ChampionsID: Το LinkedIn των αθλητών

ChampionsID: Το LinkedIn των αθλητών

Ο Κωνσταντίνος Συνοδινός ήταν ο Έλληνας επιχειρηματίας που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο GES 2016 στη Silicon Valley.

Το όνειρο κάθε αθλητή που έχει αφιερώσει αμέτρητες ώρες κάνοντας προπόνηση, είναι να δικαιωθούν οι κόποι του και να του δοθεί η ευκαιρία να πάρει μέρος σε σημαντικές διοργανώσεις. Ελάχιστοι όμως έχουν την ευκαιρία να τους «εντοπίσουν» οι κυνηγοί ταλέντων, πολύ απλά γιατί δεν βρέθηκαν την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος. Τη λύση έρχεται να δώσει μια πλατφόρμα, ονόματι ChampionsID.com, η οποία λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ αθλητών, προπονητών και παραγόντων του παγκόσμιου αθλητικού οικοσυστήματος. Πρόκειται, σύμφωνα με τον δημιουργό του, Κωνσταντίνο Συνοδινό, για το πρώτο παγκόσμιο marketplace αθλητικού ταλέντου, ευκαιριών καριέρας και κατάλληλων διασυνδέσεων. Ένα one stop shop δηλαδή για την εκπλήρωση των αναγκών του αθλητικού οικοσυστήματος.

«Σκοπός μας είναι να εκ-δημοκρατικοποιήσουμε τον αθλητικό χώρο και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να κυνηγήσει τα αθλητικά του όνειρα επί ίσοις όροις αλλά και να βρει αυτό που αναζητεί με πολύ ευκολότερο τρόπο» αναφέρει στο Fortunegreece.com, ο Κωνσταντίνος, ο οποίος ήταν ο Έλληνας επιχειρηματίας που εκπροσώπησε, μαζί με άλλες πέντε Ελληνίδες, τη χώρα μας στο Global Entrepreneurship Summit 2016, (GES) που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες στη Silicon Valley.

Η συμμετοχή του championsID.com στο GES μαζί με άλλα 120 επιλεγμένα startups από όλο τον κόσμο ήταν, όπως μας λέει ο Κωνσταντίνος, μια ευκαιρία να βρεθούν στην καρδιά του παγκόσμιου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, στην Silicon Valley και να δικτυωθούν στην αγορά των ΗΠΑ.  «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με έμπειρους μέντορες και επιχειρηματίες και να κάνουμε επαφές που μπορεί να διευκολύνουν κατά πολύ κάποιες από τις άμεσες επιδιώξεις μας. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με angel investors  του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον».

Το championsID.com, που διαγωνίστηκε την πρώτη μέρα του συνεδρίου GES2016 με άλλες 31 startups, μπορεί να μην  κατάφερε να διακριθεί, κέρδισε ωστόσο σε επίπεδο εμπειρίας και networking, αφού είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει μπροστά σε επενδυτές από όλον τον κόσμο την επιχειρηματική του πρόταση.

Καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία του championsID.com έπαιξε η προσωπική εμπειρία του Κωνσταντίνου και η ενασχόλησή του επαγγελματικά με το καράτε σε νεαρότερη ηλικία. Γνωρίζοντας τις ανάγκες ενός αθλητή, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία εκπλήρωσης των ονείρων του, αλλά και των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, γεννήθηκε η επιθυμία ύπαρξης μιας ψηφιακής πλατφόρμας που βοηθάει τους αθλητές να αναδειχθούν, να παρουσιάσουν το ταλέντο τους σε ένα παγκόσμιο κοινό αλλά και να αναζητήσουν ευκαιρίες καριέρας σε όλον τον πλανήτη.

Έχοντας εργαστεί για αρκετά χρόνια σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον κλάδο των ποτών και βλέποντας το κενό που υπήρχε στην αθλητική αγορά, ο Κωνσταντίνος πήρε την απόφαση να γυρίσει μια νέα σελίδα, αψηφώντας την κρίση. Παρότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος σε ότι αφορά τα τεχνολογικά apps και το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται ακόμη στα «σπάργανα», η δημιουργία του championsID.com ήταν αυτοσκοπός.

