Μπορεί η γέννηση του βασιλικού βρέφους να σώσει την αγγλική οικονομία;

Μπορεί η γέννηση του βασιλικού βρέφους να σώσει την αγγλική οικονομία;
epa06687792 Britain's Prince William, Duke of Cambridge (L) stands next to his wife Catherine (R), Duchess of Cambridge who holds their newborn son outside the Lindo Wing at St. Mary's Hospital in Paddington, London, Britain, 23 April 2018. The baby boy is the royal couple's third child and fifth in line to the British throne. EPA/ANDY RAIN

Η βρετανική οικονομία μπορεί να αναμένει μια γενικότερη αύξηση της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου μέσα στο 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις. 

Και ενώ οι πρώτες φωτογραφίες με τον πρίγκιπα William και την Kate Middleton να βγαίνουν από το νοσοκομείο αγκαλιά με το νεογέννητο μωρό τους κατέκλυσαν το διαδίκτυο, το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει στην αύξηση των εσόδων.

Η εμπιστοσύνη των Βρετανών καταναλωτών έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι μισθοί δεν αυξάνονται πλέον αντίστοιχα με τον πληθωρισμό- καταλήγοντας σε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν μια συμπίεση τω πραγματικών εισοδημάτων. Επομένως, πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο να κλείσουν ή να περιορίσουν τον αριθμό των καταστημάτων τους.

Μπορεί, όμως, η γέννηση του βασιλικού μωρού να αλλάξει την πορεία της οικονομίας;

Οι απόψεις διίστανται. Αλλά μια εταιρεία είναι τόσο πεπεισμένη ότι η οικονομία θα βελτιωθεί, ώστε παρουσιάζει και το ακριβές ποσό. Η ανεξάρτητη εταιρεία αξιολόγησης και στρατηγικής εταιρειών Brand Finance εκτιμά ότι το γεγονός θα προσθέσει 50 εκατομμύρια λίρες στην βρετανική οικονομία πριν καν το βρέφος φτάσει στα πρώτα του γενέθλια.

Ο Chief executive της εταιρείας, David Haigh, δήλωσε ότι: «Η γέννηση του νέου πρίγκιπα είναι μια ακόμα σημαντική ευκαιρία προώθησης των Άγγλων παραγωγών και καταστημάτων με βρεφικά είδη, καθώς μπορούν να κάνουν αναφορές στις διαφημιστικές τους καμπάνιες για το βασιλικό μωρό».

Ενδεικτικό είναι ότι, μετά τη γέννηση του πρίγκιπα George και της πριγκίπισσας Charlotte, η εταιρεία βρεφικών ειδών, Mothercare, δήλωσε ότι υπήρξε αύξηση των πωλήσεων στη σειρά της Heritage για νεογέννητα, που αποτελείται από πιο κλασικά prints στις αποχρώσεις της βρετανικής σημαίας.

Πέρα από τα βρεφικά είδη, προϊόντα που θα αποτελέσουν πόλο έλξης των καταναλωτών θα είναι σουβενίρ, αναμνηστικά νομίσματα, τρόφιμα και ποτά.

Από την άλλη, κάποιοι δεν συμμερίζονται εξίσου την αισιοδοξία για τη συνολική βελτίωση της βρετανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο chief economist της εταιρείας Investec, Philip Shaw, δήλωσε ότι αν και μεμονωμένες εταιρείες βρεφικών ειδών μπορεί να δουν τα έσοδά τους να αυξάνονται, η γέννηση του βασιλικού βρέφοους δεν μπορεί να κάνει πολλά για την οικονομία στο σύνολό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, ιστορικά, η γέννηση ενός νέου μέλους της βασιλικής οικογένειας δεν έχει σημαντική επίδραση στην οικονομία, και ιδιαίτερα σε μια εποχή σαν τη σημερινή, που πολλά νοικοκυριά έχουν ανάγκη ρευστότητας.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η γέννηση του μωρού, σε συνδυασμό με τον επικείμενο γάμο του πρίγκιπα Harry με την Meghan Markle, θα διατηρήσουν τη βασιλική οικογένεια στο προσκήνιο και θα αυξήσουν την δημοσιότητά τους. Όπως αναφέρει και ο Shaw, αυτό το έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις της βασιλικής οικογένειας θα συνεχίσει να ενισχύει τον τουρισμό προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πτήσεις προς τη χώρα, τα έσοδα από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, αλλά και η Airbnb, θα οδηγήσουν σε άνοδο της οικονομίας.

Το αμείωτο ενδιαφέρον για τη βασιλική οικογένεια

Η οικονομική εκτίμηση για τη γέννηση του τρίτου παιδιού της Kate Middleton είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες δυο. Συγκεκριμένα,το ποσό αυτή τη φορά ανήλθε στα 50 εκατομμύρια λίρες, ενώ για τον πρίγκιπα George ήταν 75 εκατομμύρια λίρες και την πριγκίπισσα Charlotte, 100 εκατομμύρια λίρες.

Μπορούμε, επομένως, να πούμε ότι η γέννηση του τρίτου τους παιδιού προσελκύει λιγότερο ενδιαφέρον, καθως συνέπεσε κιόλας με το γάμο του πρίγκιπα Harry με την Meghan Markle.

Η επίδραση που έχουν τα νέα της βασιλικής οικογένειας όχι μόνο στο εσωτερικό της Βρετανίας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μοιάζει να περιορίζεται στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τον Haigh, η βρετανική οικονομία μπορεί να αναμένει μια γενικότερη αύξηση της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου μέσα στο 2018, κυρίως από το βασιλικό γάμο.

Επομένως, η βασιλική οικογένεια προσφέρει κάθε χρόνο στην οικονομία, και η Brand Finance εκτιμά ότι το 2017 έδωσε μια ώθηση σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια λίρες.