Το χρυσαυγίτικο πογκρόμ τον Μάη του 2011 που έμεινε εκτός πορίσματος

Το χρυσαυγίτικο πογκρόμ τον Μάη του 2011 που έμεινε εκτός πορίσματος

Το άγνωστο πογκρόμ της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη - Τα 4 μερόνυχτα του τρόμου για τους μετανάστες.

Τον Μάιο του 2011, μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ξεχύθηκαν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Κοτζιά και την Ομόνοια, χτυπώντας και μαχαιρώνοντας όποιον μετανάστη τύχαινε να βρεθεί στον δρόμο τους.

Ένας νεκρός, περισσότεροι από 120 τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 βαριά, ήταν ο θλιβερός απολογισμός των μαζικών ρατσιστικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν επί τέσσερις ημέρες.

Όπως γράφει το Έθνος, η ελληνική «Νύχτα των Κρυστάλλων» ξεκίνησε τη 10η προς 11η Μαΐου 2011. Κι όμως, στο ανακριτικό πόρισμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που συμπεριλαμβάνει πλήθος ποινικών υποθέσεων με εμπλοκή δεκάδων μελών της οργάνωσης, το μεγάλο αυτό πογκρόμ απουσιάζει.

Το κενό αυτό επισημαίνεται σε αναφορά που κατέθεσαν χθες στον Αρειο Πάγο και τον αρμόδιο εισαγγελέα για τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Τάκης Ζώτος, μέλη της πρωτοβουλίας δικηγόρων «JailGoldenDawn».

Δημοσιεύουμε το κείμενο από το site του JailGoldenDawn όπως κατατέθηκε:

“Πογκρόμ (από τη ρωσική λέξη погром (πογκρόμ), από το ρήμα “громить” (γκρομίτ) που σημαίνει «συντρίβω»)

είναι μια μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας,

με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους (σπίτια, επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι, κοκ).

Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να δηλώσει τις μαζικές πράξεις βίας, είτε αυθόρμητες είτε προμελετημένες,

κατά των Εβραίων αλλά επίσης και για παρόμοια περιστατικά εναντίον άλλων μειονοτικών ομάδων”.

(Από τον ιστότοπο el.wikipedia.org)

Διαβάζοντας το ανακριτικό πόρισμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος ποινικών υποθέσεων με εμπλοκή δεκάδων μελών της οργάνωσης, παρατηρεί κανείς ότι λείπει ένα από τα πιο τρομακτικά γεγονότα ρατσιστικού μίσους που εζησε η Αθήνα τον Μάιο του 2011. Είναι το πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες, ακροδεξιούς και λοιπά φασιστοειδή που ακολούθησε τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη. Η δολοφονία έγινε στην οδό Ηπείρου στις 10/05/2011. Το ιστορικό του πογκρόμ έχει ως εξής.

1. Ιστορικό. Η έναρξη των επιθέσεων.
Ήδη από τις 10/05/2011, έχουν ξεκινήσει επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, κατά βάση σκουρόχρωμων, πέριξ της πλατείας Βικτωρίας και του τόπου της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη ως “αντίποινα”, από οργανωμένες ομάδες μαυροφορεμένων αντρών με συμμετοχή της Χρυσής Αυγής.

Στα κανάλια και το διαδίκτυο εμφανίζονται άτομα που ισχυρίζονται ότι ήταν μάρτυρες της δολοφονίας, την οποία αποδίδουν σε “ξένους”. Ο πιο προβεβλημένος από αυτούς είναι ο Ελευθέριος Ψυλλός. Ο Ψυλλός (αναφερόμενος ως “Αδελφός Ελευθέριος” στο βίντεο του μπλογκ neataksi.blogspot.com) εμφανίζεται στα κανάλια όλες τις επόμενες μέρες ως “αγανακτισμένος κάτοικος” (βλ.βίντεο εδώ και εδώ από καθημερινές εμφανίσεις του στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, μαζί με γνωστούς της “επιτροπής κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα”, όπως ο χρυσαυγίτης Σπύρος Γιαννάτος, κλπ). Δηλώνει ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας: αρχικά λέει ότι δεν είδε τους δράστες, αλλά στη συνέχειαδηλώνει ότι ξεχώρισε την εθνικότητα των δραστών, οι οποίοι ήταν “ή Αλγερινοί ή Μαροκινοί ή Τυνήσιοι… που έχουν όλοι το ίδιο σουλούπι”. [Θυμίζουμε εδώ ότι εκείνη την περίοδο συζητιέται στα ΜΜΕ με τρομολαγνικό τρόπο η έλευση χιλιάδων μεταναστών από τις χώρες της Β. Αφρικής λόγω της Αραβικής Άνοιξης]. Η ίδια πληροφορία, ότι δηλαδή οι δράστες είναι “βορειο-αφρικανοί” και σε κάθε περίπτωση “σκουρόχρωμοι”, μεταδίδεται σε πολλές ιστοσελίδες και τα ΜΜΕ (για παράδειγμα, τις “ίδιες πληροφορίες”έχει και ο Στέφανος Χίος, όπως λέει στην εκπομπή του “Μακελειό” στις 14/05/2011).