Μετάβαση από την αναζήτηση ευκαιριών στην προσπάθεια δημιουργίας ευκαιριών

«Το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας έχει την προέλευση του θεωρώ στην έμφυτη επιθυμία κάποιου να βγει από το “κουτί του”, να δημιουργήσει, να αφήσει τη σφραγίδα του σε ένα τομέα που τον ενδιαφέρει και να προκαλέσει τα όρια του. Γυρνούσα την πλάτη μου αρκετά χρόνια σε αυτό το συναίσθημα, πριν τελικά αποφασίσω να κάνω κάτι που φυσικά οι περισσότεροι με παρακίνησαν να αποφύγω. Να επιχειρήσω δηλαδή μέσα σε ένα υφεσιακό περιβάλλον αφήνοντας ένα χώρο που προσφέρει αρκετά μεγαλύτερη επαγγελματική ασφάλεια». Προσθέτει δε πως  οι τρέχουσες συγκυρίες είναι οι ευνοϊκότερες προκειμένου να αλλάξει η νοοτροπία. Άλλωστε για τον ίδιο η συνταγή της επιτυχίας δεν είναι άλλη, από τη μετάβαση από την αναζήτηση ευκαιριών στην προσπάθεια για δημιουργία ευκαιριών.

«Η χώρα δεν ενθαρρύνει όσο θα έπρεπε τα startups»

Εξηγεί, ωστόσο, πως η δυσκολία να αναπτυχθεί ένα τεχνολογικό startup που ξεκινάει από την Ελλάδα δεν είναι το υφεσιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται, αλλά το κατά πόσο η χώρα με θεσμούς και πρωτοβουλίες ενθαρρύνει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια. «Ήδη βλέπουμε χώρες πολύ λιγότερο προχωρημένες στο τεχνολογικό γίγνεσθαι να κάνουν ταχύτατα βήματα επειδή ακριβώς αποτελεί βασικό στόχο των κυβερνήσεων τους να ευνοήσουν αυτή την ανάπτυξη, βοηθώντας τα εγχώρια startups αλλά προσελκύοντας και ξένα».

Η απόφαση και το πείσμα του να ασχοληθεί σοβαρά με  το επιχειρείν φαίνεται να τον έχουν δικαιώσει. Η πρώτη διάκριση ήρθε στον 6ο διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας   στον οποίο το championsID.com κατέλαβε τη δεύτερη θέση κερδίζοντας παράλληλα 10.000 ευρώ. «Με τα χρήματα αυτά ήδη λανσάραμε 2 νέες λειτουργίες στην πλατφόρμα μας αμέσως μετά τον διαγωνισμό, με τις οποίες σκοπεύουμε να συστηματικοποιήσουμε τον τρόπο που οι χρήστες δικτυώνονται και επιπλέον θα επενδύσουμε τα υπόλοιπα χρήματα (μαζί με αρκετά ακόμα που απαιτούνται) στην ανάπτυξη ενός πολύ εξελιγμένου mobile application, με στόχο την μεγαλύτερη διαδραστικότητα με τους χρήστες μας κατά τη διάρκεια των αθλητικών τους δραστηριοτήτων».

Είναι άραγε ο αθλητισμός στην κουλτούρα των Ελλήνων; Διότι μπορεί οι Ολυμπιακοί αγώνες και το Ολυμπιακό ιδεώδες να γεννήθηκαν στη χώρα μας, έρευνες δείχνουν  πως οι σύγχρονοι νέοι στην Ελλάδα καταγράφουν τη μικρότερη αθλητική δραστηριότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους. Ο Κωνσταντίνος τονίζει πως ο αθλητισμός ήταν, είναι και θα είναι στην Κουλτούρα των Ελλήνων. « Όσο και αν ακούγεται ρομαντικό, πιστεύω ότι είναι μέσα στα γονίδια μας. Και αυτό το μαρτυρά και το πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχιών σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα αναλογικά με το μέγεθος του πληθυσμού. Η μικρότερη αθλητική δραστηριότητα που καταγράφεται, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης κρίσης που περνάει η χώρα. Η έλλειψη κινήτρων, κονδυλίων, επαγγελματικών δομών, το γεγονός ότι πρωταθλητές κόσμου σε ατομικά αθλήματα πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου να αγωνιστούν με τα χρώματα της χώρας τους, ενδεχομένως να είναι ένας βασικός λόγος για τα μειωμένα αυτά ποσοστά».