Bloomberg: Επιβλαβής για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η μείωση των κρατικών δαπανών από το ΔΝΤ

Bloomberg: Επιβλαβής για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η μείωση των κρατικών δαπανών από το ΔΝΤ
epa04824585 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the logo and name of the International Monetary Fund (IMF) at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. Greece will not make the 1.6-billion-euro (1.8-billion-dollar) repayment due 30 June 2015 to the International Monetary Fund unless it strikes a deal in the coming hours with its creditors, Prime Minister Alexis Tsipras said in Athens as the deadline loomed. He implied that his left-wing government would resign if Greeks vote 'yes' in a planned 05 July referendum on a renegotiated bailout. The Greek vote is widely seen as deciding whether the near-bankrupt country stays in the eurozone. No country has left the currency bloc since its founding in 1999. EPA/JIM LO SCALZO *** Local Caption *** 51301299 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευμα κάνει αναφορά στην παραδοχή των εκπροσώπων του Ταμείου για τα λάθη που κόστισαν στην ελληνική οικονομία.

Η μείωση των κρατικών δαπανών, στην οποία η Ελλάδα έπρεπε να προβεί σύμφωνα με το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκάλεσε περισσότερες ζημιές στην ανάπτυξη από ό, τι προβλεπόταν από τα μοντέλα του ΔΝΤ, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

«Στη συνέχεια, το ΔΝΤ προσέφερε χρήματα στην Ελλάδα – η οικονομία της οποίας δεν κατάφερε να ανακάμψει με τον τρόπο με τον οποίο προέβλεπε το Ταμείο», αναφέρει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας ένα έγγραφο-ορόσημο το 2013, το οποίο συνυπέγραψε ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ και αναγνώριζε τη ρίζα του σφάλματος: Η μείωση των κρατικών δαπανών προκάλεσε περισσότερες ζημιές στην ανάπτυξη. Αργότερα, το ΔΝΤ προώθησε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την λιτότητα, αναφέρει.

ΔΝΤ και Αργεντινή 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις σχέσεις του ΔΝΤ με την Αργεντινή, τονίζοντας ότι «η Αργεντινή και το ΔΝΤ έχουν μακρά ιστορία, που δεν είναι και η καλύτερη. Η τελευταία συμφωνία δανεισμού συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο καταστροφικών όλων των εποχών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό – και για τις δύο πλευρές – καθώς η Αργεντινή συνεχίζει ως δανειολήπτης του ΔΝΤ, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες. Και ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι και η τρέχουσα διάσωση ύψους 50 δισ. δολαρίων δεν θα έχει αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της χώρας, Μαουρίσιο Μάκρι, πιέζει για αναθεώρηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μόλις σχεδόν προ τριμήνου. Ο Μάκρι ζητάει περισσότερα χρήματα άμεσα για να στηρίξει το πέσο, του οποίου η δραματική πτώση την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε τριγμούς στην αναδυόμενη αγορά. Πιθανότατα θα τα λάβει. Αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια νέα σειρά προβλημάτων για τον ίδιο, τον πρώτο υπέρμαχο της αγοράς ηγέτη της Αργεντινής, μετά τη στροφή της χώρας στα αριστερά, που ακολούθησε την καταστροφή του 2001. Η δημοφιλία του είναι ήδη ιδιαίτερα χαμηλή- και τώρα κινδυνεύει να πάει σε εκλογές σε περίπου ένα χρόνο, εν μέσω της λιτότητας που έχει επιβληθεί από το ΔΝΤ και της οικονομικής ύφεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