Το sell – off της Wall Street χτυπά τις ευρωπαϊκές αγορές

Το sell – off της Wall Street χτυπά τις ευρωπαϊκές αγορές
epa07086825 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 11 October 2018. The Dow Jones industrial average lost nearly 550 points today. EPA/JUSTIN LANE

 

Στο κόκκινο οι αγορές της Ευρώπης. Μεγάλη πτώση και στα γερμανικά και γαλλικά ομόλογα.

Το χθεσινό μαζικό ξεπούλημα στην Wall Street οδήγησε σε απώλειες τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών με τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών να ηγούνται της πτώσης καθώς οι τιμές του πετρελαίου επέκτειναν τις απώλειές τους και η Royal Dutch Shell κατέγραψε βουτιά εν μέσω δημοσιευμάτων για πιθανή εξαγορά.

Στις 10:11 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5%, πλησιάζοντας το χαμηλό διετίας στο οποίο υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης να μετατοπίζουν την προσοχή στις πιθανές ενέργειες από τους φορείς χάραξης της πολιτικής.

Η ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία ήλπιζαν οι επενδυτές ότι θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα, δεν είχε επίπτωση, μετατοπίζοντας την προσοχή στην αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της την Τετάρτη.

Σύμφωνα με χρηματιστές, μία πτωτική αναθεώρηση στις προβλέψεις της Fed για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη στις μετοχές. «…Το βασικό ερώτημα παραμένει: Θα αφαιρέσει ή θα συμπεριλάβει ο (επικεφαλής της Fed) Τζέι Πάουελ την αναφορά σε ‘σταδιακές αυξήσεις’ στο διάγραμμα με εκτιμήσεις για το 2019», ανέφερε ο Στίβεν Ινς, χρηματιστής στην εταιρία OANDA.

Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει πτώση άνω του 12% και οδεύει προς τον τέταρτο κατά σειρά πτωτικό μήνα, εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας και της πολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη.

Σήμερα, σχεδόν όλοι οι κλάδοι κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, γεγονός που αποτυπώνει το πόσο εύθραυστο παραμένει το κλίμα.

Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών καθώς οι ανησυχίες για τη μελλοντική ζήτηση για πετρέλαιο εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησαν τις τιμές του αργού σε πτώση κατά 2%. Η μετοχή της Shell υποχώρησε κατά 1,8%, δεχόμενη πιέσεις και από δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η αγγλο-ολλανδική εταιρία βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της Endeavor Energy Resources έναντι περίπου 8 δισ. δολαρίων.

Μεγάλη υποχώρηση και στα γερμανικά και γαλλικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα σε χαμηλό σχεδόν εβδομάδας μετά τη χθεσινή βουτιά των αμερικανικών μετοχών, οδηγώντας τις αποδόσεις των πενταετών αμερικανικών τίτλων στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Η αποδοχή του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδας στο 0,232%, καταγράφοντας πτώση 1,3 μονάδων βάσης. Οι αποδόσεις των πενταετών αμερικανικών τίτλων υποχώρησαν κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,664%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Αύριο ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Fed και οι επενδυτές αναμένουν ότι η κεντρική αμερικανική τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι οι αναταράξεις στην οικονομία θα οδηγήσουν τη Fed στο να υπαινιχθεί ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων για τον επόμενο χρόνο.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου σημείωσε πτώση 2,8 μονάδων βάσης στο 0,71% και οδεύει για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες. Οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να ανακοινώσει σχέδια για πρόσθετες δαπάνες, μετά τις κινητοποιήσεις των ‘κίτρινων γιλέκων’ στη χώρα.