Blockchain: To θαύμα που κρύβεται πίσω από την «κρυπτο – υστερία»

Blockchain: To θαύμα που κρύβεται πίσω από την «κρυπτο – υστερία»

Πίσω από το Bitcoin και το Ethereum κρύβεται μια τεράστια καινοτομία που θα αλλάξει τον χώρο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε ήδη, οι ψηφιακές μάρκες είναι ένα νέο στοιχείο ενεργητικού που τροφοδοτείται από δίκτυα κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και το Ethereum. Ο κλάδος έχει ήδη γίνει αποδέκτης επενδυτικού ενδιαφέροντος που τείνει να λάβει τον χαρακτήρα μανίας, δίνοντας στα e-νομίσματα παράλογα φουσκωμένες αποτιμήσεις. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει πολλούς να συγκρίνουν την τωρινή κατάσταση με την εποχή της φούσκας του ‘dotcom’. Σήμερα, η συνολική αξία όλων των εικονικών νομισμάτων έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 135 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στην αρχή του χρόνου ήταν μόλις 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πίσω απ’ όλη αυτή την «κρυπτο-υστερία» βρίσκεται μια τεράστια καινοτομία στον τομέα της λογιστικής. Οι φανατικότεροι θαυμαστές αυτής της νέας πρακτικής των «ηλεκτρονικών βιβλίων», πιστεύουν ότι τα πρότζεκτ που βασίζονται σε μάρκες θα θεμελιώσουν την επόμενη επανάσταση του διαδικτύου, πολλαπλασιάζοντας εταιρείες και υπηρεσίες που θα χρηματοδοτούνται μέσω crowdfunding και θα προσφέρουν περισσότερη αξία στους χρήστες τους, ενώ θα εξαρτώνται λιγότερο από διαφημιστές ή μεσάζοντες.

Κοιτάξτε πίσω από τη μανία με τις αρχικές προσφορές νομισμάτων και θα δείτε μια αλλαγή παραδείγματος που εμπνέεται από την καινοτομία αυτή. Εταιρείες σε διάφορους κλάδους, από τα χρηματοπιστωτικά μέχρι την ενέργεια και από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι τα τρόφιμα, αρχίζουν να έλκονται από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, βλέποντας δυνατότητες μείωσης του κόστους, αποτελεσματικότερου και ασφαλούς διαμοιρασμού πληροφοριών, και παρουσίασης νέων προϊόντων πολύ γρήγορα.

Και το κάνουν αυτό οι εταιρείες γνωρίζοντας ότι κάποια μέρα αυτό που θα κρίνεται ίσως είναι η ίδια τους η επιβίωση. Έχοντας παρατηρήσει τον αντίκτυπο της έλευσης της ψηφιακής τεχνολογίας, του cloud και των κινητών συσκευών σε εταιρείες που έμειναν πίσω, κανένας δεν θέλει να είναι αυτός που θα βρεθεί να κυνηγάει τους προπορευόμενους.

Όσο για την τεχνολογία που γεννά όλες αυτές τις εξελίξεις; Προφανώς αναφερόμαστε στο θαύμα εκείνο που ονομάζεται αλυσίδα των μπλοκ ή αλλιώς Blockchain.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, ο Frank Yiannas πήγε σ’ ένα κατάστημα Walmart κοντά στην έδρα της εταιρείας στο Αρκάνσας και παρέλαβε ένα κουτί μάνγκο σε φέτες. Ο Yiannas είναι αντιπρόεδρος ασφάλειας τροφίμων της εταιρείας, και τα φρούτα ήταν κομμάτι ενός κρίσιμου πειράματος. Έφερε τα μάνγκο στο γραφείο του, έβαλε το κουτί στο τραπέζι, και είπε στην ομάδα του την επόμενη αποστολή της: «Βρείτε από πού ήρθαν αυτά τα μάνγκο».
Χρειάστηκε να περάσουν έξι μέρες, 18 ώρες και 26 λεπτά για να πάρει απάντηση.

Αυτό είναι καλύτερο από τις εβδομάδες οι οποίες απαιτούνται για κάποιες εταιρείες, λέει ο Yiannas. Και πάλι, όμως, μια βδομάδα είναι μια μεγάλη χρονική περίοδος. Αν ξεσπάσει κάποια νόσος που μεταφέρεται από τα τρόφιμα – αν π.χ. κάποιο παθογόνο συνδεθεί με τα μάνγκο κάπου στον πλανήτη – το χρονικό αυτό διάστημα θα μπορούσε να αποδειχθεί δραματικά μεγάλο. Μέσα στη μία αυτή εβδομάδα, η Walmart ίσως να αναγκαζόταν να αποσύρει κάθε πακέτο μάνγκο από τα ράφια της, προληπτικά. Και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – αγρότες, διανομείς, κι η ίδια η Walmart – θα πλήττονταν.

