στη ΝΔ, αν κρατήσει τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα, θα είναι σαν να θέτει ημερομηνία λήξεως στην κυβέρνηση του, με βάση τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και την θέση του υπουργού Άμυνας ότι θα ρίξει την κυβέρνηση. Από την άλλη αν δεχτεί τις εισηγήσεις συνεργατών του για απομάκρυνση τους από το υπουργικό συμβούλιο, θα λειτουργεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας αν δεν έχει τη στήριξη τους σε κρίσιμα θέματα που θα έρθουν στο Κοινοβούλιο.