CIA: Η Ρωσία επενέβη στις αμερικανικές εκλογές για να κερδίσει ο Τραμπ

CIA: Η Ρωσία επενέβη στις αμερικανικές εκλογές για να κερδίσει ο Τραμπ
)

Ακόμα ένα μεγάλο σκάνδαλο στη σκιά των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Μέρος μυστικής επιχείρησης της Μόσχας φέρεται να έδωσε ώθηση στον Τραμπ.

Η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας CIA κατέληξε ότι η Ρωσία παρενέβη στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί στον Λευκό Οίκο και όχι απλώς να υπομονεύσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα, ανέφερε με χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Washington Post.

Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους που έλαβαν ενημέρωση για το θέμα, η Post τονίζει πως οι υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν εντοπίσει άτομα που έχουν συνδέσμους με την ρωσική κυβέρνηση και τα οποία χορήγησαν στα WikiLeaks χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποκτήθηκαν παράνομα από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος και από άλλους λογαριασμούς, όπως του επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τα άτομα ως ανθρώπους γνωστούς στα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών, σημειώνοντας ότι αποτέλεσαν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης της Μόσχας να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα Τραμπ και να μειώσει τις πιθανότητες εκλογής της Κλίντον. 

«Αποτελεί εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι στόχος της Ρωσίας στην χώρα ήταν να ευνοήσει τον έναν υποψήφιο έναντι του άλλου και να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στην προεδρία», ανέφερε σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. «Αυτή είναι η άποψη κοινής αποδοχής», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Post, ο αξιωματούχος είχε ενημερωθεί για μια παρουσίαση των υπηρεσιών πληροφοριών που έγινε από την CIA σε γερουσιαστές κεκλεισμένων των θυρών την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η CIA, στην απόρρητη της αξιολόγηση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρέθεσε ένα ολοένα και μεγαλύτερο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων από πολλαπλές πηγές. Οι υπεύθυνοι της παρουσίασης τόνισαν στους γερουσιαστές πως είναι «απόλυτα σαφές» ότι η εκλογή Τραμπ ήταν ο στόχος της Ρωσίας, τόνισαν οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε επίσημα την Ρωσία ότι διεξάγει μια επιχείρηση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον οργανισμών και φορέων του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αυτές οι επιθέσεις θα έχουν συνέπειες. Ρώσοι αξιωματούχοι όμως έχουν αρνηθεί κάθε κατηγορία παρέμβασης τους στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν έχει πειστεί ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η ομάδα του Τραμπ, αρμόδια για την μετάβαση της εξουσίας, εξέδωσε ανακοίνωση χθες, κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ανάμειξης ξένων μυστικών υπηρεσιών κατασκοπείας στις αμερικανικές εκλογές», χωρίς όμως να προβεί σε άμεση αναφορά στο θέμα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν το Κρεμλίνο να δίνει εντολή στα άτομα να μεταβιβάσουν τα mails στα WikiLeaks, τόνισε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος στην εφημερίδα. Τα πρόσωπα βρίσκονταν «ένα βήμα» μακριά από την ρωσική κυβέρνηση παρά ήσαν κυβερνητικοί υπάλληλοι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ήταν η πηγή άντλησης των mails, ανέφερε η Post.