Οι ασύρματες συνδέσεις στα αεροπλάνα γίνονται ταχύτερες

Οι ασύρματες συνδέσεις στα αεροπλάνα γίνονται ταχύτερες

Μια πρόσφατη έρευνα στις αεροπορικές εταιρείες αποκάλυψε ότι οι επιβάτες ζητούν καλύτερη ασύρματη σύνδεση εν ώρα πτήσης.

του Κλέι Ντίλοου

Από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας της Honeywell Aerospace στις επιβατικές αεροπορικές εταιρείες ήταν οι παροχές που οι επιβάτες ήταν διατεθειμένοι να χάσουν – οι αναδιπλούμενες θέσεις, ο επιπλέον χώρος για τα πόδια, ακόμα και η χρήση της τουαλέτας – με αντάλλαγμα γρηγορότερο και πιο σταθερό ίντερνετ. Απ’ ότι φαίνεται δε θα χρειαστεί να θυσιάσουν τίποτα καθώς ήδη οι αεροπορικές εταιρείες εργάζονται για να βελτιώσουν την παρεχόμενη ασύρματη σύνδεση έως και έξι φορές σε σύγκριση με την καλύτερη τωρινή.

Την περασμένε εβδομάδα η Virgin America Inc. και ο πάροχος ασύρματης επικοινωνίας σε αεροπλάνα Gogo Inc. ανακοίνωσαν ότι η αεροπορική εταιρεία θα ενσωματώσει ένα νέο υβριδικό σύστημα ασύρματης σύνδεσης στο στόλο αεροσκαφών της, που θα βελτιώνει την ταχύτητα σύνδεσης αρκετά, έτσι ώστε οι επιβάτες να μπορούν αν χρησιμοποιούν κοινωνικά μέσα δικτύωσης σε πραγματικό χρόνο, μεταξύ άλλων. Αλλά η Virgin δεν είναι η μόνη εταιρεία που προσπαθεί να βελτιώσει την ασύρματη σύνδεση που προσφέρει στους επιβάτες της.

Η JetBlue Airways εξασφάλισε πρόσφατα την έγκριση από την κυβέρνηση για να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα δορυφορικής σύνδεσης υψηλών ταχυτήτων στα 180 αεροσκάφη του στόλου της. Και νωρίτερα φέτος η America Airlines ανακοίνωσε εν μέσω μιας μεγάλης αναδιοργάνωσης λόγω χρεοκοπίας και ανανέωσης στόλου ότι όλα τα νέα αεροσκάφη Airbus 319 θα παραδοθούν με το σύστημα της Gogo εγκατεστημένο, ενώ όλα τα μεταγενέστερα αεροσκάφη θα έχουν το νέο υβριδικό σύστημα.

Με άλλα λόγια, η εποχή που το ταξίδι με αεροπλάνο συνεπάγονταν την έλλειψη διαδικτυακής σύνδεσης έχει περάσει, καθώς σχεδόν όλες οι πρωτοκλασάτες αεροπορικές εταιρείες παρέχουν μία έστω και στοιχειώδη σύνδεση.

Το ενισχυμένο ασύρματο δίκτυο της JetBlue παρέχεται σε συνεργασία με την ViaSat Inc. και το δίκτυο δορυφόρων της που λειτουργούν στην συχνότητα Κa, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν ταχύτητες 12mbit/sec σε κάθε ιπτάμενη ασύρματη συσκευή. Το νέο σύστημα της Gogo λειτουργεί λίγο διαφορετικά, βασιζόμενο σε αναβαθμισμένες επίγειες εγκαταστάσεις ATG-4 και διαφορετικό σμήνος δορυφόρων συχνότητας Ka, και θα μπορεί να παρέχει ταχύτητες 60mbit/sec σε κάθε αεροσκάφος.

Η μετάβαση σε ασύρματο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων θα είναι άμεση. H JetBlue σκοπεύει να εξοπλίσει ολόκληρο το στόλο των 180 αεροσκαφών της μέχρι το 2015 ενώ η Virgin δεν έχει ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα. Η αναβάθμιση του στόλου της American θα πάρει κάποιο χρόνο όσο η εταιρεία περιμένει την παράδοση των νέων αεροσκαφών. Όμως σχεδόν κάθε μεγάλη αεροπορική εταιρεία προχωρά στη παροχή κάποιας έστω στοιχειώδους ασύρματης σύνδεσης εν ώρα πτήσης.