Η Αθήνα δεσμεύεται: Δεν ακυρώνονται οι εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις

Η Αθήνα δεσμεύεται: Δεν ακυρώνονται οι εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις

Τι αναφέρει το έγγραφο που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην ακυρώσει οποιαδήποτε εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση και να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση, σύμφωνα με έγγραφο που περιέχει τα σχέδια μεταρρύθμισης και του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Reuters.

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής, την αναθεώρηση και έλεγχο των δαπανών σε «κάθε τομέα» των δημοσίων δαπανών.

Περιέχεται επίσης δέσμευση για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση «παραθύρων και κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδοτηση – σε μια προφανή κίνηση εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ του δεδηλωμένου στόχου της κυβέρνησης να αποφύγει περαιτέρω μειώσεις συντάξεων όπως ζητούσαν προηγουμένως οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ», σχολιάζει το πρακτορείο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των μισθών, αλλά θα διασφαλίσει ότι το σύνολο των δαπανών μισθοδοσίας δεν θα αυξηθεί. Δεσμεύεται επίσης ότι θα εισαγάγει σταδιακά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στο μέλλον, αλλά και ότι οποιαδήποτε τέτοια αύξηση θα γίνει σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους και άλλους εταίρους.

 Τα βασικά στοιχεία της επιστολής

-Για τον ΦΠΑ γίνεται λόγος για εξορθολογισμό και βελτίωση είσπραξης.

-Σταδιακή εφαρμογή από την κυβέρνηση του νέου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με στόχο την αύξηση στο μέλλον του κατώτατου μισθού.

-Υπόσχεση πως ο χρόνος και οι αλλαγές στο βασικό μισθό θα συναποφασιστούν με τους θεσμούς.

-Αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου χωρίς όμως κατάργηση του βασικού μισθού και αύξηση του μισθολογιού κόστους.

-Κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και παράλληλα συγχώνευση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

-Δέσμευση της κυβέρνησης για σεβασμό των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη και ταυτόχρονα νέα αξιολόγηση για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί.

-Προγράμματα για δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά και δωρεάν γεύματα σε άπορους.

-Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας του Δημοσίων Εσόδων (GSPR), εάν είναι απαραίτητο μέσω και νέας νομοθεσίας αν είναι απαραίτητο.

-Επανεξέταση των δαπανών σε εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνικές παροχές.

-Σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων σε τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.

– Τράπεζες. Προώθηση ρύθμισης οφειλών που να κάνει διάκριση μεταξύ στρατηγικών κακοπληρωτών και όσων έχουν αδυναμία να πληρώσουν.

– Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Ελλάδα δεσμεύεται ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν με βάση θεμιτές εμπορικές τραπεζικές αρχές και θα συμμορφώνονται με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ θα λύσουν τα ζητήματα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει πλήρως την κεφαλαιοποίησή τους και χωρίς τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τη Γερμανία
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς πιθανή επίλυση της «διένεξης» με την Ελλάδα, μετά την αποστολή των ελληνικών προτάσεων επί προγράμματος μεταρρυθμίσεων στους Ευρωπαίους εταίρους της Αθήνας.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, έπειτα από την Παρασκευή και τη σημερινή ημέρα, ότι προχωρούμε βήμα-βήμα προς μία επίλυση της διένεξης» δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκαμπριέλ, επίσης υπουργός Οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την Ευρώπη στο Βερολίνο.

Διαβάστε ακόμη: 

Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι…στο Eurogroup