Δέκα πλοία και δέκα αεροπλάνα ψάχνουν συντρίμμια του Boeing 777

Δέκα πλοία και δέκα αεροπλάνα ψάχνουν συντρίμμια του Boeing 777

Γιατί οι ειδικοί ανησυχούν για το μαύρο κουτί της μοιραίας πτήσης.

Οι έρευνες για την πτήση MH370 της εταιρείας Malaysia Airlines μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, καθώς αξιωματούχοι των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης έχουν αποδυθεί σε μια κούρσα με το χρόνο για να εντοπίσουν το μαύρο κουτί του αεροπλάνου μερικές ημέρες πριν εξαντληθούν οι μπαταρίες του.

Δέκα πλοία και δέκα αεροπλάνα ερευνούν την νέα περιοχή των ερευνών στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, περί τα 1.850 χιλιόμετρα δυτικά του Περθ, για το χαμένο Boeing 777, όπως αναφέρει το Reuters. Την τελευταία εβδομάδα αρκετά αντικείμενα έχουν εντοπιστεί από δορυφόρους, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στο μοιραίο αεροσκάφος.  Ένα σκάφος του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού, το Ocean Shield, εξοπλίσθηκε σήμερα με μια εξελιγμένη αμερικανική συσκευή εντοπισμού μαύρων κουτιών και με ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος και αναμένεται να αποπλεύσει για να συμμετάσχει αργότερα σήμερα στις έρευνες.

Δύο μέρες πριν πέντε αεροσκάφη της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας εντόπισαν «Αντικείμενα διαφόρων χρωμάτων», που εικάζεται ότι μπορεί να ανήκουν στο αεροσκάφος που αγνοείται από τις 8 Μαρτίου.

«Δε μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι τα αντικείμενα ανήκουν στην πτήση MH370, μέχρι να εντοπιστούν και να τα συλλέξουν τα πλοία», αναφέρει η Αυστραλιανή Αρχή για τη Θαλάσσια Ασφάλεια σε ανακοίνωσή της.

Το αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας P3 Orion ανέφερε πως «είδε» αριθμό αντικειμένων χρώματος λευκού ή ανοιχτής απόχρωσης καθώς και ένας σημαντήρας. Παράλληλα, αντίστοιχο αεροσκάφος της Βασιλικής Αεροπορίας της Αυστραλίας «είδε» δύο επιπλέον αντικείμενα χρώματος γκρι ή μπλε να επιπλέουν στον ωκεανό.

Ακόμη και να βρεθεί το μαύρο κουτί του Βoeing 777 των μαλαισιανών, οι ειδικοί επισημαίνουν πως υπάρχει κίνδυνος να έχουν διαγραφεί οι πληροφορίες γύρω από τα κρίσιμα λεπτά που έκριναν τη μοίρα της πτήσης. «Oι ομάδες αναζήτησης δίνουν τώρα μάχη με το χρόνο αφού νέες πληροφορίες λένε ότι οι μπαταρίες για τα μαύρα κουτιά μπορεί να έχουν ήδη τελειώσει…Οι μπαταρίες μπορεί να είχαν τοποθετηθεί λάθος.» ανέφερε το CNN σε ρεπορτάζ του.

Ο αμερικανικός ανιχνευτής για το μαύρο κουτί θα φτάσει στην περιοχή της αναζήτησης στις 5 Απριλίου όταν δηλαδή θα έχουν περάσει 28 ημέρες από την εξαφάνιση του αεροσκάφους. «Ο βάρους 32 κιλών ανιχνευτής σημάτων διαθέτει μικρόφωνο σχεδιασμένο ειδικά για να λαμβάνει τα ακουστικά σήματα από τα “μαύρα κουτιά” ενός πλοίου ή ενός αεροσκάφους. Μπορεί να “πιάσει” τα σήματα από βάθος έως και 6100 μέτρων.

Πλοίο της Αυστραλίας θα σύρει έναν τέτοιο ανιχνευτή στην περιοχή αναζήτησης με ταχύτητα τριών κόμβων. Κρατώντας τον δεύτερο στο πλοίο για ρεζέρβα, ο μηχανισμός θα βυθιστεί από το πλοίο με ένα καλώδιο μήκους 6100 μέτρων, 305 μέτρα πάνω από το βυθό. Το μηχάνημα μπορεί να εντοπίσει το σήμα του αναμεταδότη μεταξύ 37.5 και 50 khz, όπου εκπέμπουν τα περισσότερα συστήματα μεταφοράς πληροφοριών στις αερογραμμές που μεταδίδουν στα 37.5 khz. Έχει κεραίες ανίχνευσης τριών χιλιομέτρων. Πάντως κάτω από το νερό οι ανιχνευτές του μαύρου κουτιού εκπέμπουν σήμα κάθε δευτερόλεπτο για μόλις 30 ημέρες.» αναφέρει το CNN.