Ο Ψυλλός (ο οποίος ξέρει ομολογουμένως να ξεχωρίζει τις διάφορες εθνικότητες, αφού υπήρξε μάρτυρας και στη δίκη για τη δολοφονία του Σεργιανόπουλου το 2008) διαψεύδεται τελικά από την ΕΛΑΣ, που, εννιά μέρες μετά την δολοφονία, θα συλλάβει ως δράστες δύο Αφγανούς οι οποίοι καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ένας φερόμενος ως δράστης (Πακιστανικής καταγωγής σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ) παραμένει φυγόδικος. Ο Ψυλλός πάντως εμφανίζεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ως “κάτοικος” μαζί με τον χρυσαυγίτη Ι. Βουλδή, ενώ συμμετέχει και στις συγκεντρώσεις υπέρ των συλληφθέντων αρχηγών της Χρυσής Αυγής.

H φημολογούμενη πληροφορία ότι υπεύθυνοι για τη δολοφονία είναι “σκουρόχρωμοι μετανάστες” γίνεται σημαία ακροδεξιών οργανώσεων, με πρώτη τη Χρυσή Αυγή, που αξιοποιεί την ευκαιρία να εξαπολύσει τάγματα εφόδου τα οποία για τέσσερις μέρες εφορμούν από το σημείο της δολοφονίας, υπό την ιδιότητα των “αγανακτισμένων πολιτών”, ξυλοκοπούν και μαχαιρώνουν αδιακρίτως κάθε σκουρόχρωμο μετανάστη, κάνοντας πράξη τη ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης.

2. Κλιμάκωση των επιθέσεων το βράδυ της 11/05/2011 προς 12/05/2011. Δολοφονία του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν, μετανάστη από το Μπαγκλαντές.
Τα βράδια της 10/05 και 11/05 συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών από τα τάγματα εφόδου σε διάφορες περιοχές του κέντρου. Αναμφισβήτητα, η σημαντικότερη εξέλιξη είναι η δολοφονία του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν, 21 ετών και υπηκόου Μπανγκλαντές.

Ο Αλίμ δολοφονείται το βράδυ της 11/05/2011 προς 12/05/2011 (ώρα 00:30) μετά από επίθεση με μαχαίρι από άγνωστους δράστες στη συμβολή των οδών Στρατηγού Καλάρη και Κωνσταντινίδη στα Κάτω Πατήσια. Ο νεαρός δέχθηκε από τους δράστες τουλάχιστον τέσσερις μαχαιριές. Συγκεκριμένα, τον καταδίωξαν δύο άγνωστοι άνδρες που επέβαιναν σε μηχανή, οι οποίοι, όταν τον πρόφτασαν, έδρασαν ως εξής: ο ένας από τους δύο κατέβηκε από τη μηχανή, τον τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι πάνω από πέντε φορές και, στη συνέχεια, ανέβηκε στη μηχανή και, μαζί με τον οδηγό και συνεργό του, εξαφανίστηκαν. Ο 21χρονος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, οι δράστες φώναζαν: “Όσους βρούμε σήμερα, θα σας σφάξουμε”.

Αρχικά, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διέρρεαν ότι ερευνούνταν τα κίνητρα της δολοφονίας χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα να επρόκειτο για ρατσιστική επίθεση, με βάση μαρτυρίες ότι οι δράστες μιλούσαν Ελληνικά. Την εξιχνίαση της δολοφονίας του 21χρονου μετανάστη από το Μπαγκλαντές ζήτησε η μπαγκλαντεσιανή κοινότητα της Αθήνας. «Ο Αλίμ Αμπντούλ Μάναν ήταν μόνο 21 ετών. Ενα πολύ καλό παιδί. Τι έφταιγε; Πήγαινε σπίτι του και τον σκότωσαν», δήλωσε ο γραμματέας της Ενωσης Μπαγκλαντεσιανών Επιχειρηματιών στην Ελλάδα, Τζαχίρ Ντάκουα (τραγική σύμπτωση το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά ο Τζαχίρ Ντάκουα έπεσε ο ίδιος θύμα ρατσιστικής δολοφονικής επίθεσης).

Μετά από δύο μέρες, όμως, πάλι “πηγές της ΕΛ.ΑΣ.” διέρρεαν ότι το θύμα ήταν σεσημασμένος κακοποιός, που είχε φάκελλο για υποθέσεις ναρκωτικών. Παράλληλα, από “κάποιες πηγές” τονιζόταν ότι ο τρόπος δράσης των δολοφόνων παρέπεμπε σε μαφιόζικο χτύπημα που σχετιζόταν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτές οι τελευταίες αναφορές, σημειωτέον, προήλθαν από ιστοσελίδες με συγκεκριμένο ακροδεξιό ιδεολογικοπολιτικό πρόσημο. Η συγκεκριμένη δολοφονία μένει μέχρι σήμερα, από όσο γνωρίζουμε, ανεξιχνίαστη.

