Διαστημόπλοια και εφημερίδες: Πού ξοδεύει ο Τζεφ Μπέζος τα λεφτά του;

Διαστημόπλοια και εφημερίδες: Πού ξοδεύει ο Τζεφ Μπέζος τα λεφτά του;
Photo:

Η περιουσία του ιδρυτή της Αmazon ξεπερνάει τα 90 δισ. δολάρια.

Ο Τζεφ Μπέζος διαθέτει περιουσία άνω των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του Μπέζος προέρχονται από το μερίδιο 17% που διαθέτει στην Amazon – όσο περισσότερο αυξάνεται η τιμή της μετοχής της, τόσο αυξάνονται τα χρήματα του Μπέζος.

Μάλιστα, τώρα τελευταία η μετοχή της Amazon ανεβαίνει ραγδαία, ύστερα κι από την ανακοίνωση της εξαγοράς της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Whole Foods.

Στην αρχή του έτους, ο Μπέζος ήταν «μόλις» ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Πλέον, όμως, η καθαρή αξία του είναι μεγαλύτερη κατά 500 εκατομμύρια δολάρια από εκείνη του Μπιλ Γκέιτς, τον οποίο και «εκθρόνισε» από τη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, έστω για μια μέρα.

Ιδού πώς ο Μπέζος ξοδεύει την περιουσία του:

Blue Origin

Ο Μπέζος εγκατέλειψε μια θέση σε hedge fund της Νέας Υόρκης το 1994 με σκοπό την πώληση βιβλίων στο διαδίκτυο. Αλλά το 2000, με την Amazon σε τροχιά κυριαρχίας στο εμπόριο, ο Μπέζος ίδρυσε την εταιρία διαστημικών πτήσεων Blue Origin.

Αρχικά υπήρχε τεράστια μυστικότητα, αλλά πλέον η Blue Origin φαίνεται πιο πρόθυμη να προβάλλει τα επιτεύγματά της, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων επιτυχημένων δοκιμών του διαστημικού σκάφους της, New Shepard. Αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες καθυστερήσεις, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις το 2018. Ο Μπέζος περιέγραψε την εταιρεία, η οποία αρχικά είναι εστιασμένη στον διαστημικό τουρισμό, ως μια ευκαιρία να επεκταθεί η εμβέλεια της ανθρωπότητας στον κόσμο. «Χρειαζόμαστε έναν πολιτισμό των διαστημικών ταξιδιών» δήλωσε ο Μπέζος νωρίτερα φέτος.

Washington Post

Ο Μπέζος αγόρασε την ιστορική εφημερίδα για 250 εκατομμύρια δολάρια το 2013, σε μια εποχή που ο τίτλος εμφάνιζε ζημιές. Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύθηκε τότε να συνεχίσει τη «μακρά ιστορία ανεξάρτητης δημοσιογραφίας» της Post. Ο Μπέζος προσέθεσε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «οικονομικό μαξιλάρι» έτσι ώστε η Post να πειραματιστεί και να βρει το δικό της λειτουργικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Η εφημερίδα έχει, από τότε, αυξήσει το αναγνωστικό κοινό της, ενώ διαθέτει παράλληλα και τεχνολογικά εργαλεία για τον κλάδο του τύπου.

Φιλανθρωπία

Σε αντίθεση με τους συναδέλφους του δισεκατομμυριούχους Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ, ο Μπέζος δεν έχει ακόμη δεσμευτεί να δώσει τουλάχιστον το ήμισυ του πλούτου του για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ωστόσο, για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon η φιλανθρωπία δεν είναι εντελώς ξένη. Το 2012, δώρισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει να εγκριθεί ένα δημοψήφισμα για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον. Οι γονείς του βοηθούν επίσης στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Bezos Family από τις μετοχές τους στην Amazon, σύμφωνα με το Bloomberg.

Και μόλις τον περασμένο μήνα, ο Μπέζος στράφηκε στο Twitter για να ζητήσει ιδέες για το πώς να δωρίσει τα χρήματά του. «Σκέφτομαι μια στρατηγική φιλανθρωπίας που να είναι το αντίθετο από το πώς ξοδεύω τον χρόνο μου – δουλεύοντας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Για τη φιλανθρωπία, νομίζω ότι βρίσκομαι στο άλλο άκρο του φάσματος: εδώ και τώρα» τουίταρε ο Μπέζος.