Brexit: Δύο εβδομάδες προθεσμία δίνει η ΕΕ στη Μεγ. Βρετανία για να ξεκαθαρίσει τη θέση της

Brexit: Δύο εβδομάδες προθεσμία δίνει η ΕΕ στη Μεγ. Βρετανία για να ξεκαθαρίσει τη θέση της
epa06189623 Michel Barnier, the European Chief Negotiator of the Task Force for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50 gives a press briefing in Brussels, Belgium, 07 September 2017. The European Commission hason 07 Septmber 2017 set out its principles for the political dialogue on Ireland and Northern Ireland in the Brexit negotiations. Commission has also published four other position papers on customs, intellectual property, public procurement and use of data. EPA/OLIVIER HOSLET

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο παραμένουν συγκεκριμένα «αγκάθια» στο «διαζύγιο».

Η Μεγάλη Βρετανία έχει δύο εβδομάδες προθεσμία να ξεκαθαρίσει τη θέση της πάνω σε σημαντικά ζητήματα ή να κάνει παραχωρήσεις, εφόσον επιθυμεί να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις πάνω στο Brexit, δήλωσε την Παρασκευή ο αρμόδιος διαπραγματευτής της Ευρ. Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου ο Μπαρνιέ συνάντησε τον Βρετανό διαπραγματευτή, Ντέιβιντ Ντέιβις, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, των συνόρων με την Ιρλανδία και τον «λογαριασμό» που θα προκύψει από το «διαζύγιο» των Βρετανών με την ΕΕ.

Από την πλευρά των Βρετανών, ο υπουργός Ντέιβις δήλωσε πως και οι δύο πλευρές «πρέπει να εργαστούν για να βρεθούν λύσεις». Πριν από τις συνομιλίες η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε πει πως ήθελε η ημερομηνία εξόδου της Μεγ. Βρετανίας από την ΕΕ να οριστεί επίσημα με ψήφιση νόμου, ενώ προειδοποίησε τους Βρετανούς βουλευτές να μην εμποδίσουν το Brexit.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, ωστόσο, στις Βρυξέλλες ζήτησε από τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τη θέση της μέσα σε δύο εβδομάδες ως προς το ποσό που θα πληρώσει προκειμένου να αποπληρώσει τις οφειλές της προς την ΕΕ, εν όψει και της συνόδου του Ευρ. Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. «Είναι απλά θέμα τακτοποίησης λογαριασμών, όπως γίνεται σε κάθε χωρισμό», είπε ο κ. Μπαρνιέ.

Δείτε ακόμη: Οι Βρετανοί όρισαν ημερομηνία και ώρα για το Brexit

Μόνο υπό τον όρο αυτό οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να δεχτούν, στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων. Σε αντίθεση με τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο, η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει και τη «μελλοντική σχέση» της ΕΕ με τη Βρετανία η οποία, από την πλευρά της, ανυπομονεί να συνάψει συμφωνίες για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εμπορικές συναλλαγές της μετά το Brexit.

«Θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε προς τα εμπρός για να περάσουμε στις συζητήσεις για τη μελλοντική μας σχέση», είπε ο Βρετανός υπουργός. Όμως ο Μπαρνιέ επέμεινε ότι «απόλυτη προτεραιότητα» για τις Βρυξέλλες είναι να εξευρεθεί αρχικά μια συμφωνία για τα τρία ακανθώδη ζητήτημα.

Ντέιβις και Μπαρνιέ πάντως συμφώνησαν πως σήμερα υπήρξε κάποια πρόοδος στο ζήτημα του καθεστώτος που θα ισχύσει για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία στη μετα-Brexit εποχή. Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως η βρετανική πλευρά προσέφερε «χρήσιμα στοιχεία» σχετικά με την εξασφάλιση δικαιωμάτων, ενώ ο Ντέιβις είπε ότι οι εκπρόσωποι της Βρετανίας «άκουσαν προσεκτικά» τις ανησυχίες των Ευρωπαίων και πως θα υπάρξει μία «ξεκάθαρη και άμεση» διαδικασία για τον ορισμό του status για τους Ευρωπαίους πολίτες.