Ο Yiannas αναζητά εδώ και χρόνια το «Άγιο Δισκοπότηρο» της ανιχνευσιμότητας τροφίμων – δηλαδή μια τεχνολογία που θα μπορούσε να εντοπίζει την κατάσταση ενός προϊόντος σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Ο ίδιος παραδέχεται ότι ήταν «πολύ σκεπτικός» ως προς τη δυνατότητα μιας αλυσίδας των μπλοκ να καλύψει το κενό, αλλά το έκανε δοκιμαστικά. Η Walmart ένωσε τις δυνάμεις της με την IBM για τη δοκιμή του Hyperledger Fabric, μιας αλυσίδας των μπλοκ που είναι κατασκευασμένη υπό την εποπτεία της ομάδας Hyperledger του Ιδρύματος Linux, όπου διάφορες εταιρείες συνεργάζονται πάνω στην έρευνα & ανάπτυξη στον τομέα του blockchain.

Στη δοκιμή της Walmart, κάθε φορτίο τροφίμων παρακολουθείτο και καταγραφόταν ψηφιακά μέσω μιας αλυσίδας των μπλοκ. Από την αρχή του ταξιδιού τους στο αγρόκτημα, οι παλέτες με τα μάνγκο λάμβαναν μια ετικέτα με έναν αριθμητικό κωδικό. Κάθε φορά που περνούσαν ένα σημείο ελέγχου – από το αγρόκτημα στον μεσάζοντα και τον διανομέα, μέχρι το σημείο πώλησης – η κατάστασή τους σημειωνόταν και καταχωρείτο.

Μερικούς μήνες μετά, ο Yiannas επαναλαμβάνει μια εκδοχή του δοκιμαστικού της IBM για το Fortune. Καταχωρεί έναν εξαψήφιο κωδικό σε ένα διαδικυακό portal. Αμέσως, οι λεπτομέρειες των συγκεκριμένων μάνγκο εμφανίζονται στην οθόνη: φέτες μάνγκο, συσκευασία 300 γραμμαρίων, ποικιλίας «Τόμι». Η συγκομιδή των φρούτων έγινε στις 14 Απριλίου από ένα αγρόκτημα στην Οαχάκα, στο νότιο Μεξικό. Μια μέρα μετά, τα φρούτα τοποθετήθηκαν σε ζεστό νερό για την εξολόθρευση εν δυνάμει επικίνδυνων εντόμων.

Στις 27 Απριλίου, ένας εισαγωγέας παρέλαβε το φορτίο. Μετά από μερικές μέρες, το φορτίο πέρασε από το τελωνείο και κατέληξε σ’ ένα εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων στις ΗΠΑ, όπου τα μάνγκο κόπηκαν σε φέτες την 1η Μαΐου. Από εκεί, τα μάνγκο μεταφέρθηκαν σ’ ένα χώρο ψύξης στο Λος Άντζελες. Τέλος, το φορτίο έφτασε στο κατάστημα της Walmart.

Για να συλλέξει και να παρουσιάσει όλες αυτές τις πληροφορίες, ο Yiannas χρειάστηκε δύο δευτερόλεπτα. (Δυο δευτερόλεπτα χρειάστηκε και για να κάνει την επίδειξη στην ετήσια γενική συνέλευση της Walmart το περασμένο καλοκαίρι). Σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων E. coli ή σαλμονέλας, η διαφορά μεταξύ των δύο δευτερολέπτων και των έξι ημερών μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας και να σώσει ζωές.

Αλλά στο πλαίσιο μιας εφοδιαστικής αλυσίδας, ένα blockchain είναι κάτι παραπάνω από ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης: Οι ασφαλείς καταχωρήσεις στο σύστημα μπορούν να αποτρέψουν περιπτώσεις απάτης και να προσφέρουν μια διεπαφή που είναι εύκολη στη χρήση ώστε τα στελέχη να παρακολουθούν τη ροή των αγαθών και οι εποπτικές αρχές να μπορούν να παρέμβουν αν χρειαστεί.

*To άρθρο είναι απόσπασμα από το Blockchain Mania του Fortune. Διαβάστε όλο το άρθρο στην ελληνική έκδοση του Fortune αυτόν τον Νοέμβριο.