Η χρήση του Facebook μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους

Η χρήση του Facebook μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους
Photo: REUTERS

Τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δείχνει πως μπορεί το Facebook να φέρει μια «επιδημία» χαράς. 

Διάφορες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί σε μια προσπάθεια να εξηγηθεί κοινωνιολογικά το φαινόμενο Facebook. Πόσες ώρες περνάμε ανανεώνοντας τη σελίδα των news feed; Πόσο αληθινοί είμαστε; Πόσο επικίνδυνο είναι να μιλάμε με αγνώστους; Πόσο καταπατείτε η ιδιωτική ζωή; Ακόμα και πως η χρήση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές.

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο με επικεφαλή τον καθηγητή της Γενετικής και Πολιτικών Επιστημών, Τζέημς Φάουλερ, και δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE ήρθε να βάλει τέλος σε όλη αυτή την αρνητική φημολογία.

Ο καθηγητής που έχει στο βιογραφικό του πολλές κοινωνιολογικές μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα πως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ευτυχία, η μοναξιά, οι διατροφικές διαταραχές, ακόμη η γενναιοδωρία μπορούν να μεταδοθούν από πρόσωπο σε πρόσωπο, μόνο όταν αυτά βρίσκονται σε επαφή. Ο ερευνητής δήλωσε πως είχε μια αμφιβολία πως τα αποτελέσματα δε θα είναι τα ίδια για τους online χρήστες, και είχε άδικο.

Διαβάστε ακόμα: Καμία ασφάλεια στις ομιλίες του WhatsApp μέσω Facebook

Στη πραγματικότητα τα συναισθήματα στο Facebook διαχέονται με τέτοια ευκολία και τρόπο, όπως μοιραζόμαστε μεταξύ μας μυστικά. Η ομάδα του Φάουλερ, στη οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Νικόλας Χρηστάκης του πανεπιστημίου Γιέηλ, ανέλυσε τα δεδομένα με τη βοήθεια ενός λογισμικού αυτόματης ανάλυσης κειμένου, του «Liguistic Inquiry Word Count», που μετρά το συναισθηματικό περιεχόμενο όσων γράφουμε, τις δημοσιεύσεις (posts)100 εκατομμυρίων χρηστών (οι οποίες ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο το διάστημα 2009-2012) και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κάθε φορά που κάποιος εκφράζει ένα συναίσθημα θα υπάρξουν ένα ή δυο άτομα που θα εκφράσουν το ίδιο. Πράγμα που δείχνει πως τα μήνυμα έφτασε στους δέκτες.
Μια έρευνα έδειχνε πως οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν άμεσα το άτομο. Μια ηλιόλουστη μέρα μας κάνει χαρούμενους, και μια βροχερή το αντίθετο. Συγκεκριμένα, μια βροχερή ημέρα αυξάνεται κατά 1,16% ο αριθμός των μηνυμάτων με αρνητική συναισθηματική φόρτιση και μειώνεται ο αριθμός των θετικών κατά 1,19%, αλλά όταν βλέπουμε το φίλο μας να περνάει ωραία κάτω από τον γαλάζιο ουρανό αυτόματα αισθανόμαστε και εμείς λίγο καλύτερα.

Κοινώς, τα θετικά μηνύματα «γεννούν» άλλα θετικά μηνύματα και τα αρνητικά μηνύματα γεννούν άλλα αρνητικά μηνύματα, με τα θετικά όμως να υπερισχύουν . Κάθε αρνητικό μήνυμα γεννά 1,29 περισσότερα αρνητικά μηνύματα από τους φίλους κάποιου, ενώ κάθε θετικό μήνυμα γεννά 1,75 πρόσθετα θετικά μηνύματα.

Διαβάστε ακόμα: O Ερντογάν απειλεί να απαγορέψει Facebook και Υoutube

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν επιλέγουν απλώς άλλους ανθρώπους που τους μοιάζουν, για να σχετιστούν, αλλά επιπλέον προκαλούν πραγματικές αλλαγές στην έκφραση των συναισθημάτων και των απόψεων των φίλων τους. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι θετικές συναιθηματικές εκφράσεις εξαπλώνονται περισσότερο από τις αρνητικές», δήλωσε ο Φάουλερ.
Ο Φάουλερ θεωρεί επίσης πως τα συναισθήματα μπορεί να μεταδίδονται ακόμη πιο ραγδαία απ’ όσο μπόρεσαν να μετρήσουν.
Έτσι, το Facebook μπορεί να συμβάλει είτε σε μια παγκόσμια «επιδημία» αισθήματος ευημερίας, είτε αισθήματος δυστυχίας, με παράγοντες όπως το πόσο κοντά μένουν τα άτομα να συμβάλλουν στην αύξηση αυτή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η «μόλυνση» έχει μεγάλες κοινωνικές συνέπειες, καθώς τα συναισθήματα εξαπλώνονται σε μεγάλη κλίμακα μέσω των κοινωνικών δικτύων, οδηγώντας έτσι στη δημιουργία μεγάλων ομάδων ανθρώπων, που γίνονται από κοινού πότε χαρούμενοι και πότε δυστυχισμένοι, ανάλογα με τις επιδράσεις που δέχονται από τα κοινωνικάδίκτυα. Αυτό, τονίζουν οι κοινωνικοί επιστήμονες, «μπορεί να δημιουργήσει αυξανόμενη αστάθεια στα πάντα, από τα πολιτικά συστήματα έως τις χρηματοοικονομικές αγορές».