Δεν έτυχε, πέτυχε

Δεν έτυχε, πέτυχε

Mιά άλλη οπτική της οικονομικής κρίσης.

Η ανάδειξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας αποτελεί τα τελευταία χρόνια πρωταρχικό μέλημα για την αντιμετώπιση της ύφεσης, που λειτούργησε στην ουσία αντίστροφα στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και ενεργοποίησε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και τα ισχυρά αντανακλαστικά του στην κρίση.

Πέντε βασικές αξίες καταφέρνουν να υπερκεράσουν το δυσμενές μακροοικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον και τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας που ανέκαθεν στην Ελλάδα λειτουργούσαν αποτρεπτικά για το «επιχειρείν».

Αυτές είναι η ομάδα, το όραμα, η συνέπεια, η διαφοροποίηση και η εξωστρέφεια. Ας εξετάσουμε λοιπόν μια άλλη οπτική της κρίσης, τη θετική πλευρά των πραγμάτων και τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και να οδηγηθούν σε ανάπτυξη, παραμερίζοντας τις αντιξοότητες της οικονομικής ύφεσης.

Κοινό χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων που κατάφεραν να αναπτυχθούν υπό αυτές τις συνθήκες αποτελεί η μετατροπή των απειλών της κρίσης σε ευκαιρία, μέσω του τρίπτυχου επενδύσεις – διαφοροποίηση – εξαγωγές, δημιουργώντας μάλιστα νέες θέσεις εργασίας στο γενικότερο περιβάλλον απολύσεων που βιώνουμε γύρω μας.

Ο πρώτος πυρήνας του κάθε ανθρώπου είναι η οικογένειά του –η πρώτη του ομάδα– και δεν είναι τυχαίο πως η πλειονότητα των εταιρειών που παρουσιάζουν άνθηση ξεκίνησαν από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που κρατούν έως σήμερα τον χαρακτήρα και το όραμα τους παρά το μέγεθός τους.

Τα παραδείγματα είναι αρκετά, όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, για τη δυσμενή περίοδο που διανύουμε, όπου σε αρκετές περιπτώσεις η οικογένεια ήταν η ίδια η επιχείρηση και το αντίστροφο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελληνική Βιομηχανία Χυμών, που ξεκίνησε στις αρχές τις δεκαετίας του ’70 στο Άργος και σήμερα αριθμεί πολλαπλές μονάδες, με το 75% του τζίρου της να προέρχεται από τις εξαγωγές της σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Για να μετεξελιχθεί όμως ως επιχείρηση, συνέβαλαν σαφώς και άλλοι παράγοντες, που πιθανότατα να έχουν υποβαθμιστεί ή να έχουν παραμεριστεί στο πλαίσιο της γενικότερης απαισιοδοξίας που επικρατεί στις συζητήσεις των οικονομικών –και όχι μόνο– κύκλων και κάποιοι από αυτούς είναι οι τράπεζες και το κράτος!

Μπορεί να γκρινιάζουμε για τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον καταλυτικό ρόλο αφενός των επιχορηγήσεων τις οποίες διαχειρίστηκαν σωστά και αφετέρου της χρηματοδότησης των επενδύσεων που έχουν γίνει και που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη και την αύξηση νέων θέσεων εργασίας.

Καμιά επιχορήγηση και καμία επένδυση, όμως, δεν αποδίδει καρπούς χωρίς καινοτομία και διαφοροποίηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας λιπασμάτων Γαβριήλ, που ήταν η πρώτη στην ελληνική αγορά που εισήγαγε σακιά με αντηλιακή προστασία ενός έτους. Σήμερα η εταιρεία, χάρη στην καινοτομία και στην υποδομή της, συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς οίκους, έχοντας υψηλά ποσοστά εξαγωγών.

Οι εξαγωγές είναι ακόμα μία λέξη-κλειδί στον δυσεπίλυτο γρίφο που οδηγεί στην ανάπτυξη. Είναι αποτέλεσμα μιας καλά οργανωμένης με όραμα ομάδας που καινοτομεί και επεκτείνεται. Η εντυπωσιακή εξωστρέφεια που εμφανίζουν οι είκοσι επιχειρήσεις της νέας λίστας του Fortune, που σας παρουσιάζουμε σε αυτό το τεύχος, αποτυπώνεται στο πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της Βιομηχανίας Φαρμάκων Pharmathen, οι εξαγωγές της οποίας αγγίζουν το 1% του συνόλου των εξαγωγών πανελλαδικά.

Συμπερασματικά, μπορεί να ειπωθεί πως ο παράγοντας «καινοτομία» και η διαρκής παρακολούθηση των μεταβολών των αναγκών της αγοράς, σε συνάρτηση με το όραμα και τη συνέπεια, αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας προκειμένου να καταλήξουμε ότι τελικά «δεν έτυχε, πέτυχε».

Δείτε τη λίστα με τις 20 ταχύτερα ανερχόμενες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2014

* Ο Χρυσόστομος Κάτσης είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας INFOBANK – HELLASTAT