3. Το πογκρόμ της 12/05/2011
Οι επιθέσεις όμως θα λάβουν τη μορφή οργανωμένου και ανοιχτού πογκρόμ το μεσημέρι της 12/05/2011.

Την ημέρα εκείνη, πραγματοποιούνται δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η μία διοργανώνεται από “κατοίκους του κέντρου” στη μνήμη του Μανώλη Καντάρη, με την παρουσία εκατοντάδων μελών ακροδεξιών οργανώσεων και νεοναζιστών (Χρυσή Aυγή, ΛΑ.Ο.Σ κ.ά), αλλά και μελών παραθρησκευτικών οργανώσεων (εκείνο το διάστημα γίνονται παράλληλες κινητοποιήσεις για την Κάρτα του Πολίτη). Η δεύτερη διοργανώνεται από οργανώσεις της αριστεράς και αντιεξουσιαστών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και τον σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή Γιάννη Καυκά στο πανεργατικό συλλαλητήριο της προηγούμενης ημέρας, με επεισόδια μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια.

Η πορεία των φασιστών και ακροδεξιών ξεκινάει από το σημείο της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη, βαδίζει την Γ’ Σεπτεμβρίου, κάνει τον γύρο της Ομόνοιας και κατευθύνεται από την οδό Αθηνάς προς το Δημαρχείο Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά. Kατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδες ακροδεξιών με ρόπαλα, κράνη και σιδηρολοστούς – υπό την ανοχή της αστυνομίας – παράλληλα προς το σώμα της πορείας αρχίζουν να κυνηγούν και να ξυλοκοπούν μετανάστες, στην οδό Αθηνάς, στα γύρω στενά και στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.

Το ΕΚΑΒ καταγράφει 17 τραυματίες, εκ των οποίων οι 12 είναι άγρια μαχαιρωμένοι. Οι τραυματίες μεταφέρονται στην Πολυκλινική στην Ομόνοια και στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Εκείνη μόνον την ημέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP, στην Πολυκλινική νοσηλεύτηκαν 19 αλλοδαποί και, σύμφωνα με δηλώσεις του Λεωνίδα Ανωμερίτη, διευθυντή του νοσοκομείου, στο Γ. Γεννηματάς νοσηλεύτηκαν περίπου 20 αλλοδαποί.

Ομάδες ακροδεξιών εισβάλλουν μέχρι και στο κέντρο σίτισης αστέγων του δήμου Αθηνών για να βρουν μετανάστες και παράλληλα καταστρέφουν μαγαζιά αλλοδαπών που βρίσκουν στον δρόμο τους. Επίσης, ομάδες ακροδεξιών και χρυσαυγιτών  αποπειρώνται να επιτεθούν συντεταγμένα με τη στήριξη της ΕΛΑΣ πρώτα στην κατάληψη Σκαραμαγκά (στην Πατησίων) και μετά στη Βίλλα Αμαλίας στη γωνία Αχαρνών και Χέυδεν, απωθούνται όμως από ομάδες περιφρούρησης.

4. Η πρωταγωνιστική δράση της Χρυσής Αυγής
Οι εγκληματικές πράξεις που τελούνται κατά τη διάρκεια της πορείας της 12/05/2011 δεν είναι “αυθόρμητες”, ούτε αποτέλεσμα δράσης “αγανακτισμένων πολιτών”. Το πογκρόμ είναι οργανωμένο από τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και υλοποιείται από μέλη και στελέχη της.

Από το σχετικό βίντεο που υπάρχει αναρτημένο στο διαδίκτυο και το οποίο καλύπτει ολόκληρη την πορεία από το σημείο δολοφονίας του Καντάρη μέχρι την Αθηνάς και πίσω, αλλά και από άλλα σχετικά βίντεο και φωτογραφίες, προκύπτει η πρωταγωνιστική δράση της Χρυσής Αυγής στο πογκρόμ, το οποίο ήταν αποφασισμένο και οργανωμένο εκ των προτέρων.

Ομιλητής στον τόπο συγκέντρωσης, το σημείο της δολοφονίας, είναι ο – πλέον υπόδικος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος μιλάει από ένα από τα μεγάφωνα που έχει φέρει η οργάνωση. Στη διαδήλωση που σχηματίζεται προς την οδό Αθηνάς, τα μεγάφωνα και τα συνθήματα που ακούγονται δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή έχει κινητοποιήσει το σύνολο των κομματικών της δυνάμεων: “Δουλειά στον Έλληνα εργάτη”, “Αλήτες προδότες πολιτικοί”, “Έξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα”, κλπ.

Οι δυνάμεις της Χρυσής Αυγής συμμετέχουν στη διαδήλωση συγκροτημένες σε αλυσίδες, με κράνη και ρόπαλα, ενώ σε σχετικό βίντεο διακρίνεται καθαρά ότι της διαδήλωσης ηγείται το στέλεχος της οργάνωσης Κασιδιάρης.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr