Μπουγάτσα επί …Κολωνό!

Μπουγάτσα επί …Κολωνό!
??????????

Ο «Μακεδόνας» είναι ένα από τα πιο ιστορικά μπουγατσοπωλεία στην καρδιά της Αθήνας.

Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες γλυκαίνει τους Αθηναίους με παραδοσιακές πίτες που φέρουν γεύση και άρωμα Βόρειας Ελλάδας. Στην ιστορική περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό, βρίσκεται ένας μικρός γαστρονομικός θησαυρός, ονόματι «Ο Μακεδόνας», από το εργαστήριο του οποίου βγαίνουν κάθε λογής μπουγάτσες, γλυκές και αλμυρές, καλύπτοντας όλα τα γούστα.

Πολιτικοί, ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί αλλά και τραγουδιστές κάνουν στάση για να φάνε μπουγάτσα με κρέμα, με τυρί, με κιμά και με σπανάκι, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται από την επαρχία και σταματούν στο μαγαζί που έχει μεγαλώσει με τις πίτες του γενιές και γενιές.

Τρία αδέλφια, ο Κώστας, ο Δημήτρης και ο Χρήστος Ακριβός ξεκινούν το 1968 σε νεαρή ηλικία από τη Δεσκάτη Γρεβενών, διεκδικώντας το όνειρο της επαγγελματικής αποκατάστασης στην πρωτεύουσα. Τότε δεν ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν να κάνουν. Δεν είχαν πολλά περιθώρια επιλογής, καθώς ήταν κάθετοι στο να απασχοληθούν στο Δημόσιο Τομέα, και έπρεπε να δοκιμάσουν την τύχη τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το επιχειρείν ήταν μονόδρομος, αλλά και ένας τρόπος να αποδείξεις ότι τα κατάφερες με τη δική σου αξία.

«Όταν ήρθαμε στην Αθήνα μάθαμε την τέχνη του να ανοίγουμε φύλλο και να φτιάχνουμε πίτες. Αφού δουλέψαμε στη Ναυαρίνου στο «Θεσσαλονικιό», το πρώτο μαγαζί στην Ελλάδα που έφτιαχνε μπουγάτσα με το κιλό, μυηθήκαμε στα μυστικά του κλάδου διδασκόμενοι την τέχνη στο πλευρό του Γιώργου Χατζόπουλου, που θεωρούταν ο καλύτερος στο είδος» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Δημήτρης Ακριβός.

IMG_8892

Νιώθοντας πλέον σίγουροι για τον εαυτό τους τα τρία αδέρφια, ανοίγουν το δικό μαγαζί το 1980 επί της οδού Παλαμηδίου 75-81 στην ακαδημία Πλάτωνος. Χωρίς καμία χρηματοδότηση και με ίδια κεφάλαια αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα μπουγατσοπωλείο, στο οποίο καθημερινά θα παράγουν και θα προσφέρουν στον τελικό καταναλωτή φρέσκα προϊόντα της ώρας.

Ο κόσμος κάνει ουρές και σταδιακά η φήμη χτίζεται. «Έπειτα από 40 χρόνια έχουμε πελάτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Προσπαθήσαμε να μείνουμε πιστοί στο αρχικό μας πλάνο. Να μπορεί όλος ο κόσμος να τρώει ποιοτικά σε χαμηλές τιμές και να μη μένει κανένας παραπονεμένος» επισημαίνει ο Κώστας, προσθέτοντας πως η μπουγάτσα με κρέμα και η κρεατόπιτα είναι τα πιο δυνατά προϊόντα του μπουγατσοπωλείου.

Σταμάτης Κόκοτας, Νατάσσα Θεοδωρίδου, Σοφία Σακοράφα, Γιώργος Χρανιώτης, Αντώνης Λουδάρος, είναι κάποιοι από τους επώνυμους που επισκέπτονται τον «Μακεδόνα», ενώ σταθεροί θαμώνες ήταν ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Γιάννης Βόγλης και η Βίκυ Μοσχολιού!

Η υψηλή φορολογία πλήττει τα ταχυφαγεία

Μολονότι πρόκειται για χαμηλού κόστους προϊόντα ο Κώστας παραδέχεται πως και στην περίπτωση των ταχυφαγείων η κρίση υπήρξε ανελέητη. Τονίζει πως η φορολογία στην εστίαση παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οδηγώντας αρκετούς επαγγελματίες του κλάδου σε λουκέτο. «Είναι αναγκαίο να μειωθούν οι φόροι για να μπορούν και οι επιχειρηματίες να δουλεύουν και πρωτίστως για να έχει χρήματα ο κόσμος να φάει. Ο ΦΠΑ είναι στα ύψη, όπως και η τιμή ενός βασικού αγαθού, όπως είναι το αλεύρι. Δεν είναι δυνατόν η τιμή κιλού να είναι στα 1,20 ευρώ όταν το σιτάρι κοστίζει 0,18 ευρώ!» λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας, κάνοντας παράλληλα αναφορά και τους μεσάζοντες που αισχροκερδούν και δεν ρίχνουν την τιμή του ψωμιού.

«Ο Μακεδόνας» αν κατάφερε να επιβιώσει στο χρόνο, αυτό οφείλεται στη συνέπεια των όσων υποσχέθηκε. Η προσκόλληση στην παράδοση, ο τρόπος σερβιρίσματος σε λαδόκολλα, η πώληση φρέσκων και όχι κατεψυγμένων προϊόντων, αλλά και το γεγονός ότι ο πελάτης βλέπει μπροστά στα μάτια του τον τρόπο παρασκευής της πίτας που θα φάει, εξηγούν το γιατί γνωστές αλυσίδες ταχυφαγείων έχουν κάνει πολλάκις κρούση στην οικογένεια Ακριβού για τροφοδοσία των καταστημάτων τους και συνεργασία στο κομμάτι της χονδρικής, κάτι που αποφεύγουν, αφού, όπως λένε, δεν θέλουν το προϊόν να αποκτήσει χαρακτηριστικά μαζικής παραγωγής ή να διατίθεται σε κατεψυγμένη μορφή.

«Δεν μπορεί ο καθένας να ανοίγει ένα μαγαζί και να λέει ότι τα προϊόντα είναι παραγωγής του, όταν είναι κατεψυγμένα και τα προμηθεύεται από τρίτους. Το να ψήνεις κάτι εκείνη την ώρα δεν σημαίνει και ότι είναι φρέσκο». Συνεχίζει λέγοντας πως τους έχει ζητηθεί πολλές φορές να κάνουν franchise, αλλά αρνήθηκαν επειδή ακριβώς δεν ήθελαν να ρίξουν την ποιότητα για χάρη της ποσότητας.

«Πιστεύαμε στη μοναδικότητα του προϊόντος και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πάντα είχα ως βασική αρχή ότι το προϊόν που προσφέρεις είναι ο καλύτερος πωλητής» τονίζει ο Κώστας.

IMG_8891

Όσο για τη γενικότερη κατάσταση στον κλάδο, αυτή έχει αλλάξει δραματικά με τα χρόνια. Ο ίδιος θυμάται πως όταν ξεκίνησε με τα αδέρφια του το επιχειρηματικό τους εγχείρημα, υπήρχαν στο χώρο γύρω στους 150 εξειδικευμένους μάστορες. Σήμερα στο σύλλογο έχουν μείνει μόλις 30, διότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων επενδύουν σε μηχανές και κατεψυγμένα φύλλα!

Στην περίπτωση του «Μακεδόνα» η τέχνη, το μεράκι και η αγάπη για την μπουγάτσα έχει περάσει και στη μικρότερη κόρη του Κώστα, τη Σταυρούλα, η οποία αν και σπούδασε ιστορία αρχαιολογία αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την οικογενειακή επιχείρηση.

Να σημειωθεί ότι από Δευτέρα έως Σάββατο το μαγαζί είναι ανοιχτό από τις 6:00 μέχρι τις 14:30 και φτιάχνει κατά παραγγελία είδη για πάρτι και εκδηλώσεις.