Μπορεί η φορετή τεχνολογία να ξεπεράσει τα tablets;

Μπορεί η φορετή τεχνολογία να ξεπεράσει τα tablets;

Οι αγορές προβλέπουν ότι τα κινητά αξεσουάρ που φοριούνται στον καρπό, τους γοφούς ή το κεφάλι θα σημειώσουν εξαιρετική άνοδο.

Τα κινητά αξεσουάρ δε θα βρίσκονται πλέον μόνο στην τσέπη ή το πορτοφόλι. Σύντομα θα μπορούν να φορεθούν στον καρπό, να αποτελούν μέρος των γυαλιών ή ακόμα και να φοριούνται σαν ρούχα. Παρότι ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, η φορετή τεχνολογία είναι έτοιμη να απογειωθεί. Η αγορά των φορετών θα ξεπεράσει τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, διπλάσια σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με μια έκθεση της Juniper Research.

Σε αντίθεση με άλλους τομείς της αγοράς ηλεκτρονικών ειδών, η κατηγορία των φορετών αποτελείται από πολλά μικρά τμήματα, με τις φορετές ζώνες να βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών. Αλλά η αγορά φορετών αναπτύσσεται γρήγορα, σύμφωνα με μια πρόβλεψη της Canalys και περισσότερες από 17 εκατομμύρια ζώνες γυμναστικής θα πωληθούν φέτος. Το νούμερο αυτό θα φτάσει στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2015 και πάνω από 45 εκατομμύρια το 2017.

Στην αγορά, που ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, δεσπόζουν νέες εταιρείες, όπως η Pebble, η Fitbit, και η Jawbone. Όμως μια σειρά από τεχνολογικούς γίγαντες – μεταξύ των οποίων η Apple, η Samsung και η Google – ετοιμάζονται να μπουν στο χώρο. Και η εξαγορά από την Intel της εταιρείας που παρασκευάζει τα έξυπνα ρολόγια Basis Science – έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων – δείχνει ότι συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά των φορετών.

Οι μικροί, περιθωριακοί παίκτες θα πρέπει να αναπτυχθούν αλλιώς κινδυνεύουν από τον μεγάλο ανταγωνισμό που θα αναπτυχθεί, λέει η Σέιν Γουόκερ, αναπληρώτρια διευθύντρια στην εταιρεία Digital Health Research.

«Στα αθλήματα και τη φυσική άσκηση υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός,» ανέφερε. «Μπορεί ακόμα να υπάρξει ανάπτυξη στο πεδίο των μετρητών φυσικής δραστηριότητας και παρακολούθησης καρδιακών σφυγμών, αλλά οι συσκευές που απλά θα μιμηθούν άλλες θα έχουν πρόβλημα να καθιερωθούν.»

Για να αναπτυχθεί η αγορά θα απαιτηθεί ένα πρωτοποριακό, «απαραίτητο» προϊόν, ανέφερε ο Ρομπ Έντερλε, αναλυτής στο Enderle Group.

«Αυτή τη στιγμή τα φορετά [προϊόντα] βρίσκονται στα αντίστοιχα επίπεδα που ήταν τα MP3 players πριν εμφανιστούν τα iPod, και τα πιο πετυχημένα προϊόντα είναι εκείνα που εστιάζουν στη φυσική άσκηση,» είπε ο Έντερλε. «Είναι καλή αγορά αλλά με μικρές προοπτικές. Με το κατάλληλο προϊόν, αυτή η αγορά θα μπορούσε να αντικαταστήσει την αγορά των κινητών, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν μέχρι σήμερα και δε ζει ο Στιβ Τζομπς για να επαναλάβει την καινοτομία του iPod. Οπότε, για την ώρα η αγορά περιστρέφεται γύρω από την υγεία και τη φυσική άσκηση, υπάρχουν προοπτικές για περισσότερα πράγματα – αλλά θα χρειαστούμε ένα iPod, iPhone, iPad ή κάτι αντίστοιχο για να πετύχουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας.»

Διαβάστε ακόμη: 

Φορέστε τις χειραποσκευές σας

Google Glass με ιταλική υπογραφή

Μήπως η φορετή τεχνολογία είναι μόνο για σπασίκλες;