Διεθνής έκκληση για τερματισμό της βίας στην Ουκρανία

Διεθνής έκκληση για τερματισμό της βίας στην Ουκρανία

Με την αντιπολίτευση προτίθεται να συναντηθεί ο πρόεδρος της χώρας, μετά την κλιμάκωση των επεισοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών διαδηλωτών.

Έντονη διεθνή ανησυχία προκαλεί η σημερινή κλιμάκωση της βίας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο της Ουκρανίας όπου τρεις άνθρωποι έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή χάσει τη ζωή τους.

«Λυπάμαι βαθύτατα για τον θάνατο ανθρώπων στις συγκρούσεις που προκάλεσαν εξτρεμιστές. Απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες να μη ακολουθήσουν τις εκκλήσεις των ακραίων πολιτικών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσενιούκ, πρώην υπουργός Οικονομίας της χώρας, έκανε γνωστό με μήνυμά του στο Twitter ότι ο Γιανουκόβιτς δέχθηκε να τον συναντήσει σήμερα μαζί με δύο ακόμη ηγέτες της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν την κρίση στη χώρα.

Την ίδια ώρα, όμως, που ο πρόεδρος της χώρας εμφανίζει συμφιλιωτική πρόθεση, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ περνά στο αντίθετο άκρο, χαρακτηρίζοντας τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές «τρομοκράτες» που θα πρέπει να λογοδοτήσουν: «Τρομοκράτες από την Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας) έχουν πιάσει δεκάδες ανθρώπους και τους έχουν χτυπήσει. Δηλώνω επισήμως ότι πρόκειται για εγκληματίες που θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

1/3

Διαβάστε ακόμη: Κίνηση «ματ» του Πούτιν στη σκακιέρα της Ουκρανίας

Με νέα τους έφοδο πριν από λίγη ώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν και διέλυσαν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο ύψος της οδού Γκρουτσέφσκι στο κέντρο του Κιέβου, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας βάδισαν σε παράταξη κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ασθενοφόρα απομάκρυναν τους τραυματίες από τον χώρο των συγκρούσεων.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε τις τελευταίες ώρες αφού επιβεβαιώθηκε ο θάνατος δύο ανθρώπων από σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Από την αντιπολίτευση έγινε γνωστό ότι ένας ακόμη διαδηλωτής, που έπεσε από ύψος δέκα μέτρων, υπέκυψε στα τραύματά του.

‘Εκκληση για άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων απηύθυνε η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση μέσω της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον, η οποία με ανακοίνωσή της στις Βρυξέλλες «καταδίκασε έντονα την κλιμάκωση των βιαιοτήτων» και εξέφρασε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση.

«Ο αναφερθείς θάνατος διαδηλωτών αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας. Το δικαίωμα συνάθροισης των Ουκρανών, η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία των ΜΜΕ πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά και να προστατεύονται. Ανησυχώ βαθιά για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και για τις πληροφορίες περί αγνοουμένων», δήλωσε η Άστον.

Διαβάστε ακόμη: Τα «πλοκάμια» των ολιγαρχών

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφανν Φούλε θα επισκεφθεί την Ουκρανία την Παρασκευή και το Σάββατο για συνομιλίες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ανακαλεί τις θεωρήσεις εισόδου μεγάλου αριθμού Ουκρανών σε απάντηση της αστυνομικής βίας εναντίον των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Στην ανακοίνωση, η οποία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα ονόματα, αναφέρεται ότι εξετάζεται η λήψη και άλλων μέτρων σε απάντηση της παρούσας βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στο Κίεβο.