Χρεωμένους ιδιοκτήτες με εταιρείες «φαντάσματα» αναζητά η εφορία

Χρεωμένους ιδιοκτήτες με εταιρείες «φαντάσματα» αναζητά η εφορία

Τα ποσά που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο οι εικονικές εταιρείες ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που βρίσκονται πίσω από επιχειρήσεις «φαντάσματα» και διαθέτουν οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο αναζητούν οι φορολογικές αρχές.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ λύνει τα χέρια των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι πλέον μπορούν να αναζητήσουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών-μαϊμούδων.

Σύμφωνα με την εν λόγω γνωμοδότηση, σε περίπτωση ύπαρξης βεβαιωμένης ληξιπρόθεσμης οφειλής εις βάρος εικονικής επιχείρησης, οι πραγματικοί υπόχρεοι που υποκρύπτονται δεν έχουν την ιδιότητα των συνυπόχρεων προσώπων, διότι ευθύνονται ανεξαρτήτως από τα φαινόμενα πρόσωπα (εκείνα που εικονικά φέρονται ότι ασκούν την επιχείρηση) και κατά συνέπεια λαμβάνονται εις βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά, ασφαλιστικά, αναγκαστικά και λοιπά μέτρα είσπραξης, αφού συνταχθεί ιδιαίτερη έκθεση ελέγχου όπου θα καταλογιστούν οι ανάλογες κυρώσεις και σ’ αυτούς.

Το έργο πάντως των ελεγκτών δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς ο εντοπισμός των πραγματικών ιδιοκτητών απαιτεί σε βάθος έλεγχο και ενδεχομένως μαρτυρίες προσώπων που εργάσθηκαν για αυτές τις εταιρείες ή συναλλάχθηκαν μαζί τους.

Τα ποσά που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο οι εικονικές εταιρείες ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το ύψος των βεβαιωθέντων προστίμων, που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), ανήλθε σε 29,2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 12 δισ. ευρώ αφορούν εικονικές εταιρείες, το χρέος των οποίων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο καθώς αυτά δεν διαγράφονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων από πρόστιμα μόνο, προκύπτουν τα εξής:

• Ποσοστό 13,57% ή ποσό 3,97 δισ. ευρώ των απαιτήσεων από πρόστιμα του ΚΒΣ αφορά την περίοδο 1976 – 2005, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 86,43% ή ποσό 25,28 δισ. ευρώ κατανέμεται στις χρήσεις 2006 – 2015.

• Το 35,66% των απαιτήσεων από πρόστιμα αφορά σε φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς) και το 55,28% σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